Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП_Історія України_6.050201_6.050202_6.050701_6....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Тема 2.2.2. Україна в міжвоєнний період (1921–1939). Становлення української авіації в 20-30-і роки хх ст. Історія заснування Київського авіаційного інституту.

УСРР на початку 20-х рр.

Міжнародна діяльність України. Особливості соціально-політичної ситуації. Голод 1921–1923 рр., його причини і наслідки.

УСРР в системі «договірної федерації». Курс центрального партійно-державного керівництва на ліквідацію незалежності національних республік. Створення Союзу РСР. Перші наслідки входження УСРР до складу Радянського Союзу. Конституції СРСР і УСРР.

Відбудова і розвиток народного господарства України в умовах непу.

Перехід від політики «воєнного комунізму» до нової економічної політики. Сутність і мета непу.

Відмова від «главкізму» і впровадження госпрозрахункової трестівської системи в промисловості. Розвиток кооперативних форм господарювання. Перші наслідки відбудови і розвитку народного господарства республіки на принципах непу.

Хлібозаготівельні кризи. «Ножиці цін». Згортання непу. Курс на «розгорнуте будівництво соціалізму по всьому фронту».

Соціально-економічні перетворення в Україні в 30-ті рр.

Перехід до директивного планування. Індустріалізація країни. Створення промислової бази республіки та особливості її модернізації.

Хлібозаготівельна криза 1928–1929 рр. Поворот до суцільної колективізації. Здійснення гасла «ліквідація куркульства як класу». Завершення колективізації основної частини селянських господарств у 1931–1932 рр. Та її наслідки. Голод 1932–1933 рр., його причини і наслідки. Колгоспи в системі командної економіки після 1933 р. Створення МТС і радгоспів.

Зростання культу особи Сталіна. Репресії в Україні. Судові політичні процеси.

Національно-культурне будівництво.

Політика коренізаціі. Досягнення і прорахунки українізації.

Перші кроки культурного будівництва: ліквідація неписемності, розгортання мережі освітніх установ. Розвиток вищої школи. Діяльність АН УРСР.

Згортання політики українізації. Боротьба з «буржуазним націоналізмом» і «націонал-ухильництвом».

Результати культурного розвитку. Здобутки і трагічні сторінки культурного життя.

Західноукраїнські землі у 1920-х – 1930-х рр.

Західноукраїнські землі у складі Польщі. Соціально-економічне і політичне становище. Кооперативний рух. Пацифікація. Національно-визвольна боротьба. Українське національно-демократичне об’єднання (УНДО).

Створення Організації Українських Націоналістів (ОУН) та її боротьба проти польського окупаційного режиму. Репресії проти українського населення.

Буковина у складі Румунії. Автономія Закарпаття в Чехословаччині – «Підкарпатська Русь». Мюнхенська угода. Вибори до сейму Карпатської України і проголошення її незалежності 15 березня 1939 р. Окупація Угорщиною Закарпаття.

Становлення української цивільної авіації у 20-ті – 30-ті роки ХХ ст.

Відкриття першої авіалінії Москва – Харків (01.05.1921). Початок роботи Державної авіамайстерні №7 (ДАМ №7). Створення першого серійного літака «Коньок – Горбунок».

Заснування у Харкові Товариства авіації та повітроплавання України та Криму. Створення акціонерного товариства «Укрповітрошлях» (1923) та його діяльність. Заснування Всесоюзного товариства цивільного повітряного флоту (згодом – Всесоюзне об’єднання цивільної авіації, з лютого 1931 р. – Головне управління ЦПФ СРСР, з 25 березня 1932 р. – «Аерофлот»).

Створення потужної матеріально-технічної бази цивільної авіації. Будівництво нових та реконструкція старих аеропортів. Зростання мережі авіаліній України. Відкриття регулярних рейсів на авіалініях Харків – Полтава – Київ та Харків – Кіровоград – Одеса (25.05.1923).Вітчизняні літаки К-4, К-5 авіаконструктора К.Калініна.

Підготовка кадрів для цивільної авіації. Заснування Харківського (1930) та Київського (1933) авіаційних інститутів та їх діяльність.

Витоки космонавтики в Україні: наукові розробки Юрія Кондратюка у 20-30-ті роки ХХ ст. (формулювання основного рівняння руху ракети; опис чотириступінчатої ракети на киснево-воднему палеві; розробка ідеї виведення космічного корабля на орбіту штучного супутника Землі при польотах до інших космічних тіл).

Створення у Харкові реактивної групи під керівництвом Г. Проскури (1937). Запуск стратосферної ракети.

Україна в роки Другої світовій та Великої Вітчизняної воєн (1939–1945). Встановлення окупаційного режиму на території України. Рух опору загарбникам. Внесок українських авіаторів у розгром фашизму. Визволення України від нацистських загарбників. Особ­ливості повоєнної відбудови (1945–1955). Україна в умовах десталінізації (1956–1965). Наростання системної кризи радянського ладу і стан українського суспільства (1964–1991).

Україна на початку Другої світової війни.

Українське питання у європейській міжнародній політиці напередодні Другої світової війни.

Укладення пакту Молотова - Ріббентропа. Початок Другої світової війни, її причини та характер, етапи.

Включення західноукраїнських земель та Північної Буковини до складу УРСР. Встановлення на цих землях радянської влади.

Напад фашистської Німеччини на СРСР. Український народ у Великій Вітчизняній війні.

Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Український напрямок в плані «Барбаросса». Оборонні бої радянських військ на території України. Евакуація підприємств, установ і населення на Схід. Діяльність Південно-Західної АГОП.

Причини невдач Червоної Армії в початковий період війни. Розгром фашистської армії під Москвою. Крах плану «блискавичної війни».

Захоплення фашистами українських територій. Німецький окупаційний режим. План «Ост». Проголошення ОУН акту відновлення державності України 30 червня 1941 р. Та його наслідки.

Всенародна боротьба в тилу фашистських загарбників. Розгортання радянського і націоналістичного партизанських рухів проти окупантів. Створення та діяльність УПА.

Визволення України і завершення возз’єднання українських земель. Закінчення Другої світової та Великої Вітчизняної воєн. Внесок українського народу у розгром нацизму.

Перемоги Червоної Армії під Сталінградом та Курськом і початок звільнення території України.

Вихід радянських військ до Дніпра і визволення Києва.

Участь підрозділів цивільної авіації в боротьбі проти фашистів. Допомога партизанам. Розгортання боїв на Правобережній Україні. Корсунь-Шевченківська битва. Перемога радянської армії в Криму. Визволення західних земель України восени 1944 р. Наслідки окупації. Початок відбудови народного господарства України.

Капітуляція нацистської Німеччини. Возз’єднання Закарпатської України з УРСР (29 червня 1945 р.). Розгром мілітаристської Японії. Завершення Другої світової та Великої Вітчизняної воєн. Внесок українського народу в розгром фашистської Німеччини.

Україна у повоєнне десятиріччя.

Включення УРСР у світову політику як одного з фундаторів і членів ООН. Врегулювання територіальних питань між Україною і Польщею. Участь української делегації у Паризькій мирній конференції 1947 р. Та інших міжнародних конференціях і організаціях. Передача Кримської області до складу УРСР: мотиви і правова основа.

Труднощі відбудови народного господарства. Голод 1946–1947 рр. Особливості економічних перетворень у західних областях республіки. Відновлення репресій. Боротьба з «націоналізмом» і «космополітизмом». Підпільна діяльність УПА в Західній Україні.

Відбудова і розвиток народного господарства України за планами IV-ї та V-ї п’ятирічок. Стан розвитку науки і техніки, нових галузей виробництва. Повоєнні умови життя та праці трудящих.

Цивільна авіація України у 40-х роках ХХ ст. Участь українських авіаторів у повоєнній відбудові народного господарства. Розширення мережі авіаліній. Збільшення обсягів перевезень пасажирів та вантажів.

Розвиток вітчизняного літакобудування. Створення авіаційно-технічної бази. Діяльність КБ І. Неймана (Харків) та В. Таїрова (Київ). Серійне виробництво нових та модернізованих літаків, робота над вдосконаленням авіадвигунів. Створення безпілотної авіації. В. Челомей.

Соціально-економічний розвиток України (1956–1985).

Проблеми розвитку народного господарства України. Пошуки шляхів реформування управління промисловістю і сільським господарством. Економічні реформи М.С. Хрущова. Раднаргоспи.

Україна в системі всесоюзного, європейського і світового господарств. Економічні реформи 60-х - початку 80-х рр., загальна спрямованість та значення. «Золота» восьма п’ятирічка (1966–1970). Розвиток паливно-енергетичного комплексу та інших галузей промисловості. Запровадження комплексної механізації та автоматизації на виробництвах: успіхи та проблеми. Перетворення України на провідний індустріальний регіон СРСР. Застійні явища і посилення гальмівних процесів у соціально-економічному розвитку України у другій половині 70-х – на початку 80-х років.

Розвиток сільського господарства. Інтенсифікація, електрифікація, хімізація, меліорація та їх результати. Наростання екологічної небезпеки. Шкідливість кампанії щодо ліквідації «неперспективних» сіл.

Розвиток цивільної авіації в Україні у 1956–1985 рр. Освоєння та широке впровадження реактивної техніки. Діяльність КБ О. Антонова. Відкриття нових ліній авіаперевезень. Застосування авіації у народному господарстві. Будівництво нових аеровокзалів, злітно-посадочних смуг. Підготовка кадрів для цивільної авіації. Київський інститут інженерів цивільної авіації: відкриття нових спеціальностей, модернізація матеріально-технічної бази, вихід на міжнародну арену освітянської діяльності. Українське управління цивільної авіації – провідна ланка державної авіакомпанії «Аерофлот».

Розвиток космонавтики. Створення та діяльність конструкторського бюро під керівництвом М. Янгеля (1954 р.; з 1966 р. – КБ «Південне»). Співпраця з Південним машинобудівним заводом. Створення космічних ракет-носіїв «Зеніт» та «Циклон». Участь українських підприємств та організацій у запуску першого штучного супутника Землі 4 жовтня 1957 р. Початок розробки та виробництва в Україні систем керування, бортової автоматики й інших систем і приладів для космічних об’єктів і комплексів (початок 60-х років).

12 квітня 1961 р. – політ у космос першого в історії людства космонавта Юрія Гагаріна. Створення КБ «Південне» серії супутників для проведення наукових досліджень. Створення та реалізація міжнародної космічної програми «Інтеркосмос», виведення на орбіту першого супутника «Інтеркосмос-1» (1969 р.). Роботи по створенню автоматичних універсальних орбітальних станцій з орієнтацією на Землю і Сонце. Початок робіт в КБ «Південне» під керівництвом В.Уткіна зі створення космічного ракетного комплексу «Зеніт» (1976 р.). Роботи з запусків космічних апаратів серії «Океан» для дистанційного зондування і дослідження Світового океану (початок 80-х рр.)

Характер суспільно-політичного життя в Україні (1956–1985).

Хрущовська «відлига». Спроби лібералізації політичного режиму. Критика культу особи Сталіна. Початок реабілітації жертв сталінських репресій. Поява дисидентів в Україні. Зародження руху «шестидесятників», їх роль у національно-культурному житті. Зміни в кремлівському керівництві у жовтні 1964 р. Та їх наслідки для України. Призупинення процесу реабілітації. Звільнення П.Ю.Шелеста. В.В. Щербицький на чолі політичного керівництва в Україні. Розгортання правозахисного і дисидентського рухів.

Україна в період перебудовчих процесів в СРСР (1985–1991).

Об’єктивна зумовленість необхідності докорінних змін у всіх сферах життя СРСР, України. Політика перебудови: сутність, етапи та наслідки для України. Чорнобильська катастрофа та її наслідки.

Перші кроки в демократизації суспільно-політичного життя і утворення нових політичних партій та громадських об’єднань. Утворення Народного Руху України (за перебудову). Реформа виборчої системи. Вибори до Верховної Ради УРСР. Формування парламентської опозиції – «Народної Ради».

Прийняття Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.). Курс національно-демократичних сил на утвердження державної та економічної незалежності республіки, утворення самостійної держави.

Спроба серпневого (1991) перевороту у Москві та його наслідки для України. Схвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.). Участь інтелігенції, студентської молоді, засобів масової інформації в демократизації суспільства, відродження національних традицій, розширення сфери вживання української мови. Пробудження релігійного життя.

Загальноукраїнський референдум 1 грудня 1991 р. І вибори Президента України. Їх результати. Л.М. Кравчук – Президент України. Розпад СРСР. Угода про співдружність незалежних держав (СНД). Затвердження державної символіки України.