Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Access.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3 Складання складних запитів (запити з параметрами, обчислюванні полі у запиті, підсумкові запити).

Запити з параметрами

Якщо Ви хочете, щоб перед виконанням запиту можна було задати умови відбору даних, то можна використовувати запит із параметрами. При запуску такого запиту на екран виводиться діалогове вікно для введення значення як умови відбору. Щоб створити запит із параметрами, необхідно ввести текст повідомлення в рядку Умова відбору бланка запиту для кожного поля (чи полів). Дужки в даному випадку служать вказівкою на те, що в них знаходиться текст повідомлення для діалогового вікна, що виводиться на екран при запуску запиту.

Створення обчислюваних полів у запиті

При складанні запиту на вибірку можна створити в бланку запиту власні поля для обчислення тих чи інших значень. Наприклад, можна створити поле Загальна вартість, у якому обчислюється вираження Кількість * Ціна, де Кількість і Ціна – це поля таблиці, на підставі якої створюється запит. Усе, що необхідно зробити для створення поля, яке обчислюється – увести у вільний стовпець бланка запиту ім'я нового поля і після двокрапки – Вираз для розрахунку.

Створення таблиць із запиту

При запуску запиту Access відображає в режимі Таблиці дані, що надходять у запит із включених у запит таблиць. Редагуючи дані в запиті, Ви тим самим редагуєте дані таблиць, що стоять за ним.

Щоб зміни даних у запиті не торкнулися вхідних таблиць, із запиту потрібно створити нову таблицю.

  1. Створіть запит на вибірку, чи відкрийте запит у вікні Конструктора.

  2. Виберіть у меню Запит команду Створення таблиці.

  3. Уведіть ім'я нової таблиці і клацніть на кнопці ОК.

  4. На панелі інструментів клацніть на кнопці Запуск.

  5. У відповідь на пропозицію створити таблицю клацніть на кнопці Так. (Якщо таблиця з таким ім'ям уже існує, буде виданий запит про її вилучення. Клацніть на кнопці ОК.)

Створення підсумкових запитів

Підсумковий запит дозволяє узагальнити дані таблиці і розрахувати для визначеного поля суму, середнє, мінімальне і максимальне значення, а також інші статистичні величини.

У режимі Конструктора

У вікні бази даних клацніть на кнопці Запити.

Клацніть на значку Створення запиту в режимі Конструктора. Додайте у вікні, що відкрилося, необхідні для запиту таблиці.

На панелі інструментів Конструктор запитів клацніть на кнопці Групові операції . У бланку запиту після рядка Ім'я таблиці з'явиться рядок Групові операції. У першому стовпці задайте ім'я поля по якому необхідно провести угруповання даних. В інших стовпцях задайте імена полів по яких необхідно обчислити підсумкові функції.

Для кожного поля виберіть одну з функцій у списку, що розкривається, рядка Групова операція: Avg (середнє значення), Min (найменше значення), Max (найбільше значення), Count (число значень поля без обліку порожніх значень), StDev (середньостатистичне відхилення), Var (дисперсія значень), First (перше значення), Last (останнє значення).

За допомогою Майстра простих запитів.

У вікні бази даних клацніть на кнопці Запити, а потім на кнопці Створити. У діалоговому вікні Новий запит двічі клацніть на рядку Простий запит. На першому кроці майстра виберіть потрібну таблицю. Виберіть поле, за значеннями якого буде проводитися угруповання записів і клацніть на кнопці , щоб помістити його в список Обрані поля. Для кожної з груп записів ми будемо підводити підсумки. Потім також внесіть до списку Обрані поля ті поля, по яких повинні обчислити підсумкові функції.

Установіть перемикач Підсумковий і клацніть на кнопці Підсумки.

У діалоговому вікні Підсумки виберіть одну з функцій для кожного поля. Клацніть на кнопці ОК, а потім на кнопці Далі.

Введіть ім'я запиту і клацніть на кнопці Готово.

Порядок виконання роботи

  1. Для таблиці Міста скласти запит на вибірку з параметром: Міста зазначеної країни (назва країни вводиться при виконанні запиту, як значення параметра);

  2. Для таблиць Міста й Країни створити запит на вибірку з параметром: Міста зазначеного регіону. У бланк запиту містяться поля Місто, Населення, Країна з таблиці Міста і поле Регіон із таблиці Країни. Добір ведеться по полю Регіон і це поле на екран не виводиться. Назва регіону вводиться при виконанні запиту як значення параметра. Створити таблицю для даного запиту.

  3. Для таблиці Країни створити запит на вибірку, що містить поля, які обчислюються. У бланки запиту включити поля: Країна, Щільність, Потенціал. Значення в полі Щільність обчислюється як частка від розподілу значення поля Населення на значення поля Площа. Значення поля Потенціал обчислюється як добуток значення поля Площа на значення поля Населення.

  4. Для таблиці Країни створити підсумковий запит у режимі конструктора. У бланк запиту включити поля: Регіон, Країна, Площа. Угруповання провести по полю Регіон. Для кожного регіону обчислити кількість країн і середню площу країни.

  5. Для таблиці Міста скласти запит на вибірку з параметром: Міста з населенням у зазначених границях (нижня й верхня границі вводяться при виконанні запиту як параметри).

  6. Для таблиці Міста, Країни, Регіони створити запит на вибірку з параметром: Відібрати міста регіону, в якому середня висота не менш заданого значення. У бланк запиту включити поля: Місто, Країна (з таблиці Міста), середня висота регіону (із таблиці Регіони). Добір проводиться по полю середня висота регіону. Обмеження на значення середньої висоти регіону вводиться при виконанні запиту як значення параметра.

  7. Для таблиці Міста за допомогою Майстра простих запитів створити підсумковий запит. Угруповання провести по полю Країни. Для кожної країни визначити кількість міст і сумарне населення міст.