Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cтрат. упр.(методичка).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
299.01 Кб
Скачать

Завдання 4 (кейс)

Цілі прибутковості в компанії “Жиллетт”

Деякий час тому компанія “Жиллетт” відкрила для себе той факт, що тільки 8% чоловіків Мексики, які голяться, використовують крем для гоління. Інші користуються мильним розчином чи просто водою. Побачивши можливості, “Жиллетт” нещодавно впровадила на ринок Гвадалахари тюбики крему для гоління, які продавала за півціни своїх аерозолів. За приблизно 12 місяців, 13% відсотків чоловіків Гвадалахари вже використовували крем для гоління. На основі цієї інформації, “Жиллетт” планує продавати свій продукт в інших частинах Мексики, в Колумбії та Бразилії.

Пристосування маркетингу компанії до бюджетів покупців та смаків за кордоном стало дуже важливим для “Жиллетт”. Компанія практикує такі речі, як пакування лез для продажу поштучно. Як результат, сьогодні “Жиллетт” більше половини виручки від продажу продукції отримує від закордонних продаж. З того моменту, як “Жиллетт” приділила увагу продажу за кордоном, питома вага виручки від продажу продукції з цього джерела зросла вдвічі, а в доларовому виразі обсяг продажу за кордоном зріс у сім разів. Р.Мілз, виконавчий віце-директор відділу міжнародного бізнесу “Жиллетт” нещодавно відмітив, що ринок лез є зрілим в розвинутих країнах, і нові можливості для розвитку цього напрямку необхідно шукати в країнах, що розвиваються. У цих країнах дуже великий відсоток людей віком до 15 років, які згодом почнуть голитися. Незважаючи на те, що компанія продає також і інші продукти в зарубіжних країнах (такі як ручки та зубні щітки), леза для гоління приносять компанії третину доходу від реалізації продукції та складають дві третини прибутку до оподаткування.

Питання для обговорення

Які з описаних ситуацій можливо вплинуть на майбутні цілі прибутковості компанії “Жиллетт”? Поясніть, яким саме буде цей вплив. Складіть звіт.

Тема 13 Соціально-психологічне забезпечення стратегічного управління і формування стратегічної поведінки персоналу

Мета заняття – розширення та поглиблення знань щодо сутності організаційної культури, методів управління змінами і порядку формування стратегічної поведінки.

Компетенції, якими повинні оволодіти студенти:

розробляти заходи щодо подолання опору змінам;

будувати системи мотивації, адекватні стратегічному управлінню.

План семінарського заняття

1. Характеристика системи соціально-психологічного забезпечення стра­тегічного управління.

2. Сутність і механізм формування «організаційної культури» як об'єкта стратегічного управління.

3. Аналіз «поля сил» як основа для подолання опору змінам.

4. Управління змінами і формування стратегічної поведінки.

5. Система мотивації в стратегічному управлінні.

Основні питання для обговорення

Якими основними навичками повинен володіти менеджер, щоб ефективно працювати в організації, де застосовується стра­тегічне управління?

Чим пояснити опір змінам в організації і як його можна уникнути (пом'якшити)?

Які основні напрями соціально-психологічного супрово­дження необхідно застосовувати на українських підприємствах?

Що можна вважати головними мотиваторами та регулято­рами мотивації на українських підприємствах?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]