Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_Комп_мереж_2007.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

1.3. Мережне програмне забезпечення

1 Концепція.

ПЗ орієнтоване на надання багатьом користувачам ресурсів деякого загальнодоступного головного комп'ютера мережі, який називають файловим сервером. Його основними ресурсами є файли. Файли, що містять програмні модулі чи дані. Файловий сервер – найбільш загальний тип сервера.

Інші ресурси файлового сервера, надані в спільне використання користувачами мережі, – принтер, модем, пристрій для факсимільного зв'язку.

Мережне ПЗ, що керує ресурсами файлового сервера і надає до них доступ багатьом користувачам мережі, називається мережною операційною системою. Її основна частина розміщується на файловому сервері, на робочих станціях установлюється невелика оболонка, яка виконує роль інтерфейсу між програмами, що звертаються за ресурсами, і файловим сервером. Програмні системи, орієнтовані на роботу в рамках цієї концепції, дозволяють користувачу використовувати ресурси файлового сервера. Як правило, самі ці програмні системи також зберігаються на файловому сервері і можуть використовуватися всіма користувачами одночасно, але для виконання модулі цих програм за необхідністю переносяться на комп'ютер користувача – робочу станцію і там виконують роботу.

Уся обробка даних, навіть якщо вони є загальним ресурсом і зберігаються на файловому сервері, виконується на комп'ютері користувача. Для цього файли, де зберігають дані, переміщуються на комп'ютер користувача.

2 Концепція.

Архітектура клієнт – сервер. ПЗ орієнтоване не тільки на колективне використання ресурсу, а й на обробку в місці розміщення ресурсу за запитами користувача. Програмні системи архітектури клієнт–сервер складаються з двох частин: ПЗ сервера і ПЗ користувача–клієнта. Основна обробка даних виконується сервером, а на комп'ютер користувача посилаються тільки результати виконання запиту.

1.4. Модель взаємодії відкритих систем

Відповідно до рекомендацій Міжнародного інституту стандартизації ISO системи комп'ютерного зв'язку рекомендується розглядати на семи різних рівнях (див. таблицю).

Таблиця. Рівні моделів зв'язку

Рівень

Аналогія

Прикладний рівень

Лист написаний на папері. Визначено його зміст.

Рівень уявлення

Лист поміщено у конверт і заклеєно. Конверт заповнений. Наклеєно марку. Клієнт дотримав необхідних вимог протоколу.

Сеансовий рівень

Лист опущено в поштову скриньку. Обрано службу доставки

Транспортний рівень

Лист доставлено на поштамт. Він відокремлений від листів, з доставкою яких місцева поштова служба справилася б самостійно

Мережний рівень

Після сортування лист покладено в мішок. Виникла нова одиниця доставки – мішок.

Рівень з'єднання

Мішки листів покладено у вагон. Виникла нова одиниця доставки - вагон

Фізичний рівень

Вагон причеплено до локомотива. Виникла нова одиниця доставки - потяг. За доставку взялося інше відомство, яке діє за іншими протоколами.

З таблиці видно, що кожен новий рівень збільшує функціональність системи зв'язку.