Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_Комп_мереж_2007.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

1.1. Локальні мережі

Використання персональних комп'ютерів (ПК) у складі локальних обчислювальних мереж (ЛОМ) забезпечує постійну та оперативну взаємодію між окремими користувачами в межах комерційної, науково-виробничої структури або навчальної організаціії та ін. Свою назву ЛОМ одержала від того, що всі її компоненти (ПК, канали комунікацій, засоби зв'язку) фізично розміщуються на невеликій території однієї організації чи її окремих підрозділів.

1.2. Глобальні мережі

Глобальні мережі забезпечують можливість спілкування листуванням та телеконференціями. Основне завдання глобальної мережі - забезпечення абонентам не тільки доступу до комп'ютерних ресурсів, а й можливості взаємодії між собою різних професійних груп, розкиданих по великій території.

При виборі інформаційно-обчислювальної мережі користувач у першу чергу вирішує питання про прикладну систему, тобто про комплекс завдань предметної галузі.

Мережа кільцевої топології використовує замкнуте коло з прийомо-передавачів, з'єднаних коаксіальним чи оптичним кабелем. Метод доступу в такій мережі – Token – Ring – метод доступу з передачею маркера. Маркер – це пакет, забезпечений спеціальною послідовністю біт. Його послідовно передають по колу від вузла до вузла в одному напрямку. Кожен вузол ретранслює переданий маркер. Вузол може передавати свої дані, якщо він одержав порожній пакет. Маркер з пакетом передається, поки не знайдеться вузол, якому призначений пакет. У цьому вузлі дані приймаються, але маркер не звільняється, а передається по колу далі. Лише повернувшись до відправника, який може переконатися, що передані ним дані отримані, маркер від цих даних звільняється. Порожній маркер передається наступному вузлу, який при наявності в ньому даних, готових до передачі, заповнює маркер і передає його по колу. Несправність в одному з вузлів мережі роз’єднує всю мережу.

Мережа зіркоподібної топології має активний центр (АЦ) – комп'ютер, який поєднує всі комп'ютерні мережі. АЦ повністю керує комп'ютерами, підключеними до нього через концентратор, який виконує функції розподілу і посилення сигналів. Цей метод теж використовує маркер. Маркер передається від вузла до вузла, обходячи вузли в порядку зростання їхніх адрес. Кожен вузол регенерує маркеру швидкість передачі – 2 Мбіт/с.

У міру поширення ЛОМ виникають проблеми обміну інформацією між мережами. Для забезпечення таких зв'язків використовуються засоби міжмережної взаємодії, що називаються мостамиbridges і маршрутизаторамиrouters. Як міст і маршрутизатори використовуються комп'ютери, у яких установлено по 2 і більше адаптерів. Кожен з адаптерів забезпечує зв'язок з однією з таких мереж. Міст чи маршрутизатор одержує пакети, що посилаються комп'ютером однієї мережі комп'ютеру іншої, переадресовує їх і відправляє за зазначеною адресою. Мости, як правило, використовуються для зв'язку мереж з однаковими комунікаційними системами, наприклад, двох мереж Ethernet чи двох мереж Arknet.

Маршрутизатори зв'язують мережі з різними комунікаційними системами. Вони мають засоби перетворення пакетів одного формату на інший. Бувають мости - маршрутизатори (brouters), що поєднують функції і того, й іншого.

Для забезпечення зв'язку мереж з різними комп'ютерами системи існують шлюзи (gateway).