Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
8.07 Mб
Скачать

2.Обладнання для дроблення формувальних матеріалів

  1. Механічне дроблення матеріалів

Для готування формувальних сумішей широко застосовують бентоніт, маршаліт, мелене вугілля й інші пилоподібні матеріали. Ці матеріали, як правило повинні надходити в ливарних цех у готовому виді, хоча багато ливарних цехів готують їх самі.

У ливарних цехах у системі готування формувальних матеріалів використовують різного роду дробильні установки для роздрібнення великих шматків відпрацьованої суміші, сирої глини, вугілля. Під роздрібненням розуміють процес поділу твердих тіл на частині, що супроводжується пружною і пластичною деформацією розмеленого тіла й утворення нових його поверхонь.

Процес роздрібнення здійснюється роздавлюванням, розколюванням, зламом, стиранням і ударом. Для міцних матеріалів найбільш раціональні роздавлювання й удар (суха глина, вугілля), а для вологих і грузлих матеріалів рекомендується роздавлювання в сполученні зі стиранням.

Матеріал, який надходить у дробильну установку, називають вихідним, а остаточно роздроблений - готовим продуктом. Співвідношення поперечних розмірів вихідного матеріалу і готового продукту називають ступенем здрібнювання:

i =D/d,

де D - діаметр шматка вихідного матеріалу; d - діаметр готового продукту.

Дробильне обладнання розділяють у залежності від ступеня здрібнювання в них матеріалу на дробарки і млини. Дробарки подрібнюють матеріал до розміру шматків d=15-25мм при і =3-12 (грубе здрібнювання). Млини подрібнюють матеріал до розміру зерен d<0,1 мм при і =200 і вище (тонке здрібнювання).

У залежності від характеру впливу на здрібнений матеріал і конструктивні ознаки розрізняють наступні типи дробарок: щокові, молоткові, валкові,

і типи млинів: кульові, молоткові, вібраційні й ін.

2)Дробарки щокові призначені для дроблення відпрацьованої суміші, піску, глини. Вони можуть бути з простим і складним хитанням щоки. Загальний вид і конструкція показані на малюнку 1.15. Дробарки з простим хитанням щоки не забезпечують необхідної якості і не знайшли широкого застосування. У промисловості широке застосування знайшли дробарки зі складним хитанням щоки.

РОБОТА: У зазор між нерухомою і рухомою щоками безупинно подається матеріал. Рухома щока підвішена на ексцентрику головного вала з ексцентриситетом і служить шатуном. При включенні привода ексцентрик обертається і створює у верхній частині щоки складні коливальні рухи, нижня частина щоки жорстко закріплена розпірною плитою. Кожна крапка поверхні рухливої щоки описує замкнуті траєкторії, нагорі - які приближені до окружності, а внизу - овальні, витягнуті у виді еліпса. Ці рухи забезпечують не тільки роздавлювання матеріалу, але і стирання. Якщо поверхню щік зробити рифленою, то додасться ще один спосіб дроблення - розколювання. Роздроблений матеріал падає вниз у зазор між щоками.

ПЕРЕВАГИ:1- простота конструкції, 2 - висока якість, 3-невеликі габарити.

НЕДОЛІКИ:1-ненадійне захоплення великих шматків - невисока продуктивність, 2- забруднює атмосферу цеху, 3- не регулюється ступінь здрібнювання матеріалу.

3)Дробарки валкові призначені для дроблення відпрацьованої суміші, піску, глини. Загальний вид і конструкція показані на малюнку 1.16.

РОБОТА: Привод обертає валки назустріч один одному. У завантажувальне вікно безупинно подається матеріал, який падає на валки, і стирається до розміру зазору між валками. Потрапляючи в цей зазор грудки роздавлюються і проштовхуються в зазор між прокладками. Якщо поверхню валків зробити рифленою, то додасться ще один спосіб дроблення - розколювання. Ступінь здрібнювання регулюється зміною зазору при заміні прокладок. Ступінь здрібнювання дробарок із гладкими валками і =3-5, з рифленими і =7-8.

Бувають із двома валками на нерухомих підшипниках, з одним валком на нерухомих підшипниках і валком на рухомих підшипниках і з двома валками на рухомих підшипниках Валок на рухомих підшипниках виконується для запобігання поломки, якщо разом з матеріалом потрапить предмет, що не дробиться. У цьому випадку валок на рухомих підшипниках стисне пружину, відійде убік і пропустить предмет, що не дробиться. Пружина поверне валок у робоче положення.

ПЕРЕВАГИ:1-простота конструкції,2-невеликі габарити,3-висока продуктивність, 4 - висока якість, 5 - регулюється ступінь здрібнювання матеріалу.

НЕДОЛІКИ: 1-забруднює атмосферу цеху,2-необхідна зупинка роботи при заміні прокладок.

4)Дробарки молоткові призначені для дроблення відпрацьованої суміші, сухого піску і сухої глини. Загальний вид і конструкція показані на малюнку 1.17.

Р

ОБОТА: Привод обертає ротор з молотками. У завантажувальне вікно безупинно завантажується матеріал, що падає на ротор, захоплюється молотками і кидається на плити, які бронюють, із зубцями. Матеріал дробиться об зубці плит способом розколювання і падає на решітки, де протирається торцем молотка в осередки решітки. Той матеріал, що не пройшов в осередки решітки, дробиться ударами молотків, захоплюється ними і знову кидається на плити. При зміні ступеня здрібнювання досить робітнику гвинтовим з'єднанням підняти решітку і зменшити зазор між решіткою і молотками (3-5 мм). Окружна швидкість молотків 25-55м/с, ступінь здрібнювання і =10-15.

ПЕРЕВАГИ:1- не забруднюється атмосфера цеху,

2- надійність у роботі, 3- регулюється ступінь здрібнювання матеріалу, 4- висока якість, 5- висока продуктивність.

НЕДОЛІКИ: 1- знос молотків і решітки, 2- не застосовується для дроблення грузлих і вологих матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]