Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
8.07 Mб
Скачать

1 Склад сумішоприготувального відділення

Механізація й автоматизація приготування і транспортування формувальних і стрижневих сумішей має першорядне економічне значення, а також поліпшує санітарно-гігієнічні умови праці і забезпечує необхідну високу якість суміші.

Сумішоприготувальне відділення складається з:

1 – дільниці підготовки свіжих формувальних матеріалів, в яку входить обладнання: дробарка, сито, сушарка, млин, стрічкові конвеєри та елеватори.

2 – дільниці переробки відпрацьованої суміші, в яку входить обладнання: залізовідділювачі, сита, дробарки, установки для гомогенізації, регенерації, сепарації, стрічкові конвеєри та елеватори.

3 – дільниці приготування формувальної та стрижневої сумішей, в яку входять сумішоприготувальні установки, бункери - відстійники, розпушувачі, стрічкові конвеєри та елеватори.

У сучасних ливарних цехах масового виробництва, де встановлені автоматичні формувальні лінії, кожна така лінія має свою автоматизовану систему.

У цехах із дрібносерійними чи одиничним виробництвом з великою номенклатурою по складу сумішей будують єдине центральне сумішоприготувальне відділення. Центральні сумішоприготувальні установки розташовують поруч з формувальним відділенням, але ізольовано від нього. Це скорочує шлях готової суміші при транспортуванні її в насипному стані і зменшує ступінь її висихання.

  1. Схема сумішоприготувальної установки і автоматизація керування змішувачем

Спрощена схема сумішоприготувальної установки для формувальних сумішей зображена на малюнку 1.40.

Установка складається з відцентрових змішувачів періодичної дії 10, бункерів для відпрацьованої суміші 4, бункера для піску 5 з тарілчастим живильником 6, дозуючих бункерів 7, дозаторів води і суспензії 9, проміжних бункерів з живильниками 11, роздавального стрічкового конвеєра 12, елеватора 1 і системи стрічкових конвеєрів 2 із плужковими скидачами 3, які забезпечують подачу в бункера вихідних матеріалів.

Відпрцьована суміш, пісок подаються з бункерів тарілчастими живильниками у вагові бункерні дозатори місткістю 2 м³. Вагові бункерні дозатори мають опори з датчиками автоматичного зважування і постачені щелепними затворами з пневмоприводом. Суміш і пісок подають у ваговий бункер одночасно, причому доза піску визначається часом роботи дискового живильника.

Після припинення подачі піску живильник продовжує подачу оборотної суміші доти, поки маса суміші з піском у дозуючому бункері не досягне необхідної величини. Після цього система автоматичного зважування відключає живильник і дає команду на відкриття щелепного затвора.

Послідовність готування суміші: Компоненти суміші падають на ротор змішувача, відцентровими силами скидаються на дно чаші, де підхоплюються плужками, перемішуються і подаються на стінку чаші перед катком. Катки перетирають пісок з глиною для нанесення оболонки сполученого на кожну піщинку. Із дозаторів подають суспензію для вологого перемішування. У період вологого перемішування суміші її продувають повітрям для охолодження, а потім вивантажують. Паралельно йде подача наступної дози піску і відпрацьованої суміші в дозатори. Зі змішувача суміш вивантажується в проміжний бункер з живильником на два-три заміси. Живильник рівномірно видає суміш на роздавальний стрічковий конвеєр. Змішувачі звичайно забезпечуються автоматичними пристроями для контролю і регулювання вологості суміші, а також системою автоматичного керування з заданим технологічним циклом. Автоматичне керування робочим циклоном перемішування суміші в каткових чи маятникових змішувачах здійснюється звичайно за допомогою набору реле часу чи командоапарату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]