Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
8.07 Mб
Скачать

5. Автоматизація розподілу формувальної суміші

Для розподілу суміші по бункерах служить стрічковий конвеєр, який розташований над формувальними машинами. Скидання суміші з конвеєра в бункер відбувається за допомогою плужків. Керує плужками флажкові сигналізатори.

На мал. 1.43 зображена схема флажкового сигналізатора. В порожньому бункері флажок розташований вертикально, золотник відкриває клапан випуску повітря і плужок опускається на конвеєр. Суміш з конвеєра зіштовхується в бункер. При досягненні деякого рівня суміші в бункері флажок 5 відхиляється вправо і переміщає золотник пневмоклапана 4. У результаті цього стиснене повітря з мережі надходить у пневмоцилиндр 3, який піднімає плужок 2, при цьому припиняється надходження суміші зі стрічкового конвеєра 1 у бункер. При падінні рівня флажок повертається пружиною у вихідне положення, і пневмоклапан 4 випускає стиснене повітря із силового циліндра в атмосферу. Плужок опускається на стрічку, і суміш заповнює бункер.

Недоліки: заклинювання і підвищене зношування шарнірного механізму унаслідок влучення пилу, невисока точність регулювання рівня суміші й ін.

На практиці застосовуються і більш надійні сигналізатори: електронні, фотоелектронні й ін

При незалежній системі сумішороздачи плужки всіх формувальних машин включаються на скидання з конвеєра, незалежно від наявності суміші в інших бункерах. Наповнюється перший бункер. Коли суміш у бункері досягне верхнього рівня, флажок подає команду на підйом плужка і наповнюється другий бункер.

Недолік цієї системи в тім, що бункери заповнюються нерівномірно, перші по ходу стрічкового конвеєра "перехоплюють" суміш зі стрічки. Одночасно їде руйнування стрічки конвеєра та зниження швидкості руху тому що всі плужки лежать на конвеєрі.

Система почергового чи послідовно - примусового постачання бункерів сумішшю полягає в тім, що бункери заповнюються сумішшю по черзі. В кожному роздавальному бункері встановлюють два сигналізатори рівня, які контролюють нижній і верхній рівні суміші і подають сигнал на підйом або опускання плужка.

Поки наповняються всі наступні бункери, даний бункер може спорожняться. Місткість бункера повинна бути розрахована так, щоб суміші вистачило на цикл завантаження бункерів усієї лінії. Таким чином, по цій системі в будь-який момент може бути опущений тільки один плужок, що відноситься до переваги даної системи в порівнянні з незалежної, а також не руйнується стрічка конвеєра та не знижується швидкість руху Недолік примусово-послідовної системи - значний простій бункерів на початку зміни при великому їх числі.

При примусово-послідовно-тимчасовій системі бункера заповнюються примусово – послідовно. В кожному роздавальному бункері встановлюють два сигналізатори рівня, які контролюють нижній і верхній рівні суміші і подають сигнал на підйом або опускання плужка, але кількість подаваної суміші в кожен бункер визначається реле часу, яке залежить від того, скільки бункерів стоять на черзі для заповнення.

Якщо число "порожніх" бункерів мало, то більше часу дається на заповнення, ніж тривалість фактичного заповнення бункера, і тоді заповнення буде визначатися часом від початку заповнення до моменту спрацьовування верхнього рівнеміра.

Ця система більш досконала, але менш надійна, чим дві попередні системи, тому що вона виконана на звичайних телефонних реле, контакти які в умовах ливарного цеху швидко виходять з ладу. В даний час для схем автоматичної сумішороздачи використовують безконтактні логічні елементи, що спрощують схему і підвищують надійність автоматичних систем сумішороздачи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]