Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ в спеціальність.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
175.1 Кб
Скачать

III. Організація робочого місця для роботи з комп'ютером

Конструкція робочого стола повинна забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні всього обладнання, яке використовується, з урахуванням його кількості і конструктивних особливостей, а також характеру виконуваної роботи.

Верхня частина монітора повинна знаходитися приблизно на рівні очей, а відстань між очима і площиною екрана повинна бути не менше ніж 40 - 50 см. Бажано, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на екран, а вікно було розташоване зліва або спереду. Дивитися на екран монітора в повній темряві не слід, необхідне додаткове джерело розсіяного світла.

Під час роботи з комп'ютером спина повинна бути нахилена під кутом приблизно до 3°, руки розслаблені і вільно опущені, передпліччя і кисті розташовані паралельно до підлоги, стегна мають знаходитись під прямим кутом до тулуба, коліна під прямим кутом до стегон.

Клавіатуру комп'ютера найкраще розташовувати на відстані 10 — 15 см від краю стола, щоб зап'ястя рук могли лежати на ньому.

Щоб знизити стомлюваність очей, час від часу відводьте погляд від екрану. Короткочасно фокусуйте погляд на віддалених об'єктах і періодично кліпайте, щоб очі зволожилися.

Не забувайте час від часу змінювати позу. Коли необхідно виконати роботу, що займає багато часу, робіть часті короткі перерви. Найкраще робити перерву на 5 — 10 хв.

IV. Засади проходження практики

Керівники навчально-виробничої практики "Університецька освіта. Входження в Болонський процес " разом з кураторами груп повинні зосередити увагу на виховному процесі.

Національне виховання. Враховуючи профіль ВНЗ, особливу увагу необхідно звернути на висвітлення вкладу українських учених у розвиток світової економічної науки.

Вірність Україні є невід'ємною ознакою національно свідомого громадянина. Формування патріотичних і національних почуттів означає вироблення та зміцнення високого ідеалу служіння своєму народові.

Моральне виховання. Важливим завданням у моральному вихованні студентів університету є формування в них засад загальнолюдської і народної моралі, любові до Батьківщини, готовності жити і діяти за принципами гуманізму. З цією метою викладачі ВНЗ, наставники груп на лекційних і практичних заняттях аналізують проблеми морально-духовних цінностей особи та їх реалізації в сучасних політико-економічних умовах держави, розробляють план заходів щодо вивчення запитів студентів, підвищення рівня їх громадської свідомості.

Економічне виховання. Метою всієї системи економічного виховання студентів є формування відданої Україні економічної еліти, здатної високопрофесійно здійснювати в ринкових умовах управління економікою України. З цією метою необхідно налагодити чітку систему широкого інформування про навчання наших студентів за кордоном, проводити конкурсні відбори для навчання у зарубіжних ВНЗ; постійно висвітлювати актуальні питання економічного навчання і виховання студентів факультету, розробляти навчально-економічні програми, організовувати міжнародні семінари; проводяться дослідження ціннісних орієнтацій студентської молоді, мотивації до навчання і праці.

Правове виховання. Пріоритетним напрямком становлення громадянина є виховання у студентів поваги до Конституції, законів України, національної символіки, глибокого усвідомлення взаємозв'язку між правами людини та її громадською відповідальністю, що становить правову культуру особистості. З метою формування високої правової культури студентів у ході занять постійно формувати повагу до

законів України, норм громадського співжиття; систематично організовувати зустрічі студентів із працівниками правоохоронних органів; у бібліотеках проводити виставки правничої літератури; організовувати систематичні перевірки студентських гуртожитків, щоб студенти дотримувались правил проживання в них.

Екологічне виховання. Глибоке висвітлення проблем раціонального та бережливого ставлення до природи, ознайомлення студентів з кращим досвідом зарубіжних країн у цій сфері діяльності.

З цією метою кафедра спрямовує свою діяльність на підготовку студентів з актуальних питань раціонального природокористування, забезпечує активну участь студентів у всіх екологічних заходах.

Фізичне виховання. Завданням є формування у студентів потреби фізичного вдосконалення, здорового способу життя, озброєння знаннями про фізичну культуру в житті людини, відповідальне ставлення до свого здоров'я. З цією метою відбувається широке залучення студентів до спортивних секцій, участі у вузівських, міських, обласних, всеукраїнських змаганнях.

Санітарно-гігієнічне виховання. З метою виховання у студентів свідомого та дбайливого ставлення до власного здоров'я налагоджується пропаганда основ здорового способу життя, робота з профілактики інфекційних і венеричних захворювань. Ознайомлення з культурою здоров'я, оволодіння методами і способами невідкладної медичної допомоги при нещасних випадках.