Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ в спеціальність.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
175.1 Кб
Скачать

І. Теоретична і практична підготовка бакалавра

На першому етапі вищої освіти (бакалаврський рівень) якість навчання забезпечується переважно традиційними методами викладання, а також необхідною стає чітка практична спрямованість навчання. Весь процес навчання орієнтований на засвоєння програмного матеріалу дисципліни крізь призму практичної зовнішньоекономічної діяльності.

Програмний матеріал з дисциплін підготовки бакалавра не піддається вивченню на пам'ять і не містить готових рецептів і рішень, його належить творчо опрацювати і випробувати на практиці. Важливою перевагою тут є комплексність практичної орієнтації навчання, коли з кожної дисципліни бакалаврської програми студент має виконати завдання безпосередньо на базі практики.

Інтенсивна самостійна робота студентів. Системне викладання концептуальних основ кожної з дисциплін бакалаврської програми впродовж організаційно-установчих сесій, забезпечення студентів комплектом навчально-методичних матеріалів, визначення з кожної дисципліни основної і додаткової літератури, завдань для самостійного вивчення програмного матеріалу, організація поточних консультацій, проведення проміжного та підсумкового контролю орієнтують студента на творчу самостійну роботу. Це сприятиме формуванню упорядкованої системи знань, необхідних для кваліфікованого вирішення проблем зовнішньоекономічного менеджменту.

Створення умов для саморозвитку і самовдосконалення студентів через поглиблення індивідуальної роботи з ними викладачів і організацію "командної" роботи з розробки спільних проектів під керівництвом досвідчених фахівців-професіоналів.

Підготовка бакалаврської дипломної роботи є кінцевим інтегральним продуктом теоретичної і практичної підготовки фахівця впродовж усього терміну навчання в університеті. Такий підхід забезпечує умови для підготовки якісно нового типу фахівців, котрі, з одного боку, мають фундаментальну підготовку, а з іншого -здатні використовувати набуті знання при вирішенні конкретних, практичнозначущих проблем зовнішньоекономічного менеджменту.

Теоретична підготовка згідно зі стандартом проводитиметься з базових дисциплін:

Основи менеджменту

Мета: формування сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у сфері менеджменту, формування розуміння концептуальних основ системного управління організаціями; набуття умінь аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища, прийняття адекватних управлінських рішень.

Предмет: загальні закономірності, принципи формування, функціонування та розвиток системи управління організацією; управлінські відносини.

Операційний менеджмент

Мета: формування умінь розроблення операційної стратегії, створення та використання галузевих операційних підсистем як основи забезпечення досягнення місії організації.

Предмет: закономірності планування, створення та ефективного використання операційної системи організації.

Управління персоналом

Мета: формування умінь вироблення та здійснення кадрової політики, забезпечення цілеспрямованого використання персоналу організації.

Предмет: особливості та загальні закономірності формування, функціонування та розвитку персоналу організації.

Інформаційні системи в менеджменті

Мета: формування знань і навичок щодо сучасних інформаційних систем і технологій, їх раціонального використання.

Предмет: інформаційні системи та технології управління різних класів в організації.

Організація праці менеджера

Мета: формування умінь організовувати особисту роботу та працю підлеглих, складати основні види управлінської документації.

Предмет: загальні закономірності та методи організації управлінської праці і процесу руху документів.

Основи зовнішньоекономічної діяльності

Мета: засвоєння теоретичних основ зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД); набуття системних знань і навичок щодо забезпечення економічної ефективності ЗЕД у різних сферах діяльності.

Предмет: сукупність господарських, економічних, правових, фінансових відносин у сфері економічної діяльності між підприємствами України - суб'єктами ЗЕД та іноземними фірмами як на території України, так і за її межами.

Трудове право

Мета: оволодіння сукупністю знань з правового регулювання трудових відносин.

Предмет: сукупність трудових правовідносин.

Основи охорони праці

Мета: надання майбутнім фахівцям теоретичних знань і практичних навичок зі створення безпечних та нешкідливих умов праці в усіх сферах виробництва, надання першої допомоги при їх виникненні.

Предмет: основи сучасного механізму охорони праці в Україні.