Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Завдання для семінарів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

Тема 30, 31. Договори в сфері розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Договори про надання медичних послуг.

Питання:

  1. Поняття договору на розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

  2. Поняття та елементи ліцензійного договору.

  3. Укладення та припинення ліцензійного договору.

  4. Договір про створення на замовлення і використання об’єкта права інтелектуальної власності.

  5. Інші договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

  6. Поняття і особливості договору про надання медичних послуг.

  7. Елементи та зміст договору про надання медичних послуг.

Задачі:

1. Гр. Федоренко за авторським договором скульптор Зайцев відповідно до вимог розробленого і затвердженого замовником ескізу створив скульптуру. Через півроку Федоренко побачив аналогічну скульптуру будинку своїх сусідів. Як виявилось, вона було створено Зайцевим через 3 місяці після виконання договору з Федоренко.

Федоренко звернувся з позовом до Зайцева про розірвання авторського договору, повернення авторської винагороди і відшкодування моральної шкоди. У заяві він зазначив, що умовами договору було передбачено виконання роботи у єдиному екземплярі і містилась заборона на створення нових скульптур на основі узгоджених замовником ескізів.

Гр. Зайцев заперечує проти позову на підставі, що умови договору, які порушують його право на самореалізацію, є недійс­ними.

Вирішіть справу.

2. Кандидат історичних наук Гузенко на підставі укладеного авторського договору з видавництвом зобов'язувався протягом року написати підручник з історії середніх віків. У встановлені договором строки рукопис був зданий видавництву, яке після двомісячного розгляду запропонувало автору доопрацювати твір: виключити і переробити зміст певних глав, оскільки вони базуються на неперевірених даних, а інколи і суперечать реальним фактам. Гузенко відмо­вився переробляти зміст твору, оскільки виклав у ньому власне бачення розвитку історичних подій.

Видавництво звернулося з позовом до суду про певернення безпідставно отриманого авторського гонорару, відшкодування заподіяних збитків у розмірі прибутку, очікуваного від реалізації книги і сплати неустойки за прострочення строку доопрацювання твору.

Вирішіть справу. Чи правомірні вимоги видавництва?

3. У процесі створення нової книги доктор технічних наук гр. Ганцев помістив в якості окремого розділу частину своєї раніше опублікованої праці. При прийнятті рукопису видавництво запропонувало змінити зміст зазначеної глави, оскільки умовами авторського договору передбачається створення нового твору, а не перевидання відомої праці. Гр. Фещенко відмовся змінювати рукопис, вважаючи, що він як автор має повне право використовувати свій раніше опублікований твір на власний розсуд, у тому числі й у нових публікаціях.

Вирішіть справу. Чи правомірні вимоги видавництва?

4. Відповідно до укладеного договору від 12.02.2007 р. видав­ництво зобов'язувалося опублікувати у тримісячний термін з дати здачі рукопису збірку прози. У червні 2007 р. рукопис був надісланий видавництву, але був лише у грудні виданий накладом 1200 примірників. Затримка була пояснена необхідністю здійснення художнього і технічного оформлення змісту твору.

У жовтні того ж року автор надіслав рукопис цього твору іншому видавництву яке випустило у світ збірку поезій у січні 2008 р. накладом 5 тис. примірників.

Вважаючи, що діями автора були порушені умови авторсь­кого договору, перше видавництво звернулося до суду.

Вирішіть справу. Чи правомірні дії автора?

Які підстави припинення і розірвання авторських договорів?

5. У липні 2006 р. видавництвом «Альфа» був опублікований підручник Гаврилюка та Ляхова. Наступного року інше видавництво – «Бета» здійснило перевидання підручника на підставі авторського договору з Гаврилюком. Згода Ляхова отримана не була.

Видавництво «Альфа» подало позов до суду про визнання договору з «Бета» недійсним, вилучення контрафактних примірив твору і відшкодування шкоди за порушення авторських прав.

У заяві зазначалося, що договором 2006 р. не передбачалося право співавторів чи одного з них на перевидання твору, а свою згоду на здійснення такого перевидання видавництво «Альфа» не надавало.

Вирішіть справу. Чи правомірні вимоги видавництва «Альфа»?

Які особливості використання творів, створених у співавторстві, передбачені законодавством?