Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Завдання для семінарів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

Семінарські завдання.

Договір купівлі-продажу.

Питання :

  1. Поняття та загальна характеристика договору купівлі-продажу.

  2. Сторони договору купівлі-продажу.

  3. Права та обов'язки сторін у договорі купівлі-продажу.

  4. Предмет договору.

  5. Форма договору.

  6. Зміст договору купівлі-продажу. Істотні умови договору купівлі-продажу.

  7. Кількість товару. Якість товару. Асортимент товару. Комплектність товару.

  8. Момент виникнення обов'язку продавця передати товар. Момент виникнення права власності. Ризик випадкової загибелі проданої речі.

  9. Правові наслідки порушення договору купівлі-продажу товару.

Нормативні акти:

  1. Конституція України// Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № ЗО. - Ст. 141; з наступними змінами і доповненнями.

  2. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 40-44. - Ст. 356; з наступними змінами і доповненнями.

  3. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 18. - Ст. 144; з наступними змінами і доповненнями.

  4. Земельний кодекс України// Урядовий кур'єр. - 2001 - 15 листопада; з наступними змінами і Доповненнями.

  5. Сімейний кодекс України // Відомості Верховної Ради країни. - 2002. - № 21-22. - Ст. 135; з наступними змінами і доповненнями.

  6. Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з відшкодуванням збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов'язань за договором поставки // Роз'яснення президії ВАСУ від 30.05.1995 р. № 02-5/220.

  7. Положення про поставки товарів народного споживання, затверджене постановою Ради Міністрів СРСР від 25.07.1988 р. № 888.

  8. Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення, затверджене постановою Ради Міністрів СРСР від 25.07.1998 р. № 888.

Задачі:

1. У жовтні 2005 р. Литвиненко придбала в універмазі пральну машину. В лютому 2006 р. машина вийшла з ладу і Литвиненко звернулася до універмагу з проханням прийняти машину та повернути кошти, які вона за неї сплатила. В універмазі відмовили задовольнити це прохання, мотивуючи тим, що машина вийшла з ладу протягом перебігу гарантійного терміну, і вона може звернутися в авторизовану майстерню для гарантійного обслуго­вування.

Литвиненко відхилила пропозицію універмагу і звернулася до юридичної консультації з проханням підготувати позовну заяву до суду.

Чи правомірним було звернення Литвиненко до універмагу?

Чи правомірно універмаг відмовив Литвиненко?

Як вирішить адвокат проблему Литвиненко? Підготуйте проект позовної заяви з обґрунтуванням вимог споживача.

2. Петренко придбав у магазині комп'ютер із розстроченням платежу на 3 роки. За договором Петренко мав 3 числа кожного місяця сплачувати встановлену у договорі грошову суму. Через рік після оформлення договору підприємство, на якому працював Петренко, було ліквідовано. Петренко у пошуках роботи виїхав за кордон та припинив сплачувати встановлену договором суму. Представники магазину звернулися до дружини Петренка з вимогою внести несплачену суму грошей або повернути комп’ютер. Після відмови дружини Петренка представники магазину звернулися з позовом до суду.

Чи правомірним було звернення представника магазину

дружини Петренка?

Яке рішення буде прийнято судом? Обґрунтуйте його.

3. Меркулов придбав у магазині телевізор із розстроченням платежу платежу на 2 роки. За договором Меркулов повинен був кожного місяця сплачувати встановлену у договорі грошову суму. Через рік після оформлення договору у зв'язку з тим, що Меркулов протягом п'яти місяців не сплачував відповідних сум, представники магазину звернулися до Меркулова з вимогою внести несплачену суму грошей або повернути телевізор. Меркулов відмовився сплатити кошти та повернути телевізор, оскільки подарував його своїй сестрі Марії і запропонував представникам магазину звернутися до неї з тими ж вимогами. Після відмови Меркулова представники магазину звернулися з позовом до суду.

Чи правомірним було звернення представників магазину до Меркулова?

Яке рішення буде прийнято судом? Обґрунтуйте його.

5. Громадянин Івченко звернувся до брокера гр. Степанова, який працював у ТОВ «Добробут», з проханням оформити на Київській універсальній біржі договір купівлі-продажу будинку. Івченко і Степанов домовилися про те, що останній знайде покупця і продасть від імені Івченко його будинок за встановлену ціну.

Після оформлення купівлі-продажу виявилося, що будинок був проданий за нижчу ціну, з чим Івченко не погодився.

Які документи необхідні для укладення договору купівлі-продажу житлового будинку?

Чи є пістави у даному випадку розірвати договір купівлі-продажу?

Яким чином Івченко може захистити свої інтереси?

6. Одеське виробниче об'єднання «Електронмаш» звернулося з позовом до ЗАТ « Соляріс-Дніпро » про стягнення боргу на суму 353 000 гривень, який не сплачений у відповідності до договору купівлі-продажу.

В результаті перевірки матеріалів встановлено: позивач передав із свого складу перевізнику - АТП № 1701 м. Одеса товар. Останній вивантажив товар у склад покупця і оформив відповідні перевізні документи. Але покупець, перевіривши через 15 днів товар, відмовився сплатити за нього встановлену ціну, оскільки продані йому електричні двигуни в основному були непрацюючими. Позивач пояснив, що продав якісний товар, а непрацюючими двигуни могли стати в результаті доступу води до них під час перевезення або на складі у покупця.

Яке рішення повинен прийняти суд? Обґрунтуйте свою позицію.

Складіть проект договору купівлі-продажу відповідно до умов задачі.

7. В спільній частковій власності Черномоченко та Біляєвої знаходився житловий будинок. Черноморченко вирішив продати свою частку і домовився про це із другом. Біляєва звернулася до суду з позовом про переведення на неї прав та обов’язків покупця, оскільки вона є співвласницею будинку і має право привілейованої купівлі.

Як слід вирішити справу?

Окремі види договорів купівлі продажу.

Питання:

1. Договір роздрібної купівлі-продажу.

2. Продаж товару за зразками.

3. Продаж товарів з використанням автоматів

4. Договір купівлі-продажу з умовою про доставку товару покупцеві.

5. Договір з умовою про прийняття покупцем товару у встановле­ний строк.

6. Договір найму-продажу.

7. Договір купівлі-продажу на біржі.

8. Договір поставки.

9. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

10. Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

Задачі:

1. Биков прийшов в магазин побутової техніки з ціллю придбати телевізор. Після того, як він вибрав відповідну модель, він звернувся до продавця, щоб його купити. Але продавець Бикову відмовив, мотивуючи це тим, що цей телевізор хоче придбати інший покупець і він через 30 хвилин повернеться із грошима.

Чи правомірна відповідь продавця?

Яким є договір роздрібної купівлі-продажу?

Чи можливе примушення до укладення цивільно-правового договору?

2.Магазин побутової техніки забезпечував безкоштовну доставку покупцям великогабаритних товарів. Придбаний Тищенком холодильник, який йому привезли працівники магазину, не входив ліфт. Працівники магазину відмовились піднімати холодильник сходами, пояснивши, що такого обов'язку вони не мають і відвезли холодильник назад в магазин та повідомили Тищенку що якщо той не забере холодильник протягом трьох днів власними силами, холодильник буде продано іншим особам.

Дайте юридичну оцінку діям працівників магазину. Чи має Тищенко право вимагати від магазину доставки холодильника безпосередньо в квартиру? Якщо так, то як його реалізувати?

3. Енергопостачальне підприємство розмістило на дверях усіх під'їздів багатоповерхового житлового будинку оголошення про те, що в разі непогашення мешканцями протягом місяця заборгова­ності з оплати спожитої за попередні періоди електроенергії її по­стачання на будинок буде припинено. Оскільки заборгованість мешканці не погасили, будинок було знеструмлено в обіцяний термін. Група мешканців, які справно оплачували спожиту елект­роенергію, подали позов до енергопостачального підприємства про відновлення постачання електричної енергії, а до решти мешканців будинку солідарно - про відшкодування збитків та компенсацію моральної шкоди, заподіяних знеструмленням будинку.

Вирішіть спір.

4. Консервний завод у березні 2008 року уклав із кількома колек­тивними сільськогосподарськими підприємствами одного району договори контрактації яблук, груш і моркви урожаю осені 2008 р. Коли восени з заводу прибула колонна вантажного автотранспорту, підприємства відмовилися відвантажувати продукцію, мотивуючи це тим, що завод на порушення зобов’язань за договором контрактації не забезпечив сільськогосподарське підприємство агрохімікатами, необхідними для вирощування врожаю.

Зібрании урожай підприємства продали іноземному агротрейдеру за вигіднішими цінами, ніж було встановлено договором контрактації. У зв’язку з відсутністю сировини на заводі було зірвано виробництво кількох видів соку, що в свою чергу зумовило неви­конання заводом зобов'язань з їх поставки торгівельним підприє­мствам України. Завод подав позов до сільгосппідприємств про відшкодування збитків, в т.ч. упущеної вигоди

Чи обґрунтовані вимоги заводу? Яким має бути судове рішен­ня в цій справі?

5.Целюлозно-паперовий комбінат і торгівельне підприємство ук­лали договір поставки паперу на умовах ЕХW (склад виробника) згідно Інкотермс-2000. Коли прибув вантажний автотранспорт від покупця, виявилося, що ні відповідного персоналу, ні необхідної техніки для завантаження паперу у фуру на складі комбінату немає. У зв'язку з цим транспортна організація відкликала автомашину, а покупець подав позов про відшкодування збитків та про зобов'я­зання комбінату доставити папір за місцезнаходженням покупця.

Оцініть обґрунтованість вимог торгівельного підприємства до комбінату. На яких умовах Інкотермс-2000 можливо укла­дати договір поставки, якщо сторони мають намір передава­ти товар за місцезнаходженням покупця?

6. Радіоприймачі, партія яких надійшла від виробника торгівельному підприємству за договором поставки, не були укомплектовані інструкцією з їх експлуатації. Підприємство прийняло товар, звернувшись одночасно з вимогою до виробника про доукомплектування кожної одиниці товару в установлений законодавством строк. Коли через місяць на підприємство прибули працівники виробника з обладнанням та матеріалами для доукомплектування товарів виявилось, що вся партія радіоприймачів два дні тому відправлена підприємством виробникові назад. Виробник радіоприймачів подав до підприємства позов про відшкодування збитків понесених у зв'язку з приготуванням до доукомплектування товару згідно попередньої вимоги підприємства.

1.Чи підлягає позов задоволенню?

2.Які права має покупець не­комплектного товару за договором поставки?

3. Чи звільняє прий­няття покупцем некомплектних товарів від відповідальності постачальника таких товарів?

Договір дарування

Питання:

1. Поняття та ознаки договору дарування.

2. Предмет та форма договору дарування.

3. Сторони договору дарування.

4 Зміст договору дарування.

5. Види договору дарування.

Задачі:

1. Войтенко, 1948 року народження, з 1985 року проживала в бу­динку по вул. Калиновій в м. Дніпропетровську. Вона була власни­ком цього будинку, успадкувавши його від матері.

Рішенням міськвиконкому від 25 червня 1991 р. Войтенко та її сину, Грідасову, на цій же ділянці було дозволено будівництво но­вого двоквартирного будинку після знесення старого будинку. В новому будинку, побудованому в 1997 році, Войтенко стало нале­жати 2/5 частки будинку з виділенням в користування квартири № 1, а Грідасову - 3/5 частки з виділенням в користування квартири №2. 12 лютого 2004 р. Войтенко за договором дарування передала свою долю в будинку сину Грідасову, залишившись у ньому проживати.

8 грудня 2004 р. Грідасов подарував будинок своїй дочці Люсі. Після вселення сім’ї Люсі у будинку почали виникати сварки між Войтенко та її онучкою.

Войтенко звернулася з позовом до Грідасова про розірвання договору дарування укладеного між ними і повернення її частини в будинку, посилаючись на те, що до смерті Войтенко Грідасов не має права відчужувати частку в будинку, яка їй належала.

Окрім того вона послалася на те, що об’єкт дарування вона не передала Грідасову.

Як вирішити спір, який виник між Войтенко та Грідасовим?

2. Неповнолітній Пономаренко подарував на день народження своєму товаришеві, повнолітньому Сидорову, картину. Після того як батьки Пономаренка виявили, що картина зникла з їх кварти­ри і з'ясували обставини, вони звернулися до батьків Сидорова з вимогою про повернення картини, зазначивши, що вона дуже до­рога.

Батьки Сидорова пояснили, що картину повернути неможливо,

бо Сидоров її продав, а гроші відшкодувати вони не мають наміру. В справи сина вони не втручаються і про подарунок вони нічого не знали. Мати Пономаренка звернулася з позовом до Сидорова з ви­могою відшкодувати вартість картини.

Як вирішити спір?

3. Балабанов, який проживав у Москві, подарував своїй сестрі Ткач автомобіль. Договір дарування був посвідчений у державного но­таріуса в місті Москва. Оскільки Ткач постійно проживає в місті Харкові, виникла проблема з користуванням автомобіля. Інспектор ДАЇ при перевірці документів пояснив, що договір дарування, який пред’явила Ткач, не дає права на користування автомобілем.

Ткач звернулася до адвоката з проханням дати консультацію з

оформлення документів на право управляти автомобілем.

Яку консультацію має надати адвокат?

4. Акціонерне товариство «Фінінвест» звернулося з позовом про визнання недійсним договору № 14 від 13.03.2005 р. про безоплат­ну передачу приміщення Київського радіозаводу фармацевтичній фірмі «Дарниця». В позовній заяві було сказано, що Київський радіозавод безпідставно передав приміщення, яке є державною власністю.

Окрім того, АТ «Фінінвест» 10.02.2003 р. уклав договір оренди спірного приміщення з Київським радіозаводом терміном до 31.12.2006 р. Орендар виконує всі умови договору і підстав для його розірвання немає.

Міністерство промислової політики, до відання якого належить радіозавод, не давало згоду на безоплатну передачу спірного май­на.

Як вирішити спір?

5. Рижко подарував своїй дружині сережки і каблучку з діаманта­ми вартістю десять тисяч гривень.

В подальшому між ними виник спір про розподіл майна. Рижко включив вимогу про те, що вказані ювелірні вироби також підля­гають розподілу. Дружина Рижко заперечувала проти цього і по­яснила, що спірні сережки і каблучка були подаровані на день народження в присутності свідків. Свідки таке підтвердили свої­ми показаннями в суді.

Яке рішення має винести суд?

Договір ренти. Договір довічного утримання.

Питання:

  1. Поняття та ознаки договору довічного утримання.

  2. Форма договору довічного утримання.

  3. Сторони договору довічного утримання.

  4. Предмет договору довічного утримання (догляду).

  5. Права та обов'язки сторін за договором довічного утримання.

  6. Способи забезпечення виконання договору.

  7. Особливості припинення договору довічного утримання (дог­ляду).

Задачі:

1. 25 грудня 2006 року між подружжям Грибовими та Прохоровою був укладений договір довічного утримання, за яким Прохорова передала у власність подружжю Грибових жилий будинок, що знаходиться у Києво-Святошинському районі Київської області, а Грибови зобов'язувалися довічно утримувати Прохорову. Договір не був належним чином нотаріально завірений. 30 вересня 2007 р. Прохорова померла, у грудні 2007 р. син Прохорової звернувся до нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщи­ну. Свідоцтво про право на спадщину було видане у січні 2008 р. До спадкового майна був також включений будинок. По отриманні свідоцтва про право на спадщину син Прохорової звернувся до суду з позовом про повернення майна з чужого незаконного володіння та виселення Грибових з будинку, мотивуючи це тим, що недотримання нотаріальної форми договору у передбачених законодавством випадках тягне за собою недійсність договору. Грибови проти по­зову заперечували, посилаючись на те, що умови договору були ними виконані в повному обсязі.

Вирішіть справу.

Чи зміниться рішення суду, якщо буде встановлено, що до­говір був незасвідчений нотаріально з причини відмови Прохорової, що буде підтверджено її листом?

2. У серпні 2004 р. між Моховим та Васильєвим був укладений до­говір довічного утримання, за яким Мохов передав у власність Ва­сильєву 1/2 частину жилого будинку, а Васильєв зобов'язувався утримувати Мохова, надаючи йому матеріальне забезпечення. За­безпечення Васильєв надавав до липня 2006 р.

У вересні 2005 р. Мохов звернувся до суду з позовом про розір­вання договору, повернення йому частини будинку та виселення з будинку Васильєва. У відповіді на позов Васильєв мотивував при­пинення забезпечення тим, що виплати заробітної плати йому зат­римують і він не в змозі виконувати взяті на себе зобов'язання в повному обсязі. Також Васильєв просив залишити йому у власності 1/4 частину будинку у рахунок суми утримання, яке він фактично надав Мохову у період з серпня 2004 р. по липень 2005 р. Заперечу­ючи проти виселення, Васильєв посилався на ст. 168 Житлового кодексу України, відповідно до якої виселення можливе лише з його згоди, а іншого житла він не має.

Відповідно до рішення суду договір довічного утримання було розірвано, в компенсації Васильєву зроблених витрат було відмов­лено. В частині виселення Васильєва із будинку суд у позові відмо­вив.

Чи правильне рішення прийняв суд? Які наслідки розірвання договору довічного утримання?

3. У вересні 2005 р. Матвєєва та Копилова уклали договір довічно­го утримання. Матвєєва передала у власність Копиловій жилий будинок, що знаходиться у Печерському районі м. Києва. Копилова у свою чергу зобов'язувалася довічно утримувати Матвєєву, надаючи їй матеріальне забезпечення на харчування та інше забезпечення усього на суму 250 гривень на місяць. Договір був належним чином засвідчений нотаріально.

Через 3 місяці Матвєєва звернулася до суду з позовом про виз­нання договору недійсним на підставі ст. 233 ЦК України як такого, що укладений внаслідок збігу тяжких обставин. Позивачка посилалася на те, що під час укладання договору вона не отримува­ла з причин затримки виплат пенсію у зв'язку з непрацездатністю, пенсію на померлого чоловіка, учасника Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу та пенсію як мати військовослуж­бовця, який загинув при виконанні інтернаціонального обов'язку в Республіці Афганістан, всього 600 гривень. Внаслідок таких не­виплат позивачка не мала необхідних коштів на харчування та ліки, які їй потрібні як хворій на цукровий діабет, і тому вона була змушена укласти договір на вкрай невигідних для себе умовах.

У судовому розгляді справи було з'ясовано, що будинок цегля­ний, знаходиться у задовільному стані. Аналогічні будинки, що розташовані поруч і знаходяться у гіршому стані, ніж будинок по­зивача, мають ринкову вартість від 470. 000 до 590. 000 гривень.

При розгляді справи у суді відповідачка вимагала у разі визнан­ня договору недійсним відшкодувати їй витрати, які вона понесла при наданні матеріального забезпечення Матвєєвій.

Рішенням суду позов Матвєєвої був задоволений. Вимоги відповідача на компенсацію витрат суд залишив без задоволен­ня. Чи правильне рішення прийняв суд?

4. При укладенні договору довічного утримання матеріальне забез­печення на харчування та лікування було встановлено у розмірі 550 гривень щомісячно. Через 3 місяці Матвєєва переїхала до родичів у Чехію. Ще через місяць Матвєєва звернулася до суду з позовом про розірвання договору та повернення їй будинку, стягнувши з неї суму витрат на матеріальне забезпечення, мотивуючи це тим, що вона проживає у забезпечених родичів.

Вирішіть справу.

5. Ковальов та Нестеренко уклали договір довічного утримання

Ковальов передав у власність Нестеренку житловий будинок, а Нестеренко виплатив Ковальову одноразове матеріальне забезпечення у сумі 20000 грн.

Через рік при проведенні поточного ремонту будинку було виявлено, що основні несучі конструкції внаслідок підвищеної вологості підвалу прийшли в непридатний стан і будинок є непридатним для проживання. Нестеренко звернувся з позовом до суду про розірвання договору і відшкодування збитків, мотивуючи це тим, що будинок має недоліки, не застережені відчужувачем. Ковальов проти позову заперечував, тому що законодавство України, що регулює договір довічного ут­римання, не містить такої підстави розірвання договору з ініціати­ви набувача.

Вирішіть справу. Які відмінності між договором утримання та договором купівлі-продажу?

Загальні положення про договір майнового найму

Питання:

1. Поняття та загальна характеристика договору майнового най­му (оренди).

2. Елементи договору майнового найму (оренди).

3. Форма договору майнового найму (оренди).

4. Строк договору майнового найму (оренди).

5. Права та обов'язки наймодавця за договором майнового най­му (оренди).

6. Права та обов'язки наймача за договором майнового найму (оренди).

7. Припинення договору майнового найму (оренди).

8. Право орендаря на укладення договору оренди на новий строк після закінчення строку оренди.

Задачі:

1. До господарського суду звернулося ТОВ «Альфа» з позовом до ТОВ «Вега» про витребування майна. З матеріалів справи стало відо­мо, що 1 лютого 2005 р. між позивачем (орендодавець) та відпові­дачем (орендар) був укладений договір оренди торгового кіоску та холодильного обладнання. Термін використання майна в договорі не зазначався.

22 березня 2005 р. позивач своїм листом повідомив відповідача про розірвання договору. Проте відповідач продовжував користу­ватися майном, а позивач не поновив спроби повернути майно та не звертався до суду з метою примусового його повернення.

7 лютого 2006 р. позивач направив відповідачу повторного лис­та з вимогою повернути майно, а 10 лютого надіслав відповідачу претензію, де вимагав повернути майно та стягнути з відповідача неустойку за прострочення повернення майна за період з 22 берез­ня 2005 р. до 10 лютого 2006 р. Не одержавши відповідь на претен­зію, позивач звернувся до суду з позовною заявою, де містилися аналогічні вимоги.

Вирішити справу.

2.Фермер Онишко взяв в оренду у сільськогосподарського підприє­мства автофургон для перевезення овочів та фруктів на ринок. Сільськогосподарське підприємство передало автофургон без доку­ментів на нього. Працівник ДАІ, виявивши відсутність у Онишка документів на автофургон, затримав автомобіль для з'ясування питання про його власника. За час затримання вантаж зіпсувався. Фермер вимагає від сільськогосподарського підприємства відшко­дування завданих збитків.

Чи правомірна вимога фермера Онишка до сільськогоспо­дарського кооперативу?

Які дії вправі був здійснити фермер Онишко, коли сільсько­господарське підприємство не передало йому документів на ав­тофургон?

3. ТОВ «Альфа» передало ТОВ «Вега» в оренду баштовий кран. При

передачі кран не мав видимих дефектів, але із умов договору вип­ливало що кран був не новий. У процесі експлуатації кран впав та пошкодив кілька легкових автомобілів, які стояли на стоянці. Під час розслідування виявилося, що інцидент стався з причини зно­шеності механізмів крану, а також через порушення крановиком правил техніки безпеки.

ТОВ «Вега» (Орендар) відшкодувало потерпілим завдану шко­ду, і в свою чергу, звернувся з вимогою до Орендодавця про сплату відповідної компенсації. ТОВ «Альфа» відмовилося, мотивуючи тим, що в інциденті винен Орендар. Тоді ТОВ «Вега» звернулося до суду.

Вирішити справу.

4. При укладенні договору оренди 4-х соток землі для городницт­ва орендодавець Міщенко не попередив орендаря Катишева про те, що юридично земля належить його тещі Марукіній, яка доз­волила йому користуватися землею безкоштовно. Дозвіл був офор­млений письмово. Дізнавшись про це, Катишев вимагає від Міщенка зменшення орендної плати вдвічі.

Вирішити справу.

Які додаткові вимоги може пред’являти Катищев до Міщенка?

5.Фермер Гусєв взяв в оренду у фермера Малишева трактор з плу­гом та бороною з метою обробки своєї землі під посадку овочів, але незабаром помер. Його син, який був єдиним спадкоємцем, нічого не розумів у сільському господарстві та збереженні техніки та за­лишав техніку на зберігання під відкритим небом, внаслідок чого вона почала іржавіти. Малишев у судовому порядку вимагає від сина Гусєва розірвання договору та відшкодування вартості фар­бування техніки.

Чи був зобов'язаний син Гусєва виконувати умови договору оренди?

Чи вправі був Малишев розірвати договір оренди з сином Гус­єва до прийняття ним спадщини?

Чи правомірні вимоги Малишева до сина Гусєва?

Окремі види договорів найму

Питання:

  1. Поняття та особливості договору прокату.

  2. Поняття та види договору лізингу.

  3. Суб'єкти та об'єкти договору лізингу.

  4. Зміст договору лізингу.

  5. Договір оренди державного та комунального майна: поняття, суб'єкти та об'єкти.

  6. Договір оренди транспортних засобів.

  7. Договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їхньої частини).

Задачі:

1. В пункт прокату звернувся Чернишов з проханням надати йому в користування пилосос строком на місяць. Через тиждень з'ясу­валося що Чернишов використовує пилосос для зайняття підприє­мницькою діяльністю - він зареєструвався як СПД та надає послуги по прибиранню квартир та офісних приміщень. Оскільки в ко­мерційній експлуатації пилосос зношується швидше, пункт про­кату звернувся до Чернишова з вимогою про розірвання договору прокату та повернення пилососу. Чернишов відмовився.

Вирішіть справу.

2. Державне підприємство «Кристал» та ТОВ «Борт» вирішили укласти договір оренди нежилого приміщення, яке знаходиться на балансі у ДП «Кристал». В проекті договору сторони зазначили строк оренди - 20 років. Сторони підписали зазначений проект, скріпила його печатками. Фонд державного майна узгодив договір, але зазначив, що він підлягає нотаріальному посвідченню та дер­жавній реєстрації. Коли сторони звернулися до нотаріуса, виявилося, що для на­лежного нотаріального посвідчення договору не вистачає необхід­них документів. Тоді сторони вирішили перепідписати договір оренди на строк 11 місяців.

Після закінчення строку оренди через 11 місяців ДП «Кристал » почало вимагати передачі йому орендованого приміщення. ТОВ «Борт» відмовилося передавати приміщення, посилаючись на підписаний та скріплений печатками сторін договір зі строком орен­ди 20 років.

Вирішіть справу.

3.Малишев та Козін уклали договір оренди автомобіля, який на­лежав Козіну. Через певний час Козін дізнався, що Малишев за­реєструвався як СПД - фізична особа та використовує орендований автомобіль як таксі. Козін звернувся до Малишева з вимогою про збільшення орендної плати, встановивши її в розмірі 30% від доходу який одержує Малишев від експлуатації його автомобіля. Малишев не погодився. Тоді Козін звернувся до нього з вимогою про розірвання договору оренди, оскільки автомобіль використовується не за призначенням.

Вирішіть справу.

4. За договором фінансового лізингу лізингодавець придбав у про­давця обладнання та передав його лізингоодержувачу за актом приймання-передачі. Через деякий час у приміщенні лізингоодержувача, де знаходилося обладнання, трапилася пожежа, внаслідок якої обладнання повністю вийшло з ладу.

Хто буде нести майнові наслідки знищення обладнання?

5.Товариство взяло в Бюро прокату автомобілів автомобіль «Вол­га» строком на 7 місяців. Через 2 тижня товариство передало авто­мобіль в суборенду своєму співробітнику Мішину. В процесі експлуатації з'ясувалося, що двигун автомобіля потребує капіталь­ного ремонту. Мішин звернувся з вимогою про проведення капіталь­ного ремонту двигуна до товариства. Товариство, в свою чергу, звернулося з такою вимогою до Бюро прокату. Бюро прокату відмо­вилося проводити капітальний ремонт, вказуючи на те, що това­риство порушило умови договору, здавши автомобіль в суборенду.

Хто має провести капітальний ремонт двигуна автомобі­ля?

6. За договором прокату суб'єкт підприємницької діяльності Борисов передав Іванову бензопилу в користування строком на 1 рік зі сплатою орендної плати щомісячно. Іванов сплатив орендну пла­ту за перший місяць та поїхав на заробітки по селах пиляти дрова місцевим мешканцям. В селі при розвантаженні дров колода впала на Іванова та зламала йому ногу. Знайомий Іванова Сидоров поба­чив, що Іванов через хворобу не в змозі пиляти дрова, попросив у нього бензопилу для виконання цієї роботи. Іванов погодився. Через тиждень у Сидорова бензопилу вкрали. Коли через два місяці Іванов одужав та приїхав у місто, Борисов звернувся до нього з позовом про сплату орендної плати за два місяці, пені за прострочення оплати орендної плати та про відшкодування вартості втраченої бензопили.

Чи мав право Іванов передавати пилу Сидорову?

Хто зобов'язаний відшкодувати Борисову вартість втраче­ної бензопили: Іванов чи Сидоров?

Яке рішення має прийняти суд?

Договір найму (оренди) житла

Питання:

1. Поняття договору найму житлового приміщення.

2. Підстави та особливості укладення договору найму житлово­го приміщення в будинках державного, комунального та громадсь­кого житлових фондів.

3. Предмет договору найму.

4. Сторони договору майна. Поняття члена сім'ї наймача.

5. Права та обов'язки наймача, членів його сім'ї та наймодавця.

6. Підстави та порядок припинення договору найму. Наслідки припинення договору.

Задачі:

1.Ярченко пред'явила позов про визнання права на житлову пло­щу в квартирі, наймачем якої є свекруха, і вселення. Позовні ви­моги обґрунтувала тим, що поселилась у спірну квартиру у зв'язку з укладенням шлюбу з сином відповідачки. Після розірвання шлю­бу їй стали перешкоджати користуватись житловою площею, тому вона просила задовольнити вимоги.

Заперечуючи проти позову, свекруха посилається на те, що зго­ди на постійне проживання невістки в квартирі вона не давала, в квартирі вона у зв'язку з цим не була прописана і тому права на житлову площу в ній не мала.

Вирішіть спір.

2. Корбут звернулася з позовом до місцевого органу самоврядуван­ня про визнання права на житлове приміщення і укладення з нею договору найму в зв'язку з тим, що наймачка житлової площі, де вона проживає, померла. В позовній заяві Корбут підтверджувала, що вселилась до своєї знайомої наймачки 10 років тому, перебува­ла на її утриманні як інвалід з дитинства, вони спільно вели госпо­дарство, для чого позивачка віддавала свою пенсію, займалась веденням домашнього господарства. У прописці її в цю квартиру їй відмовляли, посилаючись на відсутність родинних відносин з най­мачкою житлової площі. Вважаючи, що відповідно до ст. 65 Ж України вона набула самостійного права на житлову площу, бут просить визнати за нею права на житлову площу.

Чи підлягає позов задоволенню?

3. Новенко з 20 липня 1992 р. є наймачем однокімнатної кварти­ри, що знаходиться у відомчому будинку. Загальна площа кварти­ри 32 м2. Новенко, маючи намір скористатися своїм правом, передбаченим ст. 651 ЖК, звернувся до адвоката з проханням відпо­вісти на такі питання:

Яким шляхом він може отримати свою квартиру у влас­ність?

В який строк він може реалізувати своє право на отримання

квартири у власність?

В який орган і які документи він повинен подати?

Який строк підготовки та оформлення документів про пе­редачу у власність квартири?

Які документи будуть підтверджувати його права власності

на квартиру?

Який порядок утримання квартири?

Як оподатковується житло, що перебуває у власності гро­мадян?

4. Сім'я Кащуків у складі чотирьох осіб: чоловік, дружина, їх син та невістка проживає в трикімнатній квартирі загальною площею 72 м2. Син проходить альтернативну службу. Наймач (чоловік) бажає придбати займане приміщення у власність.

Роз'ясніть підстави та порядок придбання цієї квартири у власність. Хто буде власником квартири?

5. Херсонський бавовняно-прядильний комбінат пред’явив у квітні 1993 р. позов до Гришка про визнання недійсним договору найму житлового приміщення і виселення, зазначаючи що жит­лово-комунальний відділ комбінату без видачі ордера у 1987 р. ук­лав договір найму на двокімнатну квартиру з відповідачем, який проживав у ній як тимчасовий жилець.

Заперечуючи проти позову, Гришко посилався на те, що договір найму з ним укладений після від'їзду наймача житлового при­міщення на інше постійне місце проживання, він сумлінно, протя­гом 5 років, виконував обов'язки за договором, сплачував квартирну плату, зробив у квартирі ремонт.

Вирішіть спір.

6. Максимов із сім'єю проживав у квартирі в м. Львів. У зв'язку з переїздом на інше місце проживання і отриманням квартири він здав займану квартиру житловим органам і вона була надана сім'ї Савко.

Через деякий час син Максимова, який навчався в аспірантурі в м. Києві, пред'явив позов про визнання виданого Савко ордера не­дійсним і виселення, посилаючись на те, що своєї згоди на переїзд він не давав, в ордер на нову житлову площу батько включив сина без його відома.

Чи підлягає позов задоволенню?

7. Грошева пред'явила позов до колишнього чоловіка про виселен­ня без надання іншого житлового приміщення на підставі ст. 116 ЖК України за систематичне порушення правил співжиття, заз­начаючи, що після розірвання шлюбу він систематично вчиняє сварки, а вжиті заходи попередження з боку органів внутрішніх справ позитивних результатів не дали.

Заперечуючи проти позову, Грошев посилався на те, що колиш­ня дружина, намагаючись вижити його з двокімнатної квартири, сама провокувала сварки, на розбір викликала працівників міліції, які обмежувались бесідами. Від нього не вимагали пояснень у пись­мовій формі і ніхто не попереджував про можливості виселення без надання житлового приміщення. Позивачка, крім того, ухиляєть­ся від обміну займаного приміщення, хоча він пропонував декіль­ка його варіантів.

Вирішіть спір.

Договір позички

Питання:

  1. Поняття та загальна характеристика договору позички. Відмінність позички від найму.

  2. Сторони договору позички. Об’єкт договору позички.

  3. Строк договору позички. Форма договору позички. Права та обов'язки сторін за договором позички.

  4. Припинення договору позички. Розірвання договору позич­ки. Правові наслідки припинення договору позички.

Задачі:

1. Власник ½ частки у праві спільної часткової власності на квар­тиру під час відсутності другого співвласника вирішив передати свою частку у позичку своєму знайомому. Договір був укладений усно при цьому під час дії договору позички сам позичкодавець у квартирі не проживав, виїхавши в інше місто на відпочинок, тому користувач фактично здійснював користування усією квартирою.

В чому полягає порушення прав другого співвласника і яким чином він може їх захистити?

2.Між власником автомобіля А. та ПП «Світанок» було укладено договір позички автомобіля, належного А. на праві приватної влас­ності. Договір було укладено у простій письмовій формі. Під час проведення перевірки працівником ДАІ з'ясувалося, що ПП «Світа­нок» не має довіреності на використання автомобіля, через що ос­танній забрали на штрафмайданчик.

Унаслідок вилучення автомобіля ПП «Світанок» зазнало збитків, вимогу про відшкодування яких і заявило до позичкодавця.

Чи підлягають вимоги ПП задоволенню?

3.Після смерті Б. з'ясувалося, що він є власником приватного бу­динку, в якому проживає його сестра Ц. на підставі укладеного з Б. нотаріально посвідченого та зареєстрованого безстрокового догово­ру позички. З'ясувалося також, що Ц. відповідно до договору пе­редала право на користування частиною будинку М., який з дозволу Ц. за власний рахунок здійснив прибудову і зареєстрував її на своє ім’я.

Право на яке майно виникло у спадкоємців власника будинку? Чи мають вони право вимагати виселення Ц. та (або) М. з будинку?

Договір підряду.

Питання:

1. Поняття та ознаки договору підряду. Відмежування його від трудового договору, договору поставки та договорів з надання по­слуг.

2. Сторони договору підряду. Права та обов'язки сторін.

3. Множинність осіб у договорі підряду та залучення для вико­нання договору третіх осіб.

4. Зміст договору підряду.

5. Ризик у підрядних відносинах.

6. Відповідальність за договором підряду.

7. Види договорів підряду. Договір побутового підряду. Договір будівельного підряду. Договір підряду на виконання проектних та пошукових робіт.

Задачі:

1. Кшумовський домовився зі своїм знайомим - ювеліром Давидо-вичем про виготовлення із лома золота ювелірних прикрас для своєї дружини. Всі необхідні матеріали були надані Кшумовським. Деякі прикраси потрібно було зробити за зразком із каталогу «Отто», а деякі прикраси Кшумовський запропонував виготовити за своїм дизайном, пояснивши при цьому, що саме він хотів би бачити в кінці роботи.

Через кілька тижнів із журналу Кшумовський дізнався, що Давидович брав участь у конкурсі «Кращий ювелір року», де зайняв одне з призових місць та отримав винагороду в розмірі 1000 гривень. Кшумовський побачив на фотографії прикраси, ідею яких він, як замовник, описував Давидовичу, а на фотографії ці прикраси були представлені як авторська робота Давидовича.

Наступного дня Кшумовський звернувся до Давидовича з вимогою передати йому ювелірні прикраси, які він замовляв, та половину суми, яку Давидович отримав в якості винагороди, мотивуючи тим, що представлені на конкурсі прикраси були розроблені за його ідеями та з його матеріалу, а якщо б цього не було, то і брати участь у конкурсі Давидович не зміг би.

Давидович звернувся до адвоката з проханням проконсульту­вати його з цього приводу.

Надайте мотивовану відповідь відносно цієї ситуації.

2. Ресторан «За двома зайцями» запросив для оформлення свого банкетного залу дизайнера Геворкяна. Перед художником була поставлена мета - оформлення стін залу для покращання його естетичного вигляду. Оформлення повинно бути здійснено з матеріалів та за ескізами Геворкяна. Строк виконання замовлення становив один місяць.

Керівник ресторації звернувся до юрисконсульта з проханням підготувати відповідний проект договору.

Дайте правову кваліфікацію відносинам між художником-дизайнером Геворкяном та ресторацією «За двома зайцями». Які істотні умови цього договору?

3. Громадянин Ковбасенко уклав з робочими однієї з будівельних організацій договір. Договір мав назву трудового та включав до себе такі умови: працівники зобов’язалися у вільний від роботи час побудувати на земельній ділянці Ковбасенко з його та частково зі своїх матеріалів гараж. Окремим списком, який додавався до договору, вказувались види матеріалів та хто їх надає. Строк закінчення будівництва був встановлений - 20 травня. Для проведення будівельних робіт необхідна вода, щоб замішувати цемент, а її на території земельної ділянки не було. Робітники зробили свердловину для колодязя, використовуючи спеціальне обладнання, оскільки вода розташовувалась на досить великий глибині. Однак у ніч з 17 на 18 травня від удару блискавки гараж повністю згорів. Робочі вимагали від Ковбасенко сплатити за виконані роботи та матеріали, додатково вимагаючи сплати за буріння свердловини.

Ковбасенко відмовився сплачувати вартість робіт і матеріалів, оскільки робота ним не була прийнята, а матеріали загинули не з його вини, що стосується колодязя, то замовник взагалі не просив цього робити.

Вирішіть спір між сторонами.

4. За договором, укладеним між Ященком та будівельною організа­цією «Квадрат», на земельній ділянці Ященка було збудовано будинок, який був прийнятий Ященком у день закінчення будівництва - 14 липня 2002 р. Побачивши, що деякі роботи, які передбачалися проектом, будівельниками не виконані, Ященко З березня 2003 р. звернувся до будівельної організації з вимогою про усунення недоліків. У цьому йому було відмовлено на тій підставі, що Ященко пропустив строк для пред'явлення такої вимоги. Тоді замовник звернувся до суду. Суд відмовив Ященку у задоволенні його вимог, тому що ним було пропущено строк для пред'явлення таких вимог.

Чи правильне рішення суду?

5. Громадянин Меньшов уклав договір будівельного підряду із будівельним комбінатом «Траст» на будівництво житлового будинку. За умовами договору на капітальне будівництво були встановлені строки, затверджена тверда проектно- кошторисна документація, яка визначає ціну робіт, порядок розрахунків тощо. Будівельний комбінат «Траст» купив відповідну кількість цегли, але не по ціні 10 коп. за штуку, яка була вказана в кошторисі , а по 8 коп. Договір був виконаний у відповідний строк та проведені усі розрахунки. Через деякий час, коли Меньшов зі своєю дружиною вже жили у цьому будинку у них стали виникати хвороби. Чоловік та дружина були змушені звернутися до лікаря.

Анамнез цієї хвороби стався через накопичення шкідливих для організму речовин. Меньшов звернувся за допомогою до міської санепідемстанції. При проведен­ні експертизи було встановлено, що при будівництві житлового будинку використовувалась силікатна цегла, яка згідно з вимогами ГОСТів повинна використовуватись тільки для будівництва виробничих приміщень, де людина може знаходитися не більше 5 годин на добу.

Меньшов та його дружина звернулися до суду з позовом до будівельного комбінату «Траст»:

- про відшкодування шкоди, заподіяної використанням силікат­ної цегли;

- про виплату різниці між узгодженим кошторисом та докумен­тацією, за якою фактично були проведені розрахунки між підрядником та продавцем цегли.

Голова будівельного комбінату просив суд відмовити у позові, посилаючись на те, що роботи комбінатом були виконані якісно та в обумовлений строк. Передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформлювалось актом, підписаним обома сторонами, а відповідальність за властивості цеглі він нести не повинен, бо про них йому нічого відомо не було.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Тема 15. Будівельний підряд.

Питання:

  1. Поняття договору будівельного підряду.

  2. Предмет договору будівельного підряду.

  3. Елементи і виконання договору будівельного підряду.

  4. Відповідальність за договором будівельного підряду.

Задачі:

1. АТ «Фіниш», яке мало на балансі автомобіль Мазда, звернулося до СТО з приводу ремонту цього автомобіля, який був після аварії. Майстер СТО провів огляд автомобіля та встановив, що необхідно відрихтувати, відшпаклювати та провести пофарбу­вання крила, а також замінити фару. Після цього було укладено договір, в якому строк виконання робіт був визначений 17 червня. У вказаний строк представник АТ «Фіниш» прийшов до СТО і від охоронця дізнався, що крило було відрихтовано і пофарбовано, тобто» всупереч технології, не виконано стадію шпаклювання. Позаяк майстра не було на робочому місці, представник вирішив зателефонувати пізніше для того, щоб узгодити нові строки та питання, які стосуються технологічного процесу, яких майстер не дотримувався при виконанні роботи.

Цього ж дня майстер вирішив вивезти автомобіль із гаражу для того, щоб подивитися чи є розбіжності кольору між загальним кольором машини та крилом, яке було пофарбовано. Майстер сів за кермо, але не зміг впоратися з керуванням автомобілем і потрапив в аварію, внаслідок чого автомобіль було дуже пошкод­жено.

СТО відмовилося від ремонту нових пошкоджень за свій рахунок, запропонувавши АТ «Фініш» отримати гроші на відшкодування шкоди від майстра СТО, мотивуючи також тим, що власник цього автомобіля пропустив строк, який було обумовлено договором, тому він і повинен нести ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження речі. Крім того, СТО звернулося до АТ «Фініш» з вимогами сплатити кошти за вже виконану роботу згідно з умовами договору.

Як має бути вирішена справа?

Як змінилося б рішення, якщо б АТ «Фініш» було не власником цього автомобіля, а отримало його за договором лізингу? Хто мав би право на відшкодування шкоди, яка спричинена автомобілю?

2. Громов домовився зі своїм сусідом - радіотехніком Петренко, про те, що той у вільний від праці час збере для нього магнітофон, придбання необхідних матеріалів Петренко взяв на себе. Було встановлено, що Громов заплатить Пертенко 400 грн. за роботу та матеріали. Розпочавши роботу, Петренко не зміг самостійно розро­бити нову схему магнітофону, у зв'язку з чим домовився з інженером про розробку такої схеми за 150 грн., давши йому завдаток в сумі 50 грн. Крім цього, деякі деталі Петренко не зміг придбати, тому їх він зробив сам. Петренко повідомив Громова про те, що він повинен йому сплатити не 400 грн., а 700 грн., на це Громов відповів, що, уклавши договір, він взявся виконувати роботу на свій ризик, тому наслідки повинні бути віднесені на його рахунок. Петренко стверджував, що обумовлена ними сума при укладанні договору була лише приблизною, та якщо Громов не може сплатити вказану суму, то вони повинні розірвати договір, однак Громов повинен йому відшкодувати понесені витрати в сумі 250 грн. (50 грн., які були сплачені як завдаток, та 200 грн., сплачені за деталі).

Як повинен бути вирішений спір між сторонами?

4. Громадянка Лукова 2 вересня 2006 року зробила в ательє «Лоск» замовлення на шиття сукні для весілля. Лукова замовила сукню з матеріалів, які були представлені в ательє. Квитанція, яку отримала Лукова, встановлювала строки, в які повинна була розпочата робота над замовленням, а саме 4 вересня 2006 року. 7 вересня Лукова прийшла до ательє і дізналася про те, що робота над її замовленням ще не розпочата. Лукова вимагала розірвати договір та повернути їй внесені гроші за матеріал та аванс за роботу тому, що ательє на встигне пошити сукню до встановленого строку. Вона також дізналася адреси експрес-ательє, де за короткий період часу, але за подвійну ціну, виконають її замовлення зшити весільну сукню. Ательє відмовило Луковій, мотивуючи тим, що строк виконання ще не настав, а відмова від замовлення може призвести до збитків ательє.

Як має бути вирішена справа?

5. За договором підряду підрядник зобов'язується виконати певну роботу за рахунок замовникаа замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду укладено з метою будівництва офісної будівлі замовника на передбачених вище умовах.

Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання строку здачі підрядником визначеної договором підряду роботи несе замовник, а після настання цього строку - підрядник, якщо інше не встановлено договором або законом.

Обставини, про які підрядник зобов'язаний попередити замовника, включають: істотне перевищення фактичних витрат порівняно з накладними витратами, визначеними кошторисом.

Ціна роботи у договорі підряду включає визначені кошторисом

накладні витрати.

Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі. За неналежну якість роботи підрядник несе відповідальність у вигляді визначеного штрафу і стягнення збитків.

Перебіг гарантійного строку починається з моменту, коли результат виконаних робіт передано замовнику.

До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за догово­ром підряду, застосовується позовна давність один рік, а щодо будівель і споруд - п'ять років від дня їх фактичної передачі замовнику.

Підрядник має право на притримування у випадку, якщо замовник допустив прострочення оплати робіт більше ніж три місяці.

Підрядник має право продати результат роботи, якщо заборго­ваність з оплати виконаних робіт становить більше 20% від ціни роботи за цим договором.

Якщо фактичні витрати підрядника виявилися меншими від тих, які передбачалися при визначенні ціни (кошторису), підряд­ник має право на їх відшкодування, якщо замовник не доведе, що отримане підрядником заощадження зумовило погіршення якості роботи.

Хто несе витрати на проведення експертизи? Яким чином будуть проходить розрахунки між сторонами у разі випадкового знищення предмета договору підряду або неможливості закінчення роботи?

Які правові наслідки невиконання замовником вимог підряд­ника щодо оплати ціни робіт і фактичних витрат?