Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право Завдання для семінарів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
409.6 Кб
Скачать

Тема 26, 27. Комерційна концесія. Договір факторингу.

Питання:

  1. Поняття договору комерційної концесії.

  2. Зміст та елементи договору комерційної концесії.

  3. Зміна та припинення договору та відповідальність сторін за порушення умов

договору.

  1. Поняття та предмет договору факторингу.

  2. Суб’єкти та зміст договору факторингу.

Задачі:

1.Банк-1 на підставі платіжного доручення підприємця на перерахування грошової суми фірмі «Н» за отримане обладнання списав кошти з поточного рахунку підприємця та перерахував їх банку-2, який обслуговує поточний рахунок фірми «Н». Банк-2 не зарахував отримані кошти на поточний рахунок фірми «Н», а залишив їх у своєму розпорядженні в рахунок погашення заборго­ваності підприємця перед банком-2 за кредитним договором, який підприємець порушив чотири роки тому, не повернувши частину отриманих від банку-2 кредитних коштів.

Дайте правову оцінку діям банку-2.

Чи можна вважати виконаними грошові зобов'язання підприємця перед фірмою «Н» щодо оплати отриманого обладнання?

Як має діяти суд ,розглядаючи справу за позовом фірми «Н» до підприємця про стягнення заборгованості за поставлене обладнання?

2. Банк відмовив клієнту в прийнятті до виконання платіжного доручення та повернув його, мотивуючи свої дії тим, що в графі «Призначення платежу» в платіжному дорученні клієнт не зазначив, чи включає сплачувана сума суму податку на додану

вартість.

Чи правомірні дії банку? Обґрунтуйте свою відповідь.

3. Грошові кошти на поточному рахунку клієнта були арештовані в установленому законом порядку, однак їх сума була не достатньою для виконання відповідного рішення суду. Клієнт і банк уклали до договору банківського рахунку додатковий договір, за яким банк за окрему винагороду зобов'язався направляти всі кошти, які надходитимуть за платіжними дорученнями від третіх осіб для зарахування на «арештований» поточний рахунок клієнта, на депозитний рахунок клієнта в іншому банку.

Як мас діяти банк, який, обслуговує рахунок, кошти на якому арештовані і сума яких недостатня для виконання рішення суду, в разі надходження від третіх осіб коштів для зарахування на такий рахунок?

Дайте юридичну оцінку додатковому договору, укладеному банком і клієнтом.

Кваліфікуйте дії клієнта та банку щодо виконання такого додаткового договору.

4. Підприємець Летягін, з метою погашення заборгованості за кредитним договором перед комерційним банком продав останньому грошову вимогу до підприємця Іванова, термін платежу якої вже настав. Банк запропонував Іванову погасити грошову вимогу. Щоб її сплатити, Іванов був змушений терміново продати за зниженою ціною товар, отриманий від Летягіна. Після цього Іванов пред'явив вимогу до Летягіна про відшкодування збитків, викликаних порушенням останнім договору, укладеного між ними при здійсненні угоди по купівлі-продажу товару, про заборону уступки вимоги.

Чи правомірна вимога Іванова до Летягіна?

Чи буде дійсною уступка комерційному банку грошової вимоги, якщо між існує угода про її заборону? Вирішіть справу.