Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен МВИ окончательный вариант.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
266.38 Кб
Скачать

21. Методинавчання історії, їх класифікація

Метод навчання — спосіб упорядкованої взаємопов'язаної діяль­ності вчителів та учнів, спрямованої на вирішення завдань освіти, виховання І розвитку в процесі навчання.

Мет. Навч. Істор.- це спосіб організації навчального матеріалу і взаємопов’язаної діяльності вчителя і учнів в процесі навчання.

Ефективність навчання в сучасній школі залежить від уміння вчителя обрати метод чи прийом навчання в кон­кретних умовах для кожного уроку.

Класифікують методи навчання з урахуванням того, що вони мають вирішувати дидактичне завдання. У кла­сифікації повинна виявлятися внутрішня сутність методу, форма взаємопов'язаної діяльності вчителя та учнів як за­сіб управління їх пізнавальною діяльністю.

У дидактиці існують різні критерії, підходи до класи­фікації методів навчання:

За джерелами передачі й характером сприйняття інформації: словесні, наочні та практичні (С. Петровський, Е. Талант).

За основними дидактичними завданнями, які необхід­но вирішувати на конкретному етапі навчання: методи оволодіння знаннями, формування умінь і навичок, засто­сування отриманих знань, умінь і навичок (М. Данилов, Б. Єсипов).

За характером пізнавальної діяльності: пояснювально-ілюстративні, репродуктивні, проблемного викладу, част­ково-пошукові, дослідницькі – реферат (М. Скаткін, І. Лернер).

Відомий дослідник педагогіки Ю. Бабанський виділяє три великі групи методів навчання (кожна передбачає де­кілька класифікацій), в основу яких покладено:

а) організацію та здійснення навчально-пізнавальної ді­яльності;

б) стимулювання і мотивацію навчально-пізнавальної діяльності;

в) контроль і самоконтроль навчально-пізнавальної ді­яльності.

Звісно, ця класифікація, як і попередні, недосконала, оскільки має недоліки, зокрема те, що в практиці навчан­ня метод застосовують не ізольовано, а в певному взаємо­зв'язку і взаємозалежності з іншими методами і прийома­ми. Проте вона найпослідовніша й найзручніша.

Поясн. Ілюстр. Мет.- організація сприйняття і усвідомлення учнями готової інформації за допомогою різних засобів навчання. Репродуктивний- передбачає відтворення знань і їх конструювання самими учнями відповідно до завдань (характеристика по памяті або алгоритм., розташування об’єктів на карті..). Даний метод спрямований на повторення уже відомої учню діяльності. Проблемний- вчитель на базі підручника та інших джерел не лише подає готові знання, а і так групує матеріал, щоб перед учнями постала готова проблема. А потім, застосовуючи систему доказів, показує шляхи та засоби її розв’язання. Частково- пошуковий- учні з різних джерел ознайомлюються з фактичним матеріалом теми, або частиною його і за допомогою відповідних завдань підходять до можливого самостійного аналізу фактів та їх зв’язків до часткової побудови плану пошуків та висновків. Дослідницький- учні, відповідно до поставленої перед ними проблеми, вивчають літературу з даного питання, фактичний матеріал і самостійно висувають знання проблеми. (напр.. реферат).