Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція-1-Політологія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
152.06 Кб
Скачать

2. Політологія, її об’єкт і предмет, наука і навчальна дисципліна

У визначенні політології є кілька точок зору:

  • її називають теорією політики;

  • її ототожнюють з політичною соціологією;

  • трактують як систему закономірностей розвитку та функціонування політичної культури;

  • іноді визначають як науку про закономірності розвитку та функціонування демократії;

  • також сприймають як науку, що вивчає політичну систему як сукупність владних інститутів та політичну владу як основу функціонування політичної системи.

На нашу думку, політологія – це наука про політику, про закономірності і випадковості розвитку політичного процесу, про функціонування політичної системи і влади, про сутність, форми, методи діяльності суб’єктів політики.

Аби визначити зміст політології як науки і навчальної дисципліни, слід нагадати, що кожне суспільство є системою, яке складається з взаємопов’язаних самостійних підсистем:

  • виробничої (економічно-господарської),

  • соціальної,

  • духовної,

  • політичної.

Кожній з них притаманні певні функції. Так, виробнича підсистема забезпечує матеріальну основу життя суспільства, соціальна і духовна – сприяють відтворення людини, нормальному розвитку та функціонування соціальних інститутів. Політична підсистема покликана створювати найсприятливіші умови для ефективного функціонування всіх ланок суспільних систем. Кожна з підсистем може зберігати життєздатність та функціонувати лише за умови, що інші справно виконують свої функції. Відсутність такого взаємозв’язку призводить до невирішуваних проблем, що можна проілюструвати на прикладі нашої країни. (Приклад: влада почала проводити економічну реформу та ліквідувала зрівняльну систему розподілу матеріальних благ, але не створила механізм соціального захисту малозабезпечених верств населення. Аби створити такий механізм, потрібно провести широкомасштабні структурні політичні реформи, але такі реформи неможливі без реальних зрушень в економічній та соціальній сферах.)1

Саме політологія вивчає політичну сферу життя суспільства.

Об’єктом дослідження політології є сфера політики, політична дійсність, політичне життя особи й суспільства.

Політична сфера включає в себе:

  • діяльність суб’єктів політичного життя суспільства. Зокрема, держави та її окремих гілок: законодавчої (парламент), виконавчої (уряд), судової. А також й інших учасників політичного життя – політичні партії, громадські організації, політичні лідери тощо.

  • політичні відносини. Це відносини між суб’єктами політичного життя з приводу організації та управління суспільними процесами, а також з приводу влади як найважливішого їх засобу. Наприклад, це відносини між гілками державної влади (законодавчою, виконавчою, судовою), між державою та політичними партіями, громадськими організаціями, нерідко засобами масової інформації, між самими політичними партіями, державами, а також відносини між політичними структурами та громадянами.

  • політичні ідеї, теорії, доктрини, концепції. Політологія піддає аналізові, наприклад, ідею поділу влад, теорію консерватизму або лібералізму. Вона обґрунтовує, скажімо, принципи побуди демократичного суспільства, головні процедури його функціонування.

Узагальнюючи сказане вище, підкреслимо, що універсальним, кінцевим об’єктом політології є влада і проблема ефективного управління і організації суспільними процесами.

З якою метою політологія досліджує політику?

Політологія досліджує політику не лише з метою описати останню, вона намагається вирізнити найбільш суттєве, таке, що повторюється в своїх основних рисах, незалежно від того, де ці процеси відбуваються. Політична наука прагне до розкриття взаємозалежностей певних політичних явищ. Тому, предметом політології є закони, закономірності розгортання політичного. Ключовим питанням політики є влада. Тому і предметом політології є закономірності становлення, функціонування, зміни політичної влади, а також закономірності та механізми ефективного управління та організації суспільними процесами в цілому.

Політологія як наука і як навчальна дисципліна має свої особливості.

Головне завдання політичної науки – безпосередній процес пізнання політичної дійсності. Політологія як наука досліджує:

Схема 1