Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкка лабораторні ДРЗГ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

IV. Вивчення та розпізнавання представників родини Бальзамінові (Balsaminaceae)

Клас Магноліопсіди, дводольні (Magnoliopsida, Dicotyledones)

Бальзамін (Impatiens)

Б. Валлера або Б. султанський (I.walleriana) – синоніми - I.hostii, I.sultanii

Пагони сочні, прямі, з віком дещо полягають, сильно галузяться. Листки до 10 см завдовжки, 4 см завширшки, світло-зелені або червонясті. Квітки до 4 см у діаметрі, плоскі, з довгим і тонким дугоподібним шпорцем, поодинокі або в малоквіткових суцвіттях. Віночок 5-членний. Забарвлення однотонне або строкате, варіює від білого до червоного.

Б. Петера (I.petersiana)

Від попереднього відрізняється більшими розмірами (до 60 см заввишки), довшими черешками та пластинками і пурпурово-червоним забарвленням листків та стебел.

V. Вивчення та розпізнавання представників родиниБегонієві (Begoniaceae)

Клас Магноліопсіди, дводольні (Magnoliopsida, Dicotyledones)

Бегонія (Begonia)

1. Бегонії з декоративними листками

Б. королівська або Б. листкова (B. rex)

Листки великі, цільні, частіше зубцюваті, асиметричні, розташовуються мозаїчно. Забарвлення листів варіює від сріблисто-сірого, рожевого, червоного, бузкового до каштанового і майже чорного з чітко вираженими смугами, що розходяться від центра й утворять вигадливий малюнок. Суцвіття – рихла китиця або волоть, що несе рожеві, часто з приємним ароматом, квітки до 4 см у діаметрі, що теж виглядають дуже декоративно.

Б.Месона (B.masoniana)

Листок з хрестоподібним малюнком та великими виростами на поверхні листка.

2. Клубневі (бульбові) бегонії

Б.бульбова гібридна (B. tubiflora)

Рослини мають бульбоподібно потовщене кореневище, з бруньок якого розвиваються 1-5 пагонів з трав”янистими напівпрозорими стеблами. Листки чергові, кососерцеподібні, нерівнобічні, з загостреною верхівкою, у деяких сортів з тонким рідким опушенням. Квітки прості, махрові, напівмахрові, бахромчасті, нарцисоподібні. Забрвлення різних кольорів та відтінків: біле, жовте, рожеве, червоне, оранжеве.

3. Кущеподібні

Б.вічноквітуча (B.semperflorens)

Невисокі (20-40 см заввишки) рослини. Пагони сильно галузяться. Листки невеликі, блискучі, по краю дрібнозубчасті. Забарвлення листків у різних форм та сортів варіює від світло-зеленого, рожевого, червонуватого до бордового. Цвіте майже весь рік. Квітки прості або махрові, від білих до червоних.

Лабораторна робота 7. Декоративно-листяні рослини родин Перцеві (Piperaceae), Холодкові, спаржеві (Asparagaceae), Асфоделові (Asphodelaceae), Кропивові (Urticaceae), Аралієві (Araliaceae)

I. Ознайомлення з різноманіттям морфологічних форм стебла, листків, суцвіття та квітки (графічні схеми, малюнки, фотографії).

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Перцеві (Piperaceae)

Клас Магноліопсіди, дводольні (Magnoliopsida, Dicotyledones)

Пеперомія (Peperomia)

1. Прямостоячі рослини:

П. магнолієлиста (P.magnoliefolia).

Досить велика рослина з м”ясистими червонястими стеблами. Черешки короткі (2 см). Листки 8-15 см завдовжки, 3-8 см завширшки. В культурі поширені різновидності: “variegata” (синонім - P.obtusifolia) – листки з білими та жовтими плямами; var.albo-marginata – листки сіро-зелені в середній частині і сріблясті по краю

П. клузієлиста (P. clusiifolia)

Стебла м”ясисті, бурі. Листки чергові, яйцеподібні, при основі з вушкоподібними лопатями, майже сидячі, до 15 см завдовжки, 8 см завширшки, жорсткі, м”ясисті, зелені з вузькою фіолетовою (червоною) смугою по краю.

2. Рослини, що формують розетку з листків

П. зморщена (Peperomia caperata)

Рослини дуже компактні, досягають не більш 10 см висоти. Листки опукло-серцеподібні (до 6 см у діаметрі), глибоко-складчасто-зморшкуваті на довгих (до 10 см) прямих м'ясистих рожево-червоних черешках. Дуже дрібні сидячі, без оцвітини квітки, зібрані в чисельні циліндричні сніжно-білі суцвіття - початки, і нагадують мишачі хвостики.

П. срібляста (P.argyreia)

Компактні невеличкі рослини – 10-15 см заввишки. Стебло дуже коротке, листки зібрані в розетку. Черешки темно-пурпурові, довгі (8-15 см), прикріплюються до пластинки листка не біля основи, а ближче до центру. Листки зверху світло-сріблясті, по жилкам (7-9 штук) – темно-зелені; знизу – світло-зелені.

3. Ампельні

П. чіпка, лазяча (P.scandes)

Пагони до 1 м завдовжки, дещо рожеві. Черешки дещо рожеві. Листки ззострими кінчиками.

П. круглолиста (P.rotundifolia)

Невеличка рослина з тонкими (до 1 мм завтовшки) червонястими стеблами. Листки дрібні (0,5 см у діаметрі), округлі, світло-зелені, розташовані у два ряди на стеблі.

П.багатокитецева (P.polibotria)

Має розгалужене суцвіття.

IІI. Вивчення та розпізнавання представників родини Холодкові, спаржеві (Asparagaceae)

Клас Ліліопсіди або однодольні (Liliopsida, Monocotyledones)

Аспарагус (Asparagus)

А. спаржеподібний (A. asparagioides) або Myrsiphyllum asparagoides

Багаторічні трав”янисті виткі рослини до 2 м заввишки. Пагін розгалужений, тонкий. Бічні пагони відходять під прямим кутом. Філокладії листкоподібні, яйцеподібні, 2-3 см завдовжки, 0,8-2 см завширшки. Квітки дрібні, біло-зелені, запашні, розташовані по 2 (рідко по 1-4). Плоди округлі, темно-червоні, з 1-3 насінинами.

А. перистий (A.plumosus

Витка рослина. Пагони сильно галузяться. Деякі пагони видозмінені (філокладії), нагадують ниткоподібні “листки” (до 1,5 см завдовжки, 0,5 мм у діаметрі), зібрані пучками по 3-12, яскраво-зелені. Листки (кладодії) редуковані до дрібних (0,3-0,5 см) трикутних бурих лусок. Квітки двостатеві, дрібні (до 0,1 см), білі. Плід ягодоподібний, синьо-чорний.

А. густоквітковий “Шпренгера” (A. densiflorus var.sprengeri)

Стебла сильно галузяться, до 150-180 см завдовжки. Частина пагонів – плоскі, листоподібні (філокладії) до 3 см завдовжки, 3 мм завширшки, прямі або дещо вигнуті, поодинокі або по 2-4 шт. у пучку. Листки редуковані до шилоподібних лусок 2-4 мм завдовжки. Квітки дрібні, білі або світло-рожеві, запашні. Плоди – ягодоподібні, червоні.

А. густоквітковий “Мейєра” (A. densiflorus “Meyeri”)

Пагони прямі, жорсткі, до 50 см заввишки, густо вкриті “листками”.