Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкка лабораторні ДРЗГ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Гранатові (Punicaceae)

Гранат звичайний (Punica. Granatum)

Листопадне або вічнозелене дерево або великий чагарник із сірувато-бурою корою. Пагони прямостоячие, рясно галузяться. Листки 2-8 см завдовжки, 1-2 см завширшки, супротивні, сидячі або на короткому червонуватому черешку, на вкорочених пагонах зібрані в пучки, зверху блискучі, знизу з добре помітною середньою жилкою. Навесні під час періоду росту набувають червонуватого відтінку. Квітки двостатеві. Чашечка 3-6-зубцювата, з перетяжкою посередине, м'ясиста, рожева чи яскраво-червона. Віночок до 5 см у діаметрі, роздільний, яскраво-червоний або рожевий, зім'ятий в бутоні подібно пелюсткам маку. Плід – гранатина. В культурі поширена карликова форма «Nana» (до 1 м) з цвітінням майже протягом всього року, а також форми: “albescens” (білі квіти), “flore-pleno” (махрові квіти).

ІII. Вивчення та розпізнавання представників родини Рутові (Rutaceae)

Характерна наявність в листках, корі та плодах чисельних дрібних жалозок, що просвічуються на світлі та містять ефірні масла.

Цитрус (Citrus)

Черешок часто крилатий. В пазухах листків – одна велика міцна велика колючка (метаморфоз листка пазушного пагона). Багаточисельні (до 60) тичинки спаяні нитками в групи по 2-3 або декілька. Плід – гесперидій – своєрідна різновидність ягодоподібного плода.

Апельсин (C.sinensis) солодкий, справжній або португальський апельсин

Дерева від 1,4 м до 13 м заввишки. Пагони майже завжди з колючками. Листки злегка зубчасті, темно-зелені, злегка ароматні. Квітки середні за розміром, білі, духмяні. Плоди - від 7 до 15 см у діаметрі. Для культивування в захищеному грунтірекомендовані сорти: Гамлін, Корольок, Вашінгтон-Навел і Павловський.

Лимон (C.limon)

Вічнозелене дерево або кущ висотою 3-5 (7) м. Молоді пагони з характерним пурпурним відтінком, у більшості сортів з колючками. Листки чергові,від яйцеподібно-овальних до ланцетних, шкірясті, з характерним запахом ефірної олії, з загостреною верхівкою, по краю зубчасті, з дещо крилатими черешками. Квітки подинокі або в невеликих китицях, пазушні, запашні. Пелюстки м'ясисті, із зовнішнього боку червонуваті, із внутрішного - білі. Плоди подовжено-овальні або еліптичні із сосцеподібним виростом на верхівці. Найбільш придатними для кім­натної культури сорти: Курський, Новогрузинський, Майкопський, Одеський, Павловський, Ударник, Уральський, Узбекистан, Лісбон, Дженоа, Мейєра, Кабо, Пондероза.

Мандарин (C.reticulata)

Це невисоке деревце з ледь пониклими гілочками. Квітки білі, зібрані в пучки, ароматні. Плоди невеликі, від куле- до грушоподібних, приплюснуті, з 9-10 сегментами. В культурі поширені різновидності: танжерин, клементина, мандарин Уншіу.

Грейпфрут, помело, гроновидний помпельмус (C. paradisii або C. maxima)

Високоросле дерево (3-5-8 м) з колючками на гілках і пагонах, густо вкрите щільним, великим, блискучим, видовжено-яйцеподібним, темно-зеленим, шкірястим листям (10-20 см завдовжки) з ширококрилими черешками. Плоди великі (діаметром 10-12 см), але менші, ніж у помпельмуса, 150-500 г. Для вирощування в умовах закритих приміщень різного при­значення рекомендуються сорти Дункан та Шеддок грушовидний.

Померанець севільський (C. seville) або бігарадія – гіркий, кислий апельсин (C. aurantium)

Дерева дося­гають висоти 7-13 м, густо вкриті темно-зеленим, дуже ароматним листям. Пагони з довгими гострими колючками. Череш­ки листків великі, крилоподібні. Біля їх основи є ще й гострий або тупий листочок. Білі квітки дуже приємно і сильно пахнуть.

Цитрон, цетрат, мідійське, або персидське яблуко, цитрус лікувальний (C. medica)

Росте він як кущ або невелике дерево - 2,5-3 м заввишки. Пагони вкриті колючками. Молоді пагони та бутони фіолетуваті. Листки овальні або видовжено-овальні, великі, завдовжки 10-18 см, черешки безкрилі. Багатоквіткові щитки (пучки) біло-рожевих квіток дуже декоративні. Квітки великі (до 6 см у діаметрі), двостатеві, у бутонах червонуваті. Плоди цитрона найбільші серед усіх цитрусових - довжиною 20-40 см, у діаметрі 14-25 см. Вони злегка видовжені. Маса досягає 3 кг. Кінчики плодів тупі. Сегменти їх дрібні.

Ц. лікувальний різн. пальчастий (C. medica var sarcodactylis).

Відрізняється від основного виду дещо меншими плодами, м'якоттю лимонного кольору та, головне, розсіченими плодами з відокремленими довгими пальчас­тими сегментами.

Бергамот справжній, апельсин-бергамот (C.aurantium subsp. bergamia)

Дерево досягає 5 м заввишки. Гілки його не мають колючок. Квітки маленькі, з дуже солодким і сильним ароматом. Плоди золотаво-жовті з зеленкуватим відтінком, кулясті, до грушоподібних, 6-7,5 см зав­довжки та 5,5-6,5 см у діаметрі, гладкошкірі, неїстівні, бо мають дуже кислу м'якоть.

Кінкан, кумкват (C. japonica або Fortunella japonica)

Декора­тивний, вічнозелений, низенький чагарник або невелике дерево, яке досягає 1,8-2 м заввишки. Крона у нього густа, пагони майже не мають колючок або вони зовсім відсутні. Листки блискучі, дріб­ні (5-7 см завдовжки), тупі або з слабозагостреними кінчиками, шкірясті, зверху темно-зелені, знизу світліші. Черешки вузькокрилаті. Всі частини рослини із слабким ароматом. Квітки білі. Плоди найменші (до 4 см у діаметрі) з усіх представників підродини цитрусових, овальні або кулясті, їстівні, оранжеві.

К. овальний (Fortunella margarita) з дрібними, овальними або яйцеподібними плодами, які достигають у жовтні - листопаді.

К. японський (Fortunella japonica) з кулястими або злегка здавленими плодами, які достигають у листопаді-грудні.

Каламондін (C. reticulata var. austera),

Колючки на гілках відсутні. Листки невеликі, овальні, черешки вузькокрилоподібні. Квітки дрібні, білі. Плоди дуже дрібні, подібні на дрібноплідні мандарини.

Лайм справжній або кислий (C.aurantifolia)

Невеличкі (2,4-3 м заввишки), неморозостійкі дерева з дуже колючими пагонами. Квітки білі, дрібні. Плоди за зовнішнім виглядом і смаком нагадують лимон.

Лайм солодкий або солодкий лимон, ліметта (C.aurantifolia var. limetta)

Плоди зовні дуже подібні до плодів лимона, але на смак прісно-.солодкі, з приємним ароматом, дуже соковиті.

ІV. Вивчення та розпізнавання представників родини Ебенові (Ebenaceae)