Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкка лабораторні ДРЗГ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Хурма східна (Diospiros kaki)

В умовах культури частково листопадна рослина. Листки темно-зелені, які перед листопадом червоніють. Довжина їх до 15, ширина 6-8 см. Залежно від сорту квітки її бувають дво- або однодомні, рідко двостатеві. Жіночі квітки більші, поодинокі, чоловічі дрібніші, розташовані групами по 3-5 на коротких, тонких пагонах. Плід велика м'ясиста ягода завдовжки 6-12 і діаметром, до 12-18 см, у деяких видів за формою подібна до серця. Шкірка жовтогаряча або червона, з восковим нальотом.

До плодових також належать рослини авокадо, псидіум, фейхоа, фікус каріка (інжир), банан.

Лабораторна робота 12. Тропічні та субтропічні рослини родин Орхідні та Бромелієві

I. Ознайомлення з різноманіттям морфологічних форм стебла, листків, суцвіття, квітки, плода (графічні схеми, малюнки, фотографії).

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Орхідні (Orchidaceae)

Ваніль плосколиста (Vanilla planifolia)

Епіфітна рослина з витким ліаноподібним стеблом, яке досягає 10-І5 м завдовжки. Листки чергові, м’ясисті, видовженоланцетні, до 20 см завдовжки, звужуються в короткий черешок. В кожному вузлі стебла утворюються чіпкі повітряні корені. Суцвіття - китиця. Квітки (до 10) світло-зелені або зеленаво-жовті. Плоди ванілі (відомі також під назвою «боби ванілі») - соковиті циліндричні коробочки до 20 см завдовжки і 1,5 см завтов­шки, містять глікозид глюкованіліну, який після термообробки рнозпадається на глюкозу і вільний альдегід ванілін.

Дендробіум фаленопсисоподібний (Dendrobium phalaenopsis)

Псевдобульби прямі або дещо звивисті, циліндричні, 40-90 см заввишки, 1-2 см завширшки, щільно розташовані одна біля одної, багатолисті. Суцвіття - майже пряма або дещо похилена, багатоквіткова (10-25 квіток) китиця. Квітки 7-9 см у діаметрі, білі, рожеві або темно-малинові.

Каланта одягнена (Calanthe vestita)

Псевдобульби яйцеподібні або конусоподібні, ребристі, до 12 см завдовжки, до 5 см у діаметрі. Листки подовжено-еліпсоподібні, складчасті, 4-5 штук. Суцвіття - багатоквіткова (до 15 квіток) китиця. Квітки молочно-білого або кремового кольору, з жовтою або рожевою плямою при основі губи.

Каттлея Боуринга (Cattleya bowringiana)

Суцвіття – мало- або багатоквіткова (5-20 квіток) китиця до 25 см завдовжки. Квітки до 5 см у діаметрі, темно-пурпурові з дещо інтенсивнішим забарвленням уздовж жилок.

Онцидіум (Oncidium)

Квітки варіюють від дрібних (діаметром декілька міліметрів), малопомітних до великих (до 10 см у діаметрі) і яскравих, як правило, жовті, зрідка – білі, рожеві, червоні або коричневі.

Пафіопедилум (Paphiopedilum)

Стебло всіх представників роду вкорочене, корені шнуроподібні. Листки ременеподібні, дворядні, супротивні, утворюють розетку, зелені або строкаті. Квітки поодинокі або зібрані у малоквіткове суцвіття. Губа має характерну форму черевичка. Колонка горизонтальна, коротка.

Фаленопсис (Phalaenopsis)

Моноподіальні рослини. Повітряні корені добре розвинені, м’ясисті, довгі, у безлистих видів – зелені і виконують фотосинтетичну функцію. Стебла вкорочені, непотовщені, багатолисті. Суцвіття - пряма, похилена або звисаюча, мало- або багатоквіткова (до 100 квіток) китиця або волоть. Квітки дрібні або великі, м’ясисті, забарвлення варіює від білого, рожевого, жовтого до бузкового з червоно-коричневими цяточками і смужками. Характерною ознакою є наявність на середній лопаті губи довгих або коротких виростів, що нагадують вусики.

Цимбідіум (Cymbidium)

У більшості сучасних сортів цимбідіума псевдобульби яйцеподібні, великі, до 15 см завдовжки, зібрані в компактні групи. Листки лінійні або мечоподібні, загострені або тупі, шкірясті. Суцвіття – прямостояча, похилена чи звисаюча, рідка, мало- або багатоквіткова китиця. Розміри квіток різних видів та сортів значно варіюють. У забарвленні переважають жовтий, зелений, коричневий і рожевий кольори.

ІII. Вивчення та розпізнавання представників родини Бромелієві (Bromeliaceae).

Головні екологічні групи:

1. Наземні - одержують воду і мінеральні речовини безпосередньо з ґрунту за допомогою добре розвитий кореневої системи (питкернії, гехтії).

2. Рослини по цистерновому типу (ехмеї, неорегелії). Корені в них розвиті слабко і служать тільки для прикріплення до субстрату. Листки ременеподібні, шкірясті, іноді із шипами по краю, яскраві, часто строкаті, при основі розширені і щільно охоплюють один одного, утворюючи ємкість, в якій збирається вода, накопичуються рослинні рештки, розвиваються додаткові корені.

3. “Атмосферні” бромелієві (тилландсія) - не утворюють великих коренів, частіше вони мають вид гачків, що прикріплюють рослину до субстрату. Вологу одержують безпосередньо з повітря, за допомогою спеціальних адсорбуючих лусок, якими густо покриті рослини.

В культурі поширені види родів Ананас (Ananas), Врієзія (Vriesea), Більбергія (Billbergia), Гузманія (Guzmania), Дикия (Dyckia), Ехмея (Aechmea), Криптантус (Cryptanthus), Неорегелія (Neorеgelia), Тиландсія (Tillandsia)

Заняття 13. Красивоквітучі тропічні та субтропічні рослини

I. Ознайомлення з різноманіттям морфологічних форм стебла, та листків, суцвіття, квітки, плода (графічні схеми, малюнки, фотографії).

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Геснерієві (Gesneriaceae)

Сенполія фіалкоквіткова, узамбарська фіалка ( Saintpaulia ionantha)

Стебла сильно вкорочені. Листки округлі, овальні, серцеподібні або ниркоподібні, сильноопушені, 5-9 см завдовжки, зібрані в розетку. Суцвіття малоквіткове (2-8 квіток), на прямих або дещо вигнуті квітконосах.

В культурі також поширені виді родів ахіменес (Achimenes), есхінантус (Aeschynanthus), колумнея (Columnea), синнінгія.

ІII. Вивчення та розпізнавання представників родини Вересові (Ericaceae)

Рододендрон (Rhоdоdеndrоn) або Азалія індійська (Azalia indica)

За систематичним положенням - це підрід роду Рододендрон (Rhоdоdеndrоn).

В даний час під назвою азалії індійської поєднують численну групу сортів, в одержанні яких особливу роль зіграли такі види рододендрона: Р. індійський (Rh.indicum) - невисокорослі компактні рослини, квіти малинові, червоні чи фіолетові; Р. Симса (Rh. simsii) - високорослий і рихлий, з більш раннім періодом цвітіння та строкатими квітками; Р. загострений (Rh. mucronatum) – квітки білі; Р. шорсткий (Rh. scabrum) - досить високі, швидко ростуть, компактні, з великими бузковими чи червоними квітками.

Листки цільні, чергові, на коротких черешках, покриті дрібними шовковистими волосками, що особливо добре помітні на молодих листах. Квітки в різних сортів - від 6 до 9 см у діаметрі, прості чи махрові, одно- чи двокольорові. Забарвлення варіює від білого, рожевого до червоного, темно-фіолетового.