Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичкка лабораторні ДРЗГ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
338.43 Кб
Скачать

II. Вивчення та розпізнавання представників родини Ароїдні (Araceae)

Клас Ліліопсіди або однодольні (Liliopsida, Monocotyledones)

Аглаонема (Aglaonema)

А. мінлива (A. commutatum)

Листки до 30 см завдовжки, 10 см завширшки. Черешок до 25 см. Квітконоси по 3-6 штук, до 20 см завдовжки. Покривало блідно-зелене, 9 см завдовжки, 4 см завширшки. Початок тонкий, до 6 см завдовжки. Плід – однонасінна червона ягода.

А. строката (A. pictum)

Найменший представник роду. Листки до 15 см завдовжки.

А. скромна (A. modestum)

Листки чисто зелені.

форма Трейба (A.treubii)

Листки зелено-блакитні вздовжбічних жилок, з сріблясто-сірими широкими смугами неправильної форми.

Антуріум (Anthurium)

1. Антуріуми з декоративними листками

А. лазячий (A. scandens)

Лазячий епіфіт з товстими повітряними коренями. Пагін до 1 м завдовжки. Листки шкірясті, овальні, на черешках 2-10 см завдовжки, знизу листкова пластинка вкрита дрібними чорними крапочками. Покривало блідно-зелене, до 15 см завдовжки, 0,5 см завширшки. Початок жовто-зелений. Плоди – ягоди – білі, майже прозорі, або фіолетові (в залежності від різновидності).

А. величний (А.magnificum)

Листки біло-зелені

А. Вейча (А. veitchii)

Листки зелені

А. кришталевий (A.crystallinum)

Пагін короткий. Листки до 40 см завдовжки, 20 см завширшки, темно-зелені, бархатисті, з сріблястими жилками з верхнього боку.

Покривало до 9 см завдовжки, 2 см завширшки, зелене або трохи з пурпуровим відтінком.. Початок до 25 см завдовжки. Ягоди пурпурові.

2. Красиво квітучі

А. Андре (A. andreanum)

Досить велика рослина, до 1 м заввишки. Пагін вкорочений з численними коренями. Листки шкірясті, серцеподібні, до 40 см завдовжки, 20 см завширшки. Черешки до 50 см завдовжки. Покривало шкірясте, блискуче, серцеподібне, з добре помітними жилками, біле, рожеве або червоне, до 20 см завдовжки, 15-18 см завширшки. Початок до 15 см завдовжки (білий, по мірі дозрівання квіток –жовтий).

А. Шерцера (A. Scherzerianum)

Рослина до 40 см заввишки. Пагін сильно вкорочений. Листки темно-зелені, ланцетні, шкірясті, до 35 см завдовжки, 9 см завширшки, з обох боків вкриті дрібними чорними крапочками. Покривало від білого до пурпурового, часто з темнішими цяточками. Початок спірально закручений, жовтий або оранжевий.

Дифенбахія (Dieffenbachia)

Д.принадна (D. amoena)

Крупні листки , зелені з білими смугами.

Д. Ерстедта (D. oerstedtii)

Єдиний вид з зеленими листками з білою центральною жилкою

Д. крапчаста (D. picta)

З білими або кольору слонової кісти плямами різного розміру, можуть зливатися в одну.

Монстера (Monstera)

М. приємна (M. deliciosa)

Могутня ліана. Багато повітряних коренів. Листки гладкі, яскраві зелені чи сизо-зелені, широкоовальні, 25-50 см довжиною. Ювенільні листки цільні, дорослі – розрізані, з отворами.Черешки до 1 м завдовжки, вкриті бородавками. Суцвіття – початок ( до 18 см завдовжки) з жовтувато-білим покривалом до 25 см завдовжки, 17 см завширшки. Особливо популярні строкаті форми цієї рослини – “variegata” .