Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ворд_БДН.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Створіть текстовий документ за такими вимогами: параметри сторінки- ліве поле 2 см, праве поле - 1,5 см, верхнє поле - 1,5 см, нижнє поле - 1,5 см. Заголовок документу - Лабораторна робота №3. Редактор формул Microsoft equation 3.0 - надрукувати по центру, шрифтом Tunga 16 розміром.

  2. Збережіть цей документ під назвою Лабораторна3Прізвище у своїй папці на диску.

  3. Формули у документі наберіть за зразком

Редактор формул Microsoft equation 3.0

Контрольні питання

  1. Як називається редактор формул у MSWord?

  2. Як запустити редактор формул у середовищі MSWord?

  3. Як організувати швидкий запуск редактора формул з панелі інструментів?

  4. Яким чином можна змінити розмір надрукованої формули?

  5. Як можна відредагувати (змінити) раніше набрану формулу у MSWord?

  6. Як можна організувати пропуски між елементами у формулі?

Лабораторна робота № 4. Робота з графікою та вставка об’єктів у текстовий документ Короткі теоретичні відомості

Тему Графічні можливості Word ми пропонуємо вам вивчити самостійно за конспектом лекцій та спеціальною літературою. Тут хотілося б тільки звернути увагу на необхідність чітко розрізняти два типи графічних об'єктів, що істотно відрізняються способом представлення інформації і доступним набору перетворень, які над ними можуть бути виконані.

Перший являє собою Точковий малюнок. Він може бути отриманий, наприклад, внаслідок сканування фотографії.

Другий - Малюнок, складений із графічних примітивів, що присутні на панелі інструментів Рисование: ліній, овалів, автофігур тощо.

Вставка об'єктів - це спосіб використання можливостей одних програм усередині інших. Наприклад, у документі Word можуть бути присутні і функціонувати електронні таблиці Excel або файли інших програм. При цьому може бути встановлений динамічний зв'язок із файлом що вставляється так, що в документ ті завжди буде відображатися його сучасна версія, а не версія, що існувала на момент вставки.

Наприклад, якщо у вас є багато документів, що повинні містити логотип і реквізити підприємства, то краще записати логотип і реквізити в окремі файли, а у всі документи включити тільки посилання на них. Так ви заощадите багато пам'яті на диску і своєї праці при упорядкуванні документів, особливо, якщо в зазначені реквізити колись буде потрібно внести зміни.

Для вставки об'єктів користуються опціями Объект, Файл, Рисунок із меню Вставка.

Хід роботи

  1. Створіть у своїй папці текстовий документ із заголовком Лабораторна робота №4. Робота з графікою та збережіть цей документ у своїй папці під назвою Лабораторна4Прізвище.

  2. На аркуші книжної орієнтації із параметрами сторінки, як у попередній лабораторній роботі накресліть блок-схему за зразком, використовуючи автофігури. Щоб накреслити автофігуру, вибираємо пункти меню Вставка – Рисунок - Автофигуры. На цій панелі кожна кнопка відкриває блок з переліком автофігур. Потрібну автофігуру вибираємо натискуванням лівої кнопки мишки. Якщо на екрані з’являється повідомлення «Создайте рисунок» - відміняємо його кнопкою Esc і вставляємо автофігуру у документ.

  1. Усі автофігури в документі повинні бути однакового розміру - 2см на 6см, крім блоку початку і кінця (перша і остання автофігура) - їх висота повинна бути вдвічі менша, тобто розмір цих автофігур - 1см на 6см.

  2. Згрупуйте усі елементи. Для цього потрібно виділити лівою кнопкою мишки з натиснутою кнопкою Shift усі автофігури - блоки, лінії з’єднання, елементи формул і через контекстне меню (права кнопка мишки) вибрати команди Группировка - Группировать. Зверніть увагу, що правильно групована блок-схема повинна переміщуватися на аркуші лівою кнопкою мишки вся, без «залишків».

  3. У цьому ж документі «Робота з графікою» перейдіть на наступну сторінку командою Вставка – Разрыв - Начать новую страницу.На цій сторінці вставте автофігуру прямокутник розміром 4см на 9см з товщиною лінії 2,5 пт :

  1. В

    80671234567

    ставте у цей прямокутник текст з номером свого телефону, розмістіть цей текст по центру розміром 24 пункти шрифтом Arial Black, наприклад:

  1. Вставте у ваш документ і постарайтеся красиво оформити за допомогою WordArt фігурний текст, що містить ваше ім'я і прізвище, наприклад:

Для того, щоб можна було переміщувати такий фігурний текст у документі, змінювати його розмір, колір тощо скористайтеся командою Формат объекта ВордАрт з його контекстного меню.

  1. Вставте у ваш файл один точковий малюнок, наприклад із колекції картинок ClipArt:

  1. Шляхом переміщення об’єктів отримайте свою візитку, як наприклад:

  1. Згрупуйте усі об’єкти на візитці, збережіть увесь свій документ «Робота з графікою» - і блок-схему, і візитку.