Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ворд_БДН.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Як вставити в документ таблицю з заданим числом стовпців і рядків?

  2. Як вручну регулювати ширину і висоту клітинок таблиці?

  3. Як автоматично підібрати ширину і висоту клітинок таблиці?

  4. Як виділяти рядки або стовпці таблиці для їх наступного форматування?

  5. Як додати або видалити рядки в таблиці?

  6. Як додати або видалити стовпці в таблиці?

  7. Як можна одну клітинку таблиці розділити на декілька або декілька клітинок об'єднати в одну?

  8. Як здійснюється автоформатування таблиці?

Лабораторна робота № 7.

Таблиці. Перетворення тексту в таблицю. Сортування таблиць, обчислення в таблицях.

Короткі теоретичні відомості

Для упорядкування даних у таблиці можна використати засоби сортування таблиць, які надає текстовий редактор Word. Для сортування дозволяється використовувати значення трьох стовпців, у кожному з яких задається напрямок сортування – за зростанням чи за спаданням.

Для сортування даних використайте наступні дії. Виділіть рядки, які необхідно сортувати. Задайте команду Таблица – Сортировка. З’явиться діалогове вікно Сортировка. У розділі Сортировать виберіть стовпець, за значенням якого буде сортуватися таблиця. У списку Тип виберіть параметр сортування «Текст», «Число» чи «Дата». Задайте напрямок сортування – за зростанням чи за спаданням. Якщо необхідно використати для сортування значення додаткових стовпців, у розділах Затем виберіть потрібні параметри. Якщо необхідно зробити сортування чутливим до регістру, натисніть на кнопці Параметры і встановіть опцію С учетом регистра. Натисніть на кнопці ОК вікна Сортировка.

Текстовий редактор Word дозволяє проводити обчислення з даними, які розміщені в таблицях. Формула для обчислення може бути вставлена як у саму таблицю з даними, так і просто в текст за межами таблиці. Під час створення формули рядкам і стовпцям таблиці присвоюються свої ідентифікатори. Стовпці, починаючи із крайнього лівого, ідентифікуються буквами англійського алфавіту А, В, С та ін.., а рядки нумеруються, починаючи із самого верхнього. Відповідно клітинка, яка знаходиться на перетині рядка і стовпця отримує свою адресу. Наприклад, А1, С56, Р14.

Для вставки формул у клітинку виконайте наступні дії. Помістіть текстовий курсор у клітинку, в яку вставляється формула. Задайте команду Таблица – Формула. Відкриється діалогове вікно Формула. У поле Формула введіть потрібну формулу. Наприклад, = С2+В2 сумує вміст клітинок С2 і В2. Для використання функції відкрийте список Вставить функцию і виберіть потрібну. Задайте, якщо це необхідно, формат для числових значень у полі Формат числа і натисніть кнопку ОК.

Word може автоматично перетворити текст у таблицю, якщо між інформацією, яка буде розміщена в клітинках, вмістити роздільник (унікальний символ), а інформацію рядка клітинок завершити Enter.

Для перетворення тексту у таблицю виконайте наступні дії. Виділіть текст і виконайте команди Таблица – Преобразовать – Текст в таблицу. У вікні Преобразовать в таблицу необхідно встановити параметр Разделитель другой , поставити знак розділювача і, натиснувши кнопку Автоформат, вибрати потрібний стиль.