Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет Панфилова.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
495.62 Кб
Скачать

5. Вивчення функцій служб механоскладального цеху.

Механоскладальне виробництво, що складається з комплексу виробничих ділянок і допоміжних підрозділів, у якому протікають виробничі процеси виготовлення виробів, являє собою складну систему, структура й параметри якої перебувають у безпосередній залежності від складності конструкції, номенклатури випускається продукції, що, і характеристик виробничого процесу її виготовлення.

У механічному цеху: організація роботи механічного цеху, спеціалізація ділянок по обробці деталей і груп деталей, робота автоматичних ліній, верстатів-автоматів, верстатів із числовим програмним керуванням, з робототехнікою; організація переміщення заготівель по робочих місцях засобами механізації подачі заготівель і установка їх на верстатах; видалення стружки від робочих місць і із цеху.

Поняття виробничий процес у машинобудуванні визначається як сукупність всіх дій людей і знарядь виробництва, необхідних на даному підприємстві для виготовлення виробів, що випускаються.

Допоміжні процеси:

Виготовлення та ремонт засобів,що забезпечують безперебійне протікання основних процесів:

- інструмента та оснастки;

- ремонт обладнання;

- забезпечення всіма видами енергії (теплом,паром,зжатим повітрям,водою и т.п.)

Основні технологічні процеси

Процеси зміни форм, розмірів,фізико-хімічних властивостей продукції

Обслуговуючі процеси

Обслуговування основних та допоміжних процесів:

- зберігання;

- транспортування;

- технічний контроль;

- охрана;

- уборка і т.п.

Рисунок 3 - Схема виробничого процесу

Отже, виробничий процес містить у собі не тільки обробку деталей, їхній контроль, складання й випробування, але й межопераціонну транспортування оброблюваних деталей, передачу деталей з ділянки на ділянку усередині цеху, зберігання деталей на ділянках обробки й складання, на складах, обслуговування робочих місць, заточення інструмента, ремонт устаткування й оснащення, постачання матеріалами й всіма видами енергії, планування, облік, керування виробництвом і т.д.

Основою тридцятилітнього виробничого процесу є технологічний процес, що містить дії, безпосередньо пов'язані зі зміною форми, розмірів або фізико-механічних властивостей оброблюваних заготівель, напівфабрикатів або деталей і їхнім складанням у складальні, а також контролем відповідності їх заданим технічним вимогам.

Інші допоміжні процеси, що протікають у цеху, повинні забезпечувати безперебійне виконання основного технологічного процесу.

Розрізняють дві форми організації виробничих процесів - потокову й непотокову.

Характерною ознакою потокового виробництва є - безперервність переміщення заготівель, напівфабрикатів або виробів, що збираються, у процесі їхнього виготовлення з операції на операцію в порядку послідовності їхнього виконання, причому цей рух здійснюється з постійним тактом у розглянутий проміжок часу. Час пролежувания напівфабрикатів між операціями в таких випадках дорівнює або кратно такту.

При непотоковому виробництві в процесі їхнього виготовлення перебувають у русі з різною тривалістю операцій і пролежувания між ними.

Для кожного виробництва встановлюють програму випуску, під якою розуміють сукупність виробів установленої номенклатури, що випускаються в заданому обсязі в рік. Число виробів, що випускаються в одиницю часу (рік, квартал, місяць) називають обсягом випуску.

Кожне механоскладальне виробництво має певну виробничу потужність, під якою розуміють максимально можливий випуск продукції встановленої номенклатури й кількості, що може бути здійснений за певний період часу при встановленому режимі роботи. Розрізняють дійсну й проектну потужність.

Проектна потужність - це встановлена в проекті будівництва або реконструкції виробництва виробнича потужність, що повинна бути досягнута за умови забезпечення виробництва прийнятими в проекті засобами виробництва, кадрами й організацією виробництва.

Виробнича потужність діючого виробництва не є постійною й залежить від технічного рівня працюючих, рівня використання основних і оборотних фондів, змінності роботи, рівня механізації й автоматизації виробництва й інших фактів.

Виготовлення виробів забирає певний час. Календарний час виготовлення виробів від початку виробничого процесу до його закінчення називають виробничим циклом.

Рух заготівель, напівфабрикатів або виробів може здійснюватися поштучно або партіями. Партією прийнято називати певне число заготівель, напівфабрикатів або виробів, що одночасно надходять на робочу позицію (місце).

Механоскладальне виробництво звичайно розташовують у будинках, що мають один або кілька прольотів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]