Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет Панфилова.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
495.62 Кб
Скачать

2. Вивчення функцій бюро й відділів огк

Загальні положення

  • Відділ головного конструктора по проектуванню гірничорудного й ковальсько-пресового встаткування (ОГК ПГР і КПО) є самостійним структурним підрозділом виробництва гірничорудного й ковальсько-пресового встаткування ПАТ «НКМЗ» і підкоряється безпосередньо головному інженерові виробництва ГР і КПО.

  • Основна мета діяльності ОГК ПГР і КПО - задоволення потреби світового ринку в унікальній гірничорудній і ковальсько-пресовій техніці за рахунок ефективного використання інтелектуального й технічного потенціалу; підтримка високого іміджу торговельної марки ПАТ «НКМЗ».

  • Відділ головного конструктора по проектуванню гірничорудного й ковальсько-пресового встаткування очолюється головним конструктором, що здійснює безпосереднє керівництво за виконанням проектно-конструкторських робіт у відділі, контролює роботу всіх бюро відділу й відповідає за ефективність функціонування довіреного йому підрозділу.

  • На ОГК ПГР і КПО покладає рішення всіх питань, що стосується проектування, авторського нагляду за виготовленням, монтажними й пуско­налагоджувальними роботами, експлуатацією в гарантійний і пост гарантійний періоди й підготовки технічної документації для сертифікації механічного встаткування, систем гідропневмопривода й змащення, електроустаткування, засобів автоматизації, систем керування й АСУ ТП гірничорудного, шахтного, підйомно-транспортного, дробильно-розмеленого, енергетичного, ковальсько- пресового, доменного й сталеплавильного встаткування, транспортних машин і спецтехніки що випускається НКМЗ (далі - «гірничорудного й ковальсько- пресового встаткування), а також віднесеного до номенклатури відділу встаткування для потреб заводу по технічному переозброєнню й оснащенню виробництва, охороні праці й навколишнього середовища.

  • У своїй роботі ОГК ПГР і КПО керується законами України й інших нормативних документів, затвердженими на державному рівні, вказівками й рішеннями Президента й Правління ПАТ «НКМЗ», наказами генерального директора ПАТ «НКМЗ», розпорядженнями й вказівками директори й головного інженера виробництва ГР і КПО, колективним договором, вимогами функціонуючої на підприємстві системи менеджменту якості, а також справжнім Положенням.

  • Стратегічна карта й система збалансованих показників ОГК ПГР і КПО спрямована на досягнення відповідності людського, інформаційного й організаційного капіталу ОГК ПГР і КПО стратегії ПАТ «НКМЗ».

Завдання

2.1 Створення сучасного, конкурентоспроможного гірничорудного й ковальсько-пресового встаткування, що гарантує задоволення запитів покупців і стійкий прибуток НКМЗ, а також сучасного технологічного встаткування для потреб заводу, віднесеного до номенклатури відділу.

    1. Проектування вузлів і встаткування, авторський нагляд їх у виробництві, монтажі й експлуатації для забезпечення безперебійної роботи виробничих потужностей цехів ПГР і КПО й споживача:

  1. Створення нових видів продукції на основі дослідження ринку, проведення аналізу, вивчення патентно-технічної інформації, підготовка предпроектного матеріалу, створення проектної документації.

  2. Здійснення технічної підготовки виробництва: створення й забезпечення робочою документацією виробництва ГР і КПО й цехів, що входять у його состав.

  3. Запуск у виробництво й курирование процесу виготовлення продукції по створеній документації.

  4. Авторський нагляд за проведенням монтажних і пуско­налагоджувальних робіт у споживача.

  5. Здійснення інформаційно-технічної підтримки експлуатованого встаткування в гарантійний і постгарантийный періоди.

2.3 Проектування вузлів і встаткування для технічного переоснащення підприємства, введення його у виробництво й експлуатацію.

2.4 Проектування вузлів і встаткування за технічним завданням замовника з наданням йому інжинірингових послуг.

2.5 Розробка програм приймально-здавальних випробувань, проведення попередніх робіт для сертифікації машин і встаткування, а також одержання іншої необхідної документації для уведення в експлуатацію.

2.6 Забезпечення високого професійного рівня працівників відділу на базі впровадження системи самонавчання й підвищення кваліфікації.

Структура

3.1. До складу ОГК ПГР і КПО входять наступні підрозділи:

  1. Бюро гірських машин (БГМ)

  2. Бюро землерийних машин (БЗМ)

  3. Бюро розмеленого й енергетичного встаткування (БРЭО)

  4. Бюро дробильного й шахтного встаткування (БДНЮ)

  5. Бюро підйомно-транспортного встаткування (БГТГО)

  6. Бюро доменного й сталеплавильного встаткування (БДСО)

  7. Бюро ковальсько-пресового встаткування (БКПО)

  8. Бюро транспортних машин і спецтехніки (Бтмист)

  9. Бюро гидропневмосмазочных систем (БГПС)

1.1.10. Бюро електропривода й автоматики (БЕА)

1.1.11. Бюро транспортних конструкцій (БТК)

3.2 В основу структури відділу закладена спеціалізація його підрозділів на виконанні робіт з номенклатури гірничорудного й ковальсько-пресового

встаткування.

3.3 Структура, штатна чисельність відділу затверджується Головою Правління - генеральним директором ПАТ «НКМЗ».

Виробничі функції

  1. Розробляти самостійно або спільно зі спеціалізованими організаціями й підприємствами ескізні, технічні, робочі проекти механічного встаткування, його електроприводів і АСУТП в обсязі, що забезпечує комплектну поставку й конструктивну якість.

  2. Проводити науково-дослідні, дослідно-конструкторські й експериментальні роботи силами відділу, спеціалізованих організацій і підприємств. Для прийняття правильних рішень у частині напрямків НИР і ОКР вивчати запити ринку й конкурентоспроможність випускається продукции

  3. Вивчати й узагальнювати досвід експлуатації в споживача встаткування, що випускається, з метою підвищення його надійності.

  4. Здійснювати авторський нагляд і надавати технічну допомогу підприємствам-замовникам у монтажі й освоєнні встаткування, що поставляється НКМЗ.

  5. Проробляти запитальні аркуші на відкриття нових замовлень і видавати по них висновку. Постійно працювати над зниженням собівартості випускається продукции, щоМ.

  6. Забезпечувати оперативне рішення питань у цехах, що виникають при виготовленні встаткування, розробленого по документації відділу.

  7. Установлювати ділові зв'язки з підприємствами, науково- дослідними й спеціалізованими проектними організаціями з питань створення конкурентоспроможного встаткування (створення консорціумів, спільних підприємств).

  8. Становити й затверджувати у встановленому порядку плани:

  • науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт;

  • комплексних організаційно-технічних заходів;

  • плани-звіти роботи конструкторських бюро;

  • підвищення рівня кваліфікації й компетенції фахівців.

  1. На основі потреб ринку постійно вести роботу з удосконалювання освоєної продукції й по створенню нової техніки.

  2. Стежити за станом робочих місць, справністю встаткування й засобів оргтехніки, забезпечувати безпечні умови праці й дотримання санітарно-гігієнічних норм у робочих приміщеннях.

    1. Підготовляти необхідну технічну документацію й брати участь у роботі конференцій, нарад і технічних рад.

    2. Організовувати підготовку документації для патентно-ліцензійної роботи й сертифікації по проектованому встаткуванню.

    3. Становити заявки на передбачувані винаходи й раціоналізаторські пропозиції, готовити висновки про їхню корисність і, при доцільності, впроваджувати їх.

    4. Забезпечувати постійне підвищення кваліфікації фахівців. Брати участь у безперервному процесі вдосконалювання діяльності НКМЗ в умовах ринку.

Взаємини з іншими підрозділами

5.1. Разом з відділом маркетингових комунікацій (ОМК) і з відділом маркетингу й контрактів виробництва (ОМиК) проводити комплекс маркетингових досліджень у предпроектний період - профільний аналіз « товар-країна» з метою створення банку даних про вимоги до майбутньої продукції, про позицію потенційних споживачів з урахуванням впливу зовнішнього середовища на ринкову ситуацію:

5.1.1 Вивчення місцевого середовища - місцевих стандартів, обмежень, кліматичних умов, можливих для застосування матеріалів.

5.1.2.Вивчення правового середовища - законів, що обмежують використання продукції й установлюють нормативних вимог до неї, нормативних документів по охороні праці й навколишнього середовища.

5.1.3. Вивчення інституційного середовища - збір відомостей про організації, що контролюють якість продукції, її відповідність місцевим нормам і стандартам.

5.1.4 Вивчення й аналіз конструкцій машин, що випускаються провідними світовими фірмами гірничорудного й ковальсько-пресового встаткування, а також аналіз інноваційної діяльності конкурентів в області створення нових зразків техніки.

5.2. Проводити разом з технологічними підрозділами виробництва й заводу комплекс заходів щодо формування оптимальної трудомісткості виготовлення створюваної відділом продукції в предконтрактньїй період і під час проектно-конструкторської підготовки виробництва.

5.3. Для оперативної роботи підрозділів комерційного керування іабезпечувати надання конструктивних рішень із питань вибору для створюваного встаткування комплектуючих виробів, сировини й матеріалів.

5.4. Забезпечувати оперативний виробіток технічних рішень із питань, що виникають у виробничих цехах заводу при виготовленні встаткування: видача висновків по картах тимчасових відступів, протоколам технічних нарад, службовим запискам цехів і відділів та ін.

5.5. Здійснювати вчасно комплексний аналіз техніко-економічних показників роботи відділу для забезпечення електронного документообігу з підрозділами планово-економічного відділу (ПЗО), відділу організації праці й заробітної плати (ООТиЗ), відділу кадрів і режиму (ОКиР), фінансовим

відділом і головною бухгалтерією.

5.6. Підготовляти необхідні матеріали й документацію для розробки дизайну рекламно-имиджевьіх буклетів, стендів на виставках з відділом маркетингових комунікацій. Представляти провідних спеціалістів для участі у виставках, семінарах, конференціях. Разом з ОМК і Омик проводити поствьіставочньїе заходу.

5.7. Організовувати разом з відділом розвитку персоналу й керування знаннями (ОРПиУЗ) навчання працівників відділу й розробляти заходи, методичні програми, спрямовані на постійне підвищення кваліфікації керівників, фахівців і службовців відділу.

Права

Колектив ОГК ПГР і КПО має право:

6.1. Брати участь у розробці й обговоренні проектів перспективних і поточних планів роботи відділу, практичною діяльністю сприяти їхній реалізації.

6.3. Сприяти масовій технічній творчості, раціоналізації й винахідництву.

6.4. Брати участь у розробці й впровадженні у відділі організаційно- технічних заходів щодо прискорення науково-технічного прогресу, організації праці в умовах ринкової економіки.

6.5. Визначати й застосовувати міри морального стимулювання трудящих відділу, вносити адміністрації пропозиції про заохочення працівників за активну й плідну роботу.

6.6. Брати участь у прийнятті рішень про преміювання працівників відділу за результатами господарської діяльності підприємства.

6.7. Заслуховувати звіт адміністрації відділу за підсумками виробничої діяльності відділу, про виконання умов колективного договору й давати відповідні рекомендації.

6.8. Обирати повноважних представників на загальні збори працівників по прийняттю щорічного колдоговора.

6.9.З дійснювати службова взаємодія з іншими підрозділами виробництва й заводу.

Відповідальність

Колектив ОГК ПГР і КПО відповідає за:

  1. Невиконання або неналежне виконання функцій, певних справжнім положенням.

  2. Невиконання або неналежне виконання працівниками відділу вимог відповідних посадових інструкцій.

  3. Недотримання правил внутрішнього трудового розпорядку й трудової дисципліни.

  4. Незабезпечення схоронності власності акціонерного товариства, що перебуває в користуванні відділу.

  5. Невиконання програмних наказів.

  6. Розголошення інформації, що становить комерційну таємницю підприємства.

  7. Недотримання принципів корпоративної культури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]