Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет Панфилова.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
495.62 Кб
Скачать

4. Вивчення питань по маркетингових дослідженнях і сертифікації продукції на базовому підприємстві.

Маркетингові дослідження на базовому підприємстві

Завод НКМЗ повністю вступив у лад в 1934 році. У тридцяти країнах миру працюють машини з маркою нашого підприємства.

На початку дев'яностих років минулого століття НКМЗ стає орендним підприємством, а потім акціонерним товариством. На підприємстві працюють 5 тисяч чоловік.

Дані зміни торкнулися й состава підприємства. Зараз на заводі п'ять виробництв: металургійне, гірничо-рудне встаткування й ковальсько-пресове встаткування, виробництво серійних машин, виробництво товарів народного споживання, підготовче виробництво (інструментальний відділ, інструментальний цех, цех спеціального оснащення).

Робота в умовах твердої конкуренції на ринку важкого машинобудування вимагає зовсім нового підходу до маркетингової політики підприємства. На підприємстві існує нова організаційна структура маркетингової служби, схема якої показана на рисунку.

Генеральний директор

Дирекція виробництва

Заступник генерального директора по економіці

Управління маркетингового забезпечення

Відділ маркетингу та контактів виробництва

Планово-економічне управління

Рисунок 2. - Організаційна структура маркетингових підрозділів ПАТ НКМЗ.

Маркетингова діяльність ЗАТ НКМЗ спрямована на рішення двох груп

завдань: практичне здійснення стратегії виходу заводу на нові ринки збуту з конкурентоспроможною, високоякісною продукцією й створення мобільної й гнучкої системи взаємодії функціональних служб із замовниками потенційними споживачами техніки, що випускається ПАТ НКМЗ.

ПАТ НКМЗ, як правило, прямих рекламних і агітаційних акцій і заходів не проводить, а випускається продукція, що, орієнтована в основному на конкретні постійних споживачів, з якими налагоджені гарні зв'язки, взаємини та партнерство. Досягати якості, що дозволяє не упустити можливих замовників продукції заводу можна лише за умови, що система якості буде базуватися на ретельних дослідженнях стратегічних зон господарювання.

У відповідності зі стандартом в обов'язку Керування маркетингового забезпечення внесені:

  • планування маркетингових заходів і розробка методичних рекомендацій із всіх напрямків маркетингових досліджень;

  • аналіз і оцінка рівня конкуренції й інших зовнішніх факторів, значення потенційної місткості ринку продукції акціонерного товариства з урахуванням специфічності виробництв;

  • забезпечення рекламною продукцією всіх фахівців маркетингових

структур,підготовка й проведення рекламних кампаній;

  • забезпечення прямого поштового розсилання рекламних матеріалів, утворення підтримки інформаційно-рекламних сторінок в Інтернеті;

  • планування й організація заходів Public relations;

  • організація загальнозаводських презентаційних заходів;

  • розробка й реалізація фірмового стилю акціонерного товариства, елементів маркетингу продукції, що випускається ПАТ НКМЗ.

У ПАТ НКМЗ намічені й практично реалізуються конкретні кроки по розвитку маркетингу у всіх сферах діяльності, зміцненню його взаємозв'язку з роботою інших підрозділів, посиленню взаємодії із зовнішньоторговельною фірмою «Крамєкс». Уживають заходи щодо підвищення ефективності організації реклами, більше оперативному, достовірному й високоякісному [формуванню потенційних покупців про технічні й експортні можливості акціонерного товариства з метою просування конкурентоспроможних машин і устаткування на закордонний ринок, формування стійкого попиту на продукцію заводу на основі більш глибокого й системного вивчення кон’юктури світового ринку.

Практика ПАТ НКМЗ по забезпеченню стійкого розвитку акціонерного товариства в умовах, коли зовнішнє середовище з кожним роком стають усе складніше, дозволяє зробити вивід, що домогтися цього можна лише шляхом органічної інтеграції маркетингу в систему внутріфірмового стратегічного керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]