Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shvecova-Vodka.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Тема 5. Класифікація бібліографічних посібників

функції, притаманні ринковому виробництву: пропагують про­дукцію видавництв, сприяють її надходженню до споживачів інформації та її купівлі-продажу.

Різновидами видавничо-книготорговельних бібліографічних посібників є: видавничі — ті, шо відображають продукцію, вида­ну чи заплановану до випуску одним або кількома видавництва­ми, та книготорговельні — ті, шо відображають книжковий асор­тимент однієї або кількох книготорговельних організацій з метою сприяння збуту видань.

6. Бібліотечно-каталожний — бібліографічний посібник, що відображає склад певного фонду документів, які зберігаються в одній або кількох бібліотеках. Цільове призначення таких по­сібників — інформування про склад бібліотечного фонду та за­безпечення бібліографічного пошуку документів у цьому фонді. Читацьке призначення — абонентам (користувачам) бібліотек.

Бібліотечно-каталожні бібліографічні посібники створюють у вигляді звичайних карткових бібліографічних каталогів у бібліотеках або друкованих у кн ижковій формі бібліографічних каталогів на певну частину фонду бібліотеки чи зведених ката­логів декількох бібліотек. Дуже поширені бібліотечно-каталожні бібліографічні посібники у вигляді бюлетеней чи списків нових надходжень до тієїчиіншоїбібліотеки. Останнім часом все більше поширюється нова форма бібліотечно-каталожного бібліографіч­ного посібника — електронний каталог.

Традиційно так склалося, шо бібліотечні каталоги не розгля­ далися як вид бібліографічних посібників. Тому у багатьох підручниках і державних стандартах немає відповідного визна­ чення виду бібліографічних посібників. Але якщо ми визнаємо, що бібліографічний посібник — це тільки „впорядкована мно­ жина бібліографічних записів" і ніщо інше, а бібліографічний запис може існувати у будь-якій формі запису інформації, то слід визнати існування такого виду бібліографічних посібників, як бібліотечно-каталожні. До речі, у наукових працях, які торкали­ ся питань історії бібліографії, бібліотечно-каталожні бібліо­ графічні посібники обов'язково розглядалися як різновид бібліографічноі продукції'. Але переважно тут йшлося про дру­ ковані у книжковій формі, а не карткові каталоги. . Л

1 Див., напр.: Боровий С. Наукова бібліотека в сучасних умовах // Бібліо-лог. вісті. -1930. —№ 1 (22). —С. 71 — 76: Корнєйчік 1.1. Історія української бібліографії. Дожовтневий період: (Нариси). -X., 1971. —С. 69—73.

109

Г.М. Швецова-Водка Вступ до бібліографознавства

Інший підхід до класифікації бібліографічних посібників за сус­пільним призначенням, запропонований О. П. Коршуновим, поля­гає втому, що суспільне призначення БП трактується як виконан­ня основних суспільних функцій БІ (пошукової, комунікативної та оціночної). Тоді всі БП поділяють на дві групи: 1) БП, що вико­нують, головним чином, пошукову та комунікативну функції, або мають пошуково-комунікативне (загальне) призначення; 2) БП, в яких переважає оціночна функція, і які мають конкретне цільове та читацьке призначення1. До першої групи, за О. П. Коршуновим, належать державні Б П, джерела репертуарної бібліографії, джерела масової бібліографії, картки централізованої каталогізації. До дру­гої-— науково-допоміжні та рекомендаційні БП. Останні диферен­ціюються напосібники: І)дляспеціалістів(професійно-виробничі), 2) на допомогу самоосвіті, зокрема загальній та професійній само­освіті, 3) на допомогу виховній роботі, 4) навчально-допоміжні.

Посібників першої групи разом називають по-різному, зок­рема, І.Г. Моргенштерн називає їх "загальноінформаційними"2. У ГОСТі 7.0*-99 запропонована загальна назва для посібників другої групи: спеціальний БП, шо визначається як "БП конкрет­ного цільового та читацького призначення(рекомендаційний, науково-допоміжний, професійно-виробничий тощо)".

Існують ше інші назви видів бібліографічних посібників за суспільним призначенням, інші поділи бібліографічних по­сібників за цією ознакою. Здебільшого вони вкладаються у пе­релічені вище основні види БП, але проблема класифікування бібліографічних посібників за суспільним призначенням зали­шається дискусійною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]