Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shvecova-Vodka.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
1.64 Mб
Скачать

Тема 3. Структура практичної бібліографічної діяльності: загальна характеристика

ЗЛ. Компонентна структура практичної бібліографічної діяльності: її процеси

Компонент — це частина, елемент чогось1. Компонентна структура повинна показати, з яких елементів складається прак­тична бібліографічна діяльність.

При характеристиці будь-якоїлюдськоїдіяльності виділяють такі компоненти: мета діяльності, її суб'єкт, об'єкт, процеси, засо­би, результати. Всі вони знаходяться одне з одним у певних відно­синах. Центром діяльності є суб'єкт — людина, яка виконує діяльність: ставить перед собою мету, шо передбачає майбутній результат, звертається до об'єкта діяльності, застосовує певні засоби діяльності, виконує процеси і одержує результати.

Важко сказати, який з цих елементів є головним, бо без жод­ного з них діяльність неможлива. Тим елементом, шо передує в часі майбутній діяльності, є мета. Вона існує спочатку у свідо­мості суб'єкта діяльності як ідеальний образ її кінцевого резуль­тату. Всі інші компоненти діяльності звіряються з цим образом, спрямовуються на його досягнення. Тому можна сказати, що мета діяльності — це не тільки перший, але також останній компонент уланцюжку послідовних компонентів практичної бібліографіч­ної діяльності (див. рис. 3.1).

Практична бібліографічна діяльність, або бібліографічна справа це — сукупність процесів виробництва та поширення бібліогра­фічної інформації (БІ). Уданому визначенні зафіксована безпо­середня мета діяльності: виробництво та поширення БІ. А кінце-ва мета пов'язана із сутністю БІ: задоволення бібліографічних, документальних, інформаційних потреб споживача інформації.

Процеси виробництва та поширення БІ умовно поділяються на бібліографування та бібліографічне обслуговування. Бібліо­графування — це процес підготовки (створення, виробництва) бібліографічної інформації, а бібліографічне обслуговування —

' Словник іншомовних слів. — К... 1985. —С. 432.

53

Г.М. Швецова-Водка Вени до бібліографознавства

СУБ'ЄКТ ДІЯЛЬНОСТІ

керується

X

МЕТОЮ ДІЯЛЬНОСТІ

яка спрямована на

X

ОБ'ЄКТ ДІЯЛЬНОСТІ

то обробляється у ході

X

ПРОЦЕСІВ ДІЯЛЬНОСТІ

за допомогою

X

ЗАСОБІВ ДІЯЛЬНОСТІ

для досягнення

X

РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ

Рис. 3.1. Структура пронесу діяльності (за І.Г. Моргенштерном)

процес доведення БІ до споживачів. Такий поділ дозволяє під час розгляду процесу бібліографування більше уваги звертати на способи відображення документів у БІ, а під час розгляду проце­су бібліографічного обслуговування — на особливості бібліогра­фічних (атакождокументальних, інформаційних) потреб спо­живачів, способів їх прояву та засобів задоволення. Тобто поділ практичної бібліографічної діяльності на бібліографування та бібліографічне обслуговування залежить від аспекту розгляду. Але бібліографування, шо закінчується створенням БІ, можна вважати таким, що відбулося, тільки в тому разі, коли інформа­ція надана споживачеві, тобто створення БІ передбачає її поши-реня. З іншого боку, процес бібліографічного обслуговування, який тісно пов'язаний із задоволенням інформаційних потреб,

54

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]