Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кордонець.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
354.82 Кб
Скачать

2.2 Розробка структурної схеми.

Складові частини проектованого пристрою зображуються спрощено у вигляді прямокутників довільної форми (Рисунок 1.4 - Структурна схема МПС), тобто з застосуванням умовно-графічних позначень.

Безпосередньо розглядаючи проектовану мною МПС на базі I8080 в її складі можна такі найбільш важливих блоки:

Генератор тактових імпульсів (ГТІ) - призначений для створення послідовностей тактових імпульсів Ф1 та Ф2.

Програмований Зв’язковий адаптер (ПЗА) - являє собою універсальне приймально-передавальний пристрій, який перетворює знімається з ШД МПС інформацію з паралельної форми на послідовну, придатну для передачі в лінію зв'язку, а також здійснює зворотне перетворення.

Програмований периферійний адаптер (ППА) - при використанні як інтерфейсної БІС дозволяє підключати до МПС різне периферійне устаткування без додаткових логічних схем. Ініціалізація і керування роботою ППОС здійснюється з використанням шести керуючих і адресують сигналів, що подаються вниз МПС по лініях управління, 8-розрядного керуючого слова режиму, що подається від МП через шину даних, а також ряду сигналів, що надходять із зовнішніх пристроїв.

Програмований інтервальний таймер (ПІТ) - призначений для реалізації різних часозадаючих функцій. Ініціалізація і керування роботою ПІТ здійснюється з використанням п'яти керуючих сигналів, що подаються від МП по лініях управління, трьох 8-розрядних керуючих слів, що подаються від МП по шині даних, а також трьох вхідних і трьох дозвільних сигналів, що надходять від зовнішніх пристроїв.

Оперативний запам'ятовуючий пристрій (ОЗП) - призначено для тимчасового зберігання проміжних обчислень.

Постійний запам'ятовуючий пристрій (ПЗП) - пам'ять програми, в яку записана програма (послідовність виконання команд) мікроЕОМ і постійні величини (константи), необхідні для її виконання.

Мікропроцесор (МП) - програмно-керований пристрій, що здійснює обробку інформації і керування нею.

Аналого-цифровий перетворювач (АЦП) - сигнали з аналогових датчиків V1 ... V3 перетворює в цифрову форму. З виходу АЦП коди, отримані від аналогових датчиків зберігаються в пам'яті для подальшої обробки.

Цифро-аналоговий перетворювач (ЦАП) - перетворить цифрову інформацію в аналогові сигнали. МПС формує керуючий вплив у вигляді аналогового сигналу з ЦАП. Код поступає на вхід ЦАП формується як сума значень отриманих після перетворення з АЦП від датчиків V1 ... V3.

Контролер пріоритету переривань (КПП) - формує запит на переривання роботи МП .

Обробляє запити на переривання чотирьох рівнів:

• INT0 - відмова джерела живлення (датчик аварійної ситуації Х0)

• INT1 - запит від аварійного датчика

• INT2 - запит від зовнішньої ЕОМ

• INT3 - запит з пульта оператора

Пульт керування (ПК) - пульт керування містить регістр зі світлодіодами індикації значень двійкових датчиків Х1 ... Х5, кнопку скидання, аварійну сигналізацію при сигналі від датчика Х0, тумблер «Зупинка», опитуваний кожен раз в кінці програми.

Рис 2.2 Структурна схема МПС