Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємство як товаровиробник. Підприємництво.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
116.22 Кб
Скачать

5) Капітал підприємства і його кругообіг і обіг

Для ведення виробничої, комерційної та інших видів діяльності фірма має в своєму розпорядженні необхідні матеріальні і фінансові ресурси, сукупність яких і складає капітал фірми.

Економічна діяльність фірми (підприємства) представляє собою безперервний процес. Купуючи засоби І предмети праці і здійснюючи найм робочої сили підприємство організовує процес виробництва, випуск товарів. Після реалізації виготовленої продукції авансовані раніше грошові ресурси повертаються підприємству. Вони направляються на відшкодування спожитих ресурсів, а також на оплату праці. Після цей процес повторюється знову і знову, нагадуючи знайомий кожному кругообіг води в природі. Цей процес отримав назву кругообігу капіталу підприємств (фірми).

В процесі кругообігу капіталу відбувається його послідовне перетворення Із однієї форми в іншу - з грошової в продуктивну, а після в товарну. При цьому капітал послідовно проходить три стадії.

Рух капіталу можна представити у вигляді слідуючої формули:

З.в.

Г —Т В....Т' — Г.

Р.с.

Ця формула має універсальний характер, який засвідчує про те, що:

  • капітал в своєму русі здійснює кругообіг: авансовані у виробництво гроші приносять нові гроші;

  • мета кругообігу - не просто повернення грошей, а повернення грошей в збільшеному обсязі (Г'>Г);

  • рух капіталу включає три стадії:

  • На першій стадії купуються необхідні засоби виробництва і авансуються гроші на оплату праці, що створює передумови для організації виробництва.

  • На другій стадії відбувається процес виробничого споживання засобів виробництва і робочої сили, який завершується створенням товару, його споживної вартості і вартості, що включає вартість додаткового продукту.

  • На третій, заключній стадії здійснюється реалізація продукції, товар перетворюється в гроші, а після весь процес повторюється знову. Таким чином рух капіталу в процесі якого він послідовно перетворюється із однієї форми в іншу і повертаються до вихідної форми називається кругообігом капіталу.

В кожний даний момент капітал підприємства (фірми) в певній пропорції знаходиться в усіх трьох формах: грошовій, продуктивній і товарній. Друга з них (виробничий капітал) феномен сфери виробництва. Перша і третя (грошовий і товарний) функціонують в сфері обігу і в своїй єдності утворюють капітал обігу.

Підприємство (фірма) не припиняє свою діяльність після того, коли реалізує виготовлений товар (при умові їх успішного функціонування). Отримані від продажу товару гроші знову направляються на відновлення виробництва. Рух капіталу продовжується, його кругообіг перетворюється в обіг.

Кругообіг капіталу, що розглядається не як одночасний акт, а як безперервний, постійно повторюваний процес в результаті якого авансована грошова вартість зростає і повертається до своєї вихідної форми називається обігом капіталу.

Більш детальний аналіз обігу капіталу показує, що різні його частини обертаються з різною швидкістю, неоднакові по способу перенесення своєї вартості на виготовлений товар. Звідси і випливає поділ капіталу на основний і оборотний.

Матеріальною основою такого поділу є відмінності між засобами і предметами праці.

Поділ на основний і оборотний капітал здійснюється залежно від перенесення засобами та предметами праці своєї вартості на створений продукт. Одні й ті самі засоби праці беруть участь у процесі виробництва тривалий час (наприклад, верстат, машина можуть використовувати не менше 5 років, будівлі і споруди - кілька десятків років), тому переносять свою вартість на новостворений продукт не одразу. Якщо, наприклад, ткацький верстат використовується 10000 днів, то кожен день він переносить одну десятитисячну своєї вартості на створені тканини. Предмети праці (сировина, паливо, енергія, куплені напівфабрикати, тара тощо) у процесі виробництва переносять свою вартість на новостворений продукт одразу. Наприклад, певна кількість бавовни на прядильній фабриці є сировиною, повністю споживається протягом дня і переносить цілком свого вартість на виготовлену тканину.

До оборотного капіталу належить також вартість робочої сили, яка набирає форми фонду заробітної плати.

На основний і оборотний капітал поділяється лише продуктивна частина виробничого капіталу. Та частина фондів підприємства (фірми), яка перебуває у грошовій І товарній формі, є фондами обігу. Оборотні фонди та фонди обігу - це оборотні засоби,

В процесі виробництва основний капітал зношується, поступово втрачаючи свої споживчі властивості. Розрізняють фізичний та моральний знос основного капіталу. Фізичний (або матеріальний) знос - це поступова втрата основним капіталом своєї споживної вартості, а водночас І вартості. Основний капітал в Україні фізично зношений в середньому на 60%. Є два види фізичного зносу капіталу: і) в процесі використання засобів праці; 2) в результаті їх бездіяльності. Моральний знос це втрата капіталом частини своєї вартості у результаті науково-технічного прогресу в машинобудуванні. Так, створений новий ткацький верстат більш досконалий завдяки вищій продуктивності праці І виготовлений з меншими затратами. Тому старий ткацький верстат знецінюється, хоч зберігав свою

фізичну придатність, споживну вартість. Моральний знос теж буває двоякого роду. Перший вид морального зносу пов'язаний з тим, що в результаті підвищення ефективності виробництва даного виду засобів праці в суспільстві відбувається їх здешевлення: машини, прилади аналогічні тим, що виготовлялися раніше, стають дешевшими. Але однакові машини не можуть мати різну вартість. їх реальна суспільна вартість визначається не першопочатковими затратами (першопочатковою вартістю), а тим, які витрачаються на створення нової машини, верстату тощо. Моральний знос другого роду полягає в повній втраті капіталом своєї вартості незалежно від втрати споживної вартості (при збереженні фізичної придатності). Такий знос зумовлений умовами конкурентної боротьби. Коли з'являється нова техніка і підприємець не замінить нею стару (навіть коли вона ще може тривалий час працювати), він вироблятиме дорожчі й не такі якісні товари і збанкрутує. Така неминуча розплата за науково-технічний прогрес. Основний капітал морально зношений в Україні на 95%, Через це наша держава має приблизно 0,5% конкурентоздатної продукції на світових ринках.

Вартісну сторону фізичного І морального зносу капіталу характеризує амортизація. Амортизація - це процес поступового переносу вартості капіталу на вироблений товар. Інтенсивність переносу вартості капіталу розкриває норма амортизації, яка виражається слідуючою формулою:

Ай

Л' = _х100%,

к де Л^л, - норма амортизації;

АВ - амортизаційні відрахування (величина перенесеної вартості на протязі певного проміжного часу, за рік); К—капітал.

Контрольні запитання для повторення

  1. Що таке підприємство і чому воно являється первинною ланкою економіки?

  2. Які види підприємств ви можете назвати і що лежить в основі їх класифікації?

  3. Які основні функції підприємств?

  4. Які основні шляхи подолання обмеженості ресурсів?

  5. В чому суть закону спадної віддачі ресурсів?

  6. Що таке підприємництво і хто виступає суб'єктами підприємницької діяльності?

  7. Назвіть основні форми підприємництва і дайте їх характеристику.

  8. Які основні функції і мотиви підприємництва?

  9. Чим визначається місце домогосподарств з економічній системі суспільства?

  10. Які основні економічні функції домогосподарства?

  11. Назвіть основні джерела доходів домогосподарства?

  12. Чим визначається особисте споживання домогосподарства?

  13. Що таке кругообіг капіталу? Назвіть його стадії.

  14. Що представляє обіг капіталу?

  15. Що лежить в основі поділу капіталу на основний і оборотний?

  16. Фізичний знос основного капіталу, його види.

  17. Моральний знос основного капіталу, його види.

  18. Що таке амортизація і її норма?