Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТВОРЕННЯ ВЕБ САЙТУ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
250.88 Кб
Скачать

Мова розмітки гіпертекстових сторінок html

Для створення Web-документів застосовують мову розмітки гіпертекстових сторінок (HTML – Hypertext Markup Language). Вона визначає синтаксис і розміщення спеціальних операторів (тегів), які не виводяться на екран, але вказують браузеру, як відображати вміст документа. Вона також використовується для створення посилань на інші документи, що знаходяться в мережі Інтернет.

Стандарт HTML і інші стандарти для Web розроблені під керівництвом консорціуму W3C (World Wide Web Consortium). Стандарти, специфікації і проекти нових пропозицій можна знайти на сайті http://www.3w.org/. В даний час діє специфікація HTML 4.0, підтримка якої з боку основних браузерів постійно зростає.

Інструментарій редагування html

Документи HTML є звичайними текстовими ASCII-файлами. Це означає, що для їх створення можна використовувати будь-який текстовий редактор, навіть з мінімальними можливостями. Існують засоби редагування, що розроблені спеціально для написання HTML. Вони дозволяють економити час, оскільки містять клавіші швидкого доступу для виконання операцій, що повторюються, наприклад, завдання початкових налаштувань документів, таблиць або просто застосування стилів до тексту.

Останні роки характеризуються різким зростанням ринку HTML-редакторів класу WYSIWYG (What You See Is What You Get – що бачиш, то і отримаєш). Вони мають графічні інтерфейси, які роблять написання HTML більше схожим на програму редагування текстів або розмітки сторінки. Первинною метою цих програм було звільнення користувачів від тегів HTML. Сьогодні їх значущість зросла, оскільки вони підвищують ефективність і рівень автоматизації створення HTML-документів, забезпечуючи в той же час доступ до початкового тексту HTML.

Теги html

Документ HTML містить текст (вміст сторінки) і вбудовані теги – інструкціями про структуру, зовнішній вигляд і функцію вмісту. Документ HTML розділяється на дві основні частини: заголовок – head і тіло – body. Заголовок містить довідкові відомості про документ, як його назва та інша службова інформація. У тілі міститься власне сам документ (те, що виводиться у вікні браузера).

Кожен тег складається з імені, за яким може слідувати перелік необов'язкових атрибутів, всі вони знаходяться всередині кутових дужок < >. Вміст дужок ніколи не виводиться у вікні браузера. Ім'я тега, як правило, є абревіатурою його функції, що полегшує його запам'ятовування. Атрибути є властивостями, які розширюють або уточнюють функцію тега. Як правило, ім'я і атрибути всередині тега не чутливі до регістра. Тег <BODY BGCOLOR=white> працюватиме так само, як <body bgcolor=white>. Проте значення певних атрибутів можуть бути чутливі до регістра. Це відноситься, зокрема, до імен файлів і URL.

Контейнери

Більшість тегів є контейнерами. Це означає, що в них є початковий (що відкриває або стартовий) і кінцевий (що закриває) теги. Текст, що знаходиться між тегами, виконуватиме інструкції, що містяться в них. Наприклад:

The weather is <I>gorgeous</I>today.

Результат: The weather is gorgeous today.

Кінцевий тег має те ж ім'я, що і початковий, але перед ним знаходиться слеш (/). Його можна розглядати як "вимикач" тега.

Кінцевий тег ніколи не містить атрибутів.