Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технічна характеристика та технічне обслуговува....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

IV. Безпечні прийоми роботи

4.1 Законодавство про охорону праці в Україні

Верховна Рада України 14жовтня 1992року ухвалила закон ’’Про охорону праці’’ який має велике соціально-економічне значення, оскільки стосується життєвих інтересів майже всіх громадян України.

Закони і активно-правові акти зоорінтованні на основі вимоги міжнародних організацій , зокрема Конвенції Міжнародної Організації праці.

У своєму розвитку охорона праці пройшла великий історичний шлях ,але інтенсивного розвитку набула спочатку машинного виробництва , яке поруч з полегшенням праці, підвищення її продуктивності становила небезпеку для життя і здоровья працівнику.

Поняття ’’Охорона праці’’- визначено статтею першою Закон України ’’Про охорону ’’.

Охорона праці-це система правових, соціально економічних організаційно-технічних санітарно гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів , спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі праці.

Головною метою охорони праці є- створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зменшення або повна нейтралізація дій шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм людини і як наслідок зниження виробничого травматизму та професійних захворювань.

Основним законом що гарантує право громадян на небезпечні та нешкідливі умови праці є конституція України. У конституції проголошено ,що громадянини України мають право на працю ,яку вони вільно обирають, або на яку погоджуються .

Роботодавець (власник підприємства) забовьязаний забезпечити нешкідливі умови праці відповідно до вимог безпеки і гігієни праці

Держава створює умови для певної зайнятості працездатного населення, рівні можливості для громадян у виборі професії та роду трудової діяльності.

4.2 Вимоги до техніки безпеки при роботі

Вантажопідйомна техніка - це небезпечний виробничий об'єкт. Сюди відносяться як баштові, так і самохідні, козлові та інші підйомні крани. Тому кран повинен бути зареєстрований згідно з усіма правилами Держнаглядохоронпраці. Крім того, кран потрібно регулярно оглядати на предмет технічної справності. Зазвичай цим займаються машиніст крана (перед початком роботи) та інженер з техніки безпеки (по закінченні встановленого часового проміжку).

Машиніст мостового крана перед початком роботи перевіряє освітлення на крані, рейкових шляхів крана, тупикових упорів і іншого устаткування. Після запуску крана йде перевірка механізмів на холостому ходу, і тільки потім машиніст приступає до роботи.

За кріплення вантажу на гаку відповідає спеціальна людина - стропальник. Вони фіксує той чи інший вантаж найбільш підходящим способом. Наприклад, залізобетонні блоки або піддони з цеглою кріпляться за спеціальні вантажні петлі. Однак зараз машиністу часто доводиться піднімати нестандартні вантажі - промислові кондиціонери з м'якого металу, цемент, металеві труби-довгоміри і багато інших речей, необхідних у виробництві. І тут стропальник повинен докласти максимум відповідальності і винахідливості, щоб надати вантажу стійкість. Тільки після надійного закріплення вантажу можна доставляти його в потрібну точку будівлі.

Машиніст починає підйом вантажу за сигналом стропальника, попередивши всіх гудком.

Стропальник може знаходитися біля вантажу, якщо підйом і опускання відбуваються в метрі над поверхнею. Зазвичай при підйомі вантажу на висоті 20-30 см стропальник ще раз перевіряє надійність кріплення, після чого вантаж відправляється на місце доставки.

Роботи на мостовому крані не можна проводити при поганій видимості в межах майданчика або в темний час доби; при несправності рейкового шляху крана; при сильному вітрі, що перевищує допустиму для даного крана значення.Те ж можна сказати і про температуру - якщо кран розрахований на роботу при -40 градусах і вище. Мостовий кран знаходиться під електричною напругою. Тому машиніст, дізнавшись про наближення грози, зобов'язаний знеструмити кран і залишити його.

Техніка безпеки на будівельному майданчику:

- Територія будівельного майданчика повинна бути огороджена забором височиною 2м;

- Складення будівельних матеріалів повинно бути виконано відповідно нормам і правилам складування ;

- Всі підйомні механізми повинні бути обладнанні звуковою та світловою сигналізацією;

- Механізми та інструменти повинні бути справними для безпечного керування краном;Знімати стропи можна тільки після установлення та закріплення конструкції; При монтажу не можна переносити конструкції через робочі місця монтажу; Підйом та спускання людей за допомогою крана категорично забороняється; При проведенню монтажу робочим заборонено бути під спускаючим монтажем і підійматися на конструкцію , що монтується, до їх закріплення; Щоб уникнути ураження електричним струмом , електричний привід повинен бути захищений металевою і гумовою оболонкою . На всіх електричних машинах повинно бути виконано заземлення;

- Будівельний майданчик повинен бути забезпечений ящиками з піском , лопатами, відрами, вогнегасниками для гасіння пожежі.