Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технічна характеристика та технічне обслуговува....doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

Вступ

I. Загальна частина 1.1 Значення професії для розвитку країни

1.2 Кваліфікаційна характеристика

II. Технічна частина

2.1 Основні параметри та технічна характеристика крана

2.2 Основні механізми крана

2.3 Електрообладнання крана

2.4 Прилади та пристрої безпеки крана

2.5 Технічні обслуговування та ремонт

III. Передові прийоми та прогресивні технології виробництва

IV. Безпечні прийоми роботи

4.1 Законодавство про охорону праці в України

4.2 Вимоги до техніки безпеки при роботі

4.3 Організація підіймання та переміщення вантажу

V. Використана література

I. Загальна частина

1.1. Значення професії для розвитку країни

Ліквідація ручних вантажно-розвантажувальних робіт, виняток важкої ручної праці при виконанні основних і допоміжних виробничих операцій, комплексна механізація і автоматизація виробничих процесів у всіх галузях народного господарства немислимі без використання широкого комплексу підйомно транспортних машин.

Сучасні потокові технологічні й автоматизовані лінії, міжцеховий і внутрішньо-цехової транспорт, вантажно-розвантажувальні операції на складах та перевалочних пунктах органічно пов'язані із застосуванням різноманітних типів підйомно транспортних машин і механізмів, що забезпечують безперервність і ритмічність виробничих процесів. Тому застосування даного обладнання багато в чому визначає ефективність сучасного виробництва, а рівень механізації технічного виробництва ступінь досконалості і продуктивність підприємства.

При сучасній інтенсивності виробництва не можна забезпечити його стійкий ритм без узгодженої і безвідмовної роботи засобів транспортування сировини, напівфабрикатів та готової продукції на всіх стадіях обробки і складування. Одним з різновидів підйомно транспортних машин є крани мостового типу.

1.2Кваліфікаційна характеристика

Професія – 8333.1 Машиніст крана (кранівник)

Кваліфікація – 3 розряд

Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати: будову кранів та механізмів, які обслуговуються, способи перероблення вантажів; основи технологічного процесу монтажу технологічного устаткування, стапельного та секційного складання і розбирання виробів, агрегатів, вузлів, машин та механізмів, конструкцій, складальних елементів будівель і споруд; визначення маси вантажу за зовнішнім виглядом; технічні умови та вимоги, які пред'являються під час завантаження стелажів; розташування виробничих дільниць, що обслуговуються; електротехніку та слюсарну справу.

Повинен уміти: керувати мостовими і шлюзовими кранами вантажопідйомністю понад 15 т, баштовими самохідними самопідйомними, портально-стріловими кранами вантажопідйомністю понад 3 до 15 т, баштовими стаціонарними та козловими кранами вантажопідйомністю понад 5 до 25 т, оснащеними різними вантажозахватним пристроями, під час виконання простих робіт з вантаження, розвантаження, перевантаження транспортування сипких, штучних, лісових (довжиною до 3 м) та інших аналогічних вантажів. Керувати мостовими та шлюзовими кранами вантажопідйомністю понад 10 до 25 т, оснащеними різними вантажозахватними пристроями, під час виконання робіт середньої складності з вантаження, розвантаження, перевантаження і транспортування лісових (довжиною понад 3 до 6 м) та інших аналогічних вантажів, встановлення виробів, вузлів та деталей на верстат; кантування секцій суден, переміщення помостів та інших монтажних пристроїв та механізмів. Керувати мостовими і шлюзовими кранами вантажопідйомністю до 10 т, баштовими самохідними, портально-стріловими кранами вантажопідйомністю до 3 т, баштовими стаціонарними і козловими кранами вантажопідйомністю до 5 т, оснащеними різними вантажозахватним пристроями, під час виконання складних робіт з вантаження, перевантаження і транспортування лісових (довжиною понад 6 м - на мостових і шлюзових кранах, довжиною понад 3 м - на баштових самохідних, самопідіймальних, портально-стрілових, баштових стаціонарних і козлових кранах) та інших аналогічних вантажів, які потребують підвищеної обережності, а також під час виконання робіт з монтажу технологічного устаткування і пов'язаних з ним конструкцій, стапельного та секційного складання і розбирання виробів, агрегатів, вузлів, машин, механізмів для саджання та видавання із нагрівальних печей зливків та заготовок, розливання металу, кантування виробів і деталей машин, кування на молотах та пресах, установлення на верстат деталей, виробів та вузлів, які потребують підвищеної обережності, та під час виконання будівельно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт. Керувати кабельними кранами вантажопідйомністю до 3 т, оснащеними різними вантажозахватним пристроями, під час виконання всіх видів робіт. Керувати гусеничними та пневмоколісними кранами вантажопідйомністю до 10 т, оснащеними різними вантажозахватними пристроями, під час виконання всіх видів робіт (окрім будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт). Керувати стелажними кранами-штабелерами вантажопідйомністю понад 1 т, кранами-штабелерами з автоматичним керуванням і мостовими кранами-штабелерами, оснащеними різними вантажозахватними механізмами і пристроями, під час виконання робіт з вантаження, розвантаження, переміщення вантажів, укладання їх на стелажі, навантажувачі та транспортні засоби, для доставляння вантажів із стелажів до виробничих дільниць. Вести облік матеріальних цінностей, які складує. Керувати кранами, оснащеними радіокеруванням.

Загальнопрофесійні вимоги

Повинен: раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;

дотримуватись норм технологічного процесу;

не допускати браку в роботі;

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

знати інформаційні технології.

Вимоги до освітньо-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень „Машиніст крана (кранівник)” 3 розряду: за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи; за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професію „Машиніст крана (кранівник)” 3 розряду – не менше одного року.