Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТММ.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
9.79 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра теоретичної та прикладної механіки

Методичні вка3івки

до виконання розрахунково-графічного завдання

Аналіз плоских механізмів”

з курсу “Теорія механізмів і машин та деталі машин”

для студентів напряму “Гірництво” денної та заочної форм навчання

М. Кривий Ріг

2006

Укладачі: Рудь Ю.С., проф., докт. техн. наук

Бурдо Ю.Й., доц., канд. техн. наук

Маліновська С.І., доц., канд. техн. наук

Відповідальний за випуск: Рудь Ю.С., проф., докт. техн. наук

Рецензент: Кучма В.В., доц., канд. техн. наук

Методичні вказівки до виконання завдань з курсу “Теорія механізмів і машин та деталі машин” для студентів напряму “Гірництво” денної та заочної форм навчання є закріпленням теоретичних знань з розділу “Теорія механізмів i машин” шляхом виконання завдань зі структурного, кінематичного та кінетостатичного аналізів плоского механізму. Вказівки складаються з короткого огляду теоретичних питань та питань для самоперевірки; змісту та прикладів виконання завдань з розділу курсу “Теорія механізмів і машин та деталі машин ” “Кінематичний аналіз плоских механізмів” і “Силовий аналіз плоских механізмів”. До методичних вказівок входять 8 схем (по 10 варіантів завдань), зразок графічної частини завдань та перелік навчальної літератури.

Розглянуто

на засіданні кафедри теоретичної та прикладної механіки

Протокол № 1

від 31 серпня 2006 р.

Схвалено

на вченій раді механіко- машинобудівного факультету

Протокол № 2

від 12 вересня 2006 р.

Розділ і. Теорія механізмів і машин Введення

Метою завдань з кінематичного та силового аналізів плоских механізмів є закріплення теоретичних знань з розділу “Теорія механізмів i машин” шляхом виконання завдань зі структурного, кінематичного та кінетостатичного аналізів заданого плоского механізму.

При виконанні першого завдання необхідно звернути увагу на такі питання: структурна класифікація механізмів за Ассуром–Артоболевським; визначення положень ланок i траєкторій точок ланок механізму; кінематичне дослідження механізму методом планів швидкостей та прискорень.

Головними задачами другого завдання є визначення сил інерції ланок та реакцій у всіх кінематичних парах, зрівноважувальної сили та зрівноважувального моменту. Знання цих сил необхідно для розрахунку на міцність ланцюгів механізму та установлення їх раціональних конструкцій, призначення необхідної потужності двигуна.

Пояснювальна записка виконується на аркушах паперу розміру 297420, графічна частина – на аркушах формату А1. Пояснення, плани швидкостей, прискорень та сил, розрахунки повинні бути чіткими.

З теорії механізмів та машин студенти спеціальностей ГІП, ГІВ, ОПГ, ГГ, ГБ денного відділення, ЗГІП, ЗГІВ,ЗОПГ,ЗГБ, ЗЗКК заочного відділення виконують домашнє завдання та контрольну роботу "Кінематичний аналіз плоских механізмів", а студенти спеціальності ЗКК виконують дві контрольні роботи "Кінематичний аналіз плоских механізмів" та "Кінетостатичний аналіз плоских механізмів". Студент обирає схему механізму – за останніми цифрами номера свого студентського квитка (якщо ця цифра 9 – то схема 1, 0 – схема 2), номер варіанту – за передостанньою цифрою номера студентського квитка (якщо ця цифра 0 – то варіант 10).