Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технічна характеристика та технічне обслуговува....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

2.2.Основні механізми крану

До основних ме000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000ханізмів крану відносяться візки кранів, призначені для підйому і переміщення вантажу уздовж прольоту, для кранів загального призначення виконують чотирьохопорними. На рамі візка тієї, що є жорстку конструкцію, розміщено один або два механізми підйому, механізм пересування візка, токос'емник або повідець для кареток, а так само пристрій безпеки, що забезпечує нормальну експлуатацію механізму підйому і пересування. До цих пристроїв відносяться обмежувачі висоти підйому і вантажопідйомності механізмупідйому і пересування. До цих пристроїв відносяться обмежувачі висоти підйому і вантажопідйомності механізму підйому, що автоматично відключають механізм при підйомі крюка в крайнє положення і підйомі вантажу масою, що перевищує номінальну на 10%.Інколи візки також встановлюють массоїзмерітельниє пристрої. Для обмеження пересування візка в крайні положення на мосту крану встановлюють кінцеві вимикачі, а на візку – лінійку. При підході візка в крайнє положення лінійка взаємодіє з кінцевими вимикачами, за допомогою яких автоматично відключається механізм пересування.Візок також обладнався буферами, що обмежують її переміщення по мосту при неспрацьовуванні кінцевих вимикачів. Для забезпечення безпечної роботи при ремонті або огляді механізмів на візку встановлюють поручні.

Розміщення механізмів на рамі візка виробляється таким чином, що б забезпечувалося рівномірне навантаження на всі ходові колеса. Тому в механізмах підйому використовують барабани з двома нарізками різних напрямів і звідні поліспасти, завдяки чому можливо виробити вертикальний підйом вантажу і при установці середини барабана по подовжній осі моста передати рівномірне навантаження від дії сили тяжіння вантажу, що піднімається, на ходові колеса.При використанні двох механізмів підйому: головного і допоміжного, механізм головного підйому розміщують таким чином, що пріводниє колеса випробовують навантаження більше непріводних. Ходова частина візків кранів більшої вантажопідйомності (більш 50т.) виконана на балансирних візках, що дозволяють більш рівномірно розподіляти навантаження на головні балки моста крану під дію їх сили тяжіння, а так само сили тяжіння вантажу, що піднімається.

У мостових кранах механізм підйому вантажу розміщений на візку крану. Залежно від призначення крану візка комплектують одним, двома або, вельми рідко, трьома механізмами підйому: головним – на номінальну вантажопідйомність і допоміжними на вантажопідйомність, меншу номінальною в 3 – 5 разів для кранів середньої вантажопідйомності і в 4 – 10 разів, – для кранів великої вантажопідйомності.

У механізмах підйому мостових кранів використовують нормальні і укорочені підвіски крюків для з'єднання вантажного крюка з підіймальним канатом.

У механізмі головного підйому використаний чотирикратний здвоєний поліспаст, а в допоміжному – здвоєний двократний. На механізмі головного підйому встановлено чотири обвідні блоки і зрівняльний блок, механізм допоміжного підйому виконаний без обвідних блоків і має зрівняльний блок. Підвіски крюків головного і допоміжного підйомів укорочені. Барабани головного і допоміжного підйомів однією стороною встановлені на опорах, а іншою стороною спираються на вихідні вали редукторів.Кожен барабан обладнаний шпиндельним обмежувачем висоти підйому крюка. Привід головного і допоміжного підйомів здійснюється відповідно електродвигунами через швидкохідні вали і редуктори. На вихідних валах редукторів встановлені гальмівні шківи для гальм.

При роботі механізму підйому на основній швидкості гальмо допоміжного двигуна замкнуте, а гальма розімкнені. Момент основного електродвигуна, що обертає, передається через редуктор на барабан механізму підйому. При переході на малу швидкість підйому або опускання розмикається гальмо, включається допоміжний електродвигун, а електродвигун відключається. Момент, що обертає, з валу допоміжного електродвигуна через редуктор, планетарну муфту, вал основного електродвигуна і редуктор передається на барабан, забезпечуючи малу частоту обертання.

У мостових кранах механізми пересування встановлюють на мосту (для переміщення моста по ходових дорогах) і на візку (для переміщення візка уздовж прольоту крану). Механізм пересування має приводний електродвигун, зв'язаний системою передач з ходовою частиною крану, забезпеченою пріводнимі і непріводнимі ходовими колесами.

Механізми пересування кранів з центральним приводом за типом трансмісійного валу підрозділяють з тихохідним, среднеходовим і бистоходним трансмісійними валами.

Механізм пересування з тихохідним трансмісійним валом складається з пріводного електродвигуна, двух- або триступінчатого редуктора і трансмісійного валу.

Механізм пересування з среднеходним трансмісійним валом комплектують редуктором з меншим передавальним числом, чим редуктор, що дозволяє зменшити момент, що у декілька разів крутиться, передаваний трансмісійним валом від двигуна і, отже, використовувати муфти, опорні підшипники і вставки менших розмірів.

Механізм пересування з швидкохідним трансмісійним валом має приводний електродвигун, встановлений в середині моста крану, який безпосередньо сполучений зубчастими муфтами з трансмісійним валом.

Механізми переміщення візків мостових кранів виконані за схемою механізму пересування крану з тихохідним трансмісійним валом з центральним або з консольним розташуванням вертикального редуктора на рамі візка.Момент, що обертає, від електродвигуна через редуктор передається на трансмісійний вал, связаний з циліндровими пріводнимі ходовими колесами, або передається безпосередньо на пріводноє ходове колесо візка, яке трансмісійним валом сполучено з іншим пріводним колесом.

Одним з найважливіших елементів ходової частини рейкових механізмів пересування, до яких відносяться також і механізми пересування мостових кранів і їх візків, є ходові колеса. Для механізмів пересування мостових кранів використовують ходові колеса з бічними уступами - ребордамі. При вживанні безбордних ходових коліс ходову частину крану додатково забезпечують пристроями, що утримують кран на рейковій дорозі.

Ходові колеса кранів і візків є тяжелонагруженнимі і швидкозношуваними елементами ходової частини. Тому до матеріалів, з яких вони виготовлені, а також їх обробці і установці пред'являють високі вимоги.