Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технічна характеристика та технічне обслуговува....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

2.5 Технічне обслуговування та ремонт

Регулювальні роботи і усунення дрібних несправностей машиніст зобов'язаний проводити перед початком кожної зміни.При проведенні поточних ремонтів проводять огляд і регулювання механічної частини крана, заамену зношених фрикційних накладок гальмівних пристроїв і регулювання гальм, регулювання запобіжних пристроїв, підшипникових вузлів, зміну масла і усунення течі з корпусів редукторів і т.п. При капітальному ремонті проводиться розбирання і наступна збірка всіх кранових механізмів, заміна зношених деталей, гальмівних шківів, вантажних гаків, ходових коліс, ремонт буферів, метало - конструкцій тощо

До зупинки крана на ремонт необхідно повністю відключити його від електричної мережі і провести підготовчі роботи для забезпечення безпеки ремонтних робітників: очистити виробнича дільниця цеху, де виконується ремонт крана, від предметів, які можуть перешкодити проведенню ремонтних робіт;підготувати технічну документацію на ремонтуються вузли і деталі; видати експлуатаційно-ремонтної службі наряд-допуск на проведення ремонту. У наряд-допуску вказується дата зупинки крана для ремонту та прізвище особи, відповідальної за проведення ремонту та безпека ремонтних робіт.

Рубильник головних тролеїв ремонтується крана відключають і закривають на замок.Пролі в цеховому прольоті на одних підкранових коліях експлиутіруютя кілька мостових кранів, і знеструмити тролеї повністю не можна, то відключають секцію тролеїв ремонтної ділянки або огороджують та ізоліруюют тролеї, а також вивішують плакат "Тролеї під напругою!". Після зупинки крана на ремонт машиніст зобов'язаний відключити рубильник у кабіні управління та вивісити плакат "Не вмикати-працюють люди!".

Після ремонту кран за вказівкою і в присутності відповідальної особи за ремонт піддають випробуванню шляхом включення всіх механізмів.

Ремонт електрообладнання крана виконують слюсаря з ремонту електроустаткування, що мають спеціальну електротехнічну підготовку. Ремонтувати електричні прилади машініісту, не імеющіму кваліфікації електрослюсаря, самостійно забороняється.

По закінченні поточного ремонту приймання і пуск крана в екесплуатацію виробляє работнікк, відповідальний за справний стан і безпечну дію кранів цеху. Перед здачею крана в експлуатацію необхідно очистити міст крана й кранові шляху від сторонніх предметів.

III. Передові прийоми та прогресивні технології виробництва

Транспорт, в залежності від місця його застосування, поділяють на зовнішній і внутрішньозаводський. Зовнішній транспорт призначений для доставки сировини, палива, напівфабрикатів, готової продукції та інших, необхідних підприємству вантажів, і для вивезення з підприємства готової продукції і відходів. Операції зовнішнього транспортування виконуються засобами автомобільного, залізничного, водного і повітряного транспорту, а іноді й гужового. Внутрішньозаводський (внутрішній) транспорт може бути міжцеховим і внутрішньо цеховим. Міжцеховий транспорт призначений для транспортування вантажів, сировини, напівфабрикатів, продукції по підприємству до місць їх обробки і зберігання та для видалення відходів виробництва. Вибір засобів міжцехового транспорту залежить від фінансових можливостей підприємства, масштабів і специфіки виробництва .На сучасних підприємствах з масовим і крупносерійним виробництвом міжцехове та внутрішньо цехове транспортування вантажів виконується, переважно, транспортувальними машинами безперервної дії - транспортерами (назва запозичена з французької мови), або конвеєрами (запозичене з англійської).

Внутрішньо цеховий транспорт застосовується для транспортування вантажів між цехами, виробничими дільницями, окремими агрегатами і робочими місцями та до внутрішніх складів, згідно з технологічним процесом виробництва, тобто для між операційного переміщення матеріалів та виробів при поточному методі виробництва. Механізація і автоматизація вантажно-розвантажувальних і транспортувально-складських робіт є одним із найважливіших резервів підвищення продуктивності праці, зниження собівартості продукції, поліпшення умов та підвищення безпеки праці.