Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрБакалПракт_пром_укр[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

1. Мета, завдання і організація виробничої економіко-професійної практики

Виробнича практика є одним з важливих елементів в системі організаційних форм і методів навчання, що забезпечують високоякісну підготовку студентів. Саме в процесі проходження практики реалізується принцип нерозривного зв'язку вищої школи з життям, з передовою науково-технічною і господарською практикою.

Виробнича практика направлена на всебічне ознайомлення студентів з умовами і особливостями їх майбутньої професійної діяльності, оволодіння студентом сучасними методами економічного аналізу і прогнозування господарсько-фінансової діяльності підприємства в реальних ринкових умовах.

ГОЛОВНОЮ МЕТОЮ ПРАКТИКИ є закріплення і розширення знань, отриманих студентами в процесі навчання в університеті, на основі глибокого вивчення роботи підприємств, на яких вони проходять практику; оволодіння професійними навиками і методами управління в процесі пошуку і економічного обґрунтування шляхів підвищення ефективності підприємства, оптимізації його діяльності, підвищення конкурентоспроможності для якнайповнішого і активнішого використання передового досвіду в майбутній практичній діяльності студентів.

ЗАВДАННЯМИ ПРАКТИКИ є:

  1. Закріплення і поглиблення теоретичних знань в області економіки і управління підприємством.

  1. Вивчення практики економічної діяльності підприємства.

  1. Вироблення навичок аналізу основних показників господарської діяльності підприємства.

  2. Формування у студентів навичок узагальнення результатів аналізу і розробки планів.

  3. Вивчення практики планування на підприємстві.

  4. Збір необхідної інформації для курсової роботи, що виконується на 5 курсі.

В процесі проходження практики на підприємстві студентам необхідно сформувати навики економічної діяльності як основи для ухвалення управлінських рішень.

Навчально-методичне керівництво практикою здійснюють викладачі кафедри економіки підприємства і прикладної економіки. Викладачі-керівники практики здійснюють інструктаж про порядок її проходження і консультування по питаннях програми практики, складають графік проходження практики студентом, здійснюють контроль за виконанням студентами програми практики.

Відповідальність за організацію практики на підприємстві покладається на директора підприємства, який призначає керівника економічної практики студентів. Керівник практики від підприємства організовує робочі місця студентам-практикантам, керує роботою студентів з метою своєчасного і повного виконання програми практики, консультує студентів і надає допомогу в отриманні необхідної інформації.

Виробнича практика з економіки (професійна) студентів IV курсу інституту економіки і управління напряму підготовки «Економіка підприємства» проводиться у 8 семестрі. Загальна тривалість практики 2 тижні, з яких 1 тиждень призначається для виконання завдань, визначених кафедрою економіки підприємства, і 1 тиждень – для виконання завдань, визначених кафедрою прикладної економіки.

В процесі проходження практики студенти ведуть щоденники і оформляють два звіти про практику. У кожному звіті відбиваються результати проходження практики відповідно до програм, розроблених на кафедрах економіки підприємства і прикладної економіки; висновки і пропозиції по розділах; копії документів статистичної звітності. Обсяг текстової частини звіту по кафедрі економіки підприємства до 30 сторінок.

Виконаний звіт надається керівникові від підприємства для перевірки. Звіт підписується керівником від практики і завіряється печаткою. Підписаний керівником від підприємства звіт представляється керівникові від університету для перевірки і захисту у встановлені директоратом ІЕУ терміни.

ДО ПОЧАТКУ ПРАКТИКИ студент повинен отримати:

  • програму практики;

  • напрям на практику;

  • щоденник практики;

  • індивідуальне завдання для збору інформації для виконання курсової роботи.