Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрогрБакалПракт_пром_укр[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Методика використання індексного методу

Індексний метод. Його застосовують для вивчення економічних явищ, які формуються під впливом кількох факторів, кожен з яких схильний до динамічних змін.

Класичним прикладом такого об’єкта аналізу є обсяг реалізації (продажу) товарів, який формується під впливом певного фізичного обсягу товарів і цін на них.

Відомо, що в кожного підприємства (промислового, торговельного) обсяг продажу окремих товарів із року в рік, із місяця в місяць змінюється так само, як і ринкові ціни на ці товари. За таких умов загальні (групові) індекси обсягу реалізації (продажу) товарів у вигляді

, (В.20)

де q0 і q1 базисні й звітні обсяги реалізованих товарів,

р0, р1 — базисні і звітні ціни на них)

Індексний метод аналізу дає змогу розв’язати ці задачі за допомогою побудови агрегатних індексів. Агрегатні індекси це загальні індекси, що характеризують явища, які визначаються сукупністю безпосередньо непорівнянних елементів.

Форми агрегатних індексів для загального індексу обсягу реалізації продук­ції мають такий вигляд:

а) агрегатний індекс фізичного обсягу реалізації продукції:

, (В.21)

б) агрегатний індекс цін на продукцію підприємств:

. (В.22)

Різниця між чисельником і знаменником агрегатного індексу показує, який вплив на загальний результат оказує той чи той конкрет­ний фактор.

Методика використання інтегрального методу

Використання інтегрального методу факторного аналізу уможливлює отримання точніших результатів розрахунку впливу факторів проти інших методів факторного аналізу, бо в цьому разі результати не залежать від місця факторів у моделі, а додатковий приріст результативного показника, який отримано від взаємодії факторів, розподіляється між ними пропорційно ізольова­ному їхньому впливу на результативний показник.

Практичне використання інтегрального методу базується на спеціально створених робочих алгоритмах для відповідних факторних моделей. Алгоритм розрахунку впливу факторів наведено в таблиці В.2

Таблиця В.2

Використання інтегрального методу для різних факторних моделей

Модель

Методика визначення впливу факторів

1

2

Продовження таблиці В.2

1

2

Даний метод дозволяє розкласти додатковий приріст результативного показника у зв’язку з взаємодією факторів між ними.