Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАММНЫЕ ВОПРОСЫ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

5

«Затверджено»

на засіданні кафедри

маркетингового менеджменту 28.08.2012 р.

протокол № 1

зав.кафедри д.е.н., професор, академік АЕНУ,

заслужений діяч науки і техніки України

__________________ Л.В.Балабанова

Екзаменаційна програма

з дисципліни «Маркетинг»

для студентів 3 курсу денної форми навчання, 4 курсу заочної форми навчання

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

на 2012-2013 навчальний рік

Тема 1. Актуальність, предмет, завдання та зміст дисципліни

«Маркетинг»

    1. Актуальність і практична необхідність вивчення, використання маркетингу в ринкових умовах.

    2. Предмет, мета, завдання та зміст дисципліни «Маркетинг».

Тема 2. Сутність маркетингу і розвиток його концепцій

  1. Історичні передумови виникнення і розвитку маркетингу. Поняття маркетингу. Точки зору щодо місця, часу і умов виникнення маркетингу. Умови впровадження та використання маркетингу, їх особливості в Україні. Етапи розвитку маркетингу та їх характеристика.

  2. Теоретичні основи маркетингу: сутність і концепції розвитку. Класичні та сучасні визначення маркетингу, їх характеристика. Ключові поняття, на яких базуються визначення маркетингу. Поняття та види концепцій маркетингу. Сутність і порівняльна характеристика товарної, збутової, ринкової концепцій, концепції соціально-етичного маркетингу, маркетингу відносин. Маркетинг як комплекс різноманітних видів діяльності та їх характеристика. Маркетинг як система та її характеристика. Маркетинг-Мікс і його характеристика. Значення маркетингу.

  3. Принципи та функції маркетингу. Поняття, види принципів маркетингу, їхні девізи. Поняття та зміст функцій маркетингу, система маркетингової діяльності підприємства. Особливості функцій маркетингу у торговельному підприємстві. Етапи еволюції функцій маркетингу.

Тема 3. Маркетинг як відкрита мобільна система

  1. Маркетингове середовище: поняття, склад, характеристика, дослідження. Фактори макро- і мікросередовища маркетингу: їх характеристика та дослідження впливу на діяльність підприємства.

  2. Мети, завдання та види маркетингу. Загальні, конкретні й підлеглі цілі, їх взаємозв'язок і характеристика. Ієрархія цілей маркетингу. Завдання маркетингу. Класифікація (диференціація) маркетингу за різними ознаками та характеристика видів маркетингу.

Тема 4. Формування маркетингової інформаційної системи (міс) на основі проведення маркетингових досліджень

  1. Маркетингова інформація: поняття, вимоги, що предявляються до неї, класифікація, значення для прийняття маркетингових рішень. Поняття інформаційного забезпечення маркетингу і його недоліки на сучасному етапі.

  2. Маркетингова інформаційна система (МІС): поняття, склад, значення. Чотири підсистеми МІС: внутрішньофірмової звітності, маркетингових спостережень, маркетингових досліджень, аналізу маркетингової інформації та їх характеристика, взаємозв'язок із зовнішнім і внутрішнім середовищем.

  3. Сутність, види, методи маркетингових досліджень. Міжнародний процесуальний кодекс маркетингових і соціальних досліджень. Класифікація маркетингових досліджень за основними ознаками (за метою; за призначенням; за методами дослідження; за напрямками дослідження; за суб'єктами; за частотою проведення; за терміном проведення; за ступенем охоплення генеральної сукупності; за територією) і їх характеристика. Методи, що використовуються при проведенні маркетингових досліджень і їх характеристика: загальнонаукові; методи збору інформації; аналітичні методи; прогностичні методи; методи, запозичені з інших сфер знань; комплекс технологій, властивих маркетингу.

  4. Процес маркетингових досліджень: сутність і характеристика його етапів.