Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%C8%ED%F4%EE%F0%EC%E0%F2%E8%EA%E0_mod.1018.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
299.01 Кб
Скачать

6. Робота з матрицями.

Матриця- це чисельний масив з однаковою кількістю рядків і стовпців. Напр., існує матриця А в діапазоні комірок А2:С4.Множення матриці на число3. Виділяємо область вільних комірок розміром, аналогічним поданій матриці. У рядку Формули вводиться формула: А2:С4*3, натискаємо Ctrl+Shift+Enter. Множення матриці на вектор. Використовуємо ф-ю МУМНОЖ. Умова: кількість стовбців першого масиву повинна бути така, як кількість рядків масиву2.Результати множення матриці на вектор: масив з такою ж кількістю рядків як в 1 масиві і стовбців як в 2 масиві.Множення матриці А на вектор має розмірність вектора 3*1. Ств. Вектор в діапазоні G2:G4 → виділяють діапазон комірок, де буде створена нова матриця А7:А9 → ф-я МУМНОЖ (А2:С4;G2:G4), кн. Ctrl+Shift+Enter.Переглянути ф-ю Сервіс → Параметри. Створення обернених матриць. Фія МОБР. Виділяємо діапазон вільних комірок, який відповідає діапазону первинної матриці. Акт. Ф-ю МОБР і вносять діапазон матриці → Ctrl+Shift+Enter. Створення транспонованої матриці. Створити транспоновану матрицю із значень матриці А. Ф-ія ТРАНСП і вносять діапазон матриці А. Для перевірки вірності розрахувань → МУМНОЖ.

7.Використання функцій: Автофильтр, Расширенный фильтр.

Автофільтр. За доп. Цієї ф-ії викон. Пошук і виведення на екран лише тих значень, які задовольняють умові. Для викон.: курсор у БД, ком. Данные → Фильтр → Автофильтр. Зверху кожного стовпця з’являються кн. Списків. Якщо треба створити умову тільки в одному стовпці, його попередньо виділяють. Для того, щоб зазначити умови філ-ня, треба розкрити списки в потрібному стовпці. З відфільтрованими зн-ми можна вик. Розрахунки. Для відміни дії команди Автофільтр: ком. Данные → Фильтр → Автофильтр.

Расширенный фильтр. Ф-ція дозволяє з існуючої БД створити іншу, зн-ня якої задовольняють умові. Для цього спочатку створюють критерії, який розміщений поза зн-ми БД. Критерій складається з назви поля і умови, розміщеної під відповідною назвою поля. Копіюють назви полів у вільний рядок; під потрібною назвою пишуть умову (=, <, >); встановлюють курсор у БД; ком. Данные → Фильтр → Расширенный Фильтр, у вікні актив. параметр “Скопировать рез-т в другое место”. У полі “Исходный диапазон”, зазначають діапазон всієї БД, включаючи назви полів. У полі “Диапазон условий” зазначають діапазон комірок, в яких створено критерій. У полі “Поместить рез-ты в диапазон” ОК. З’являється нова БД.

8.Розрахування проміжних підсумків у бд.

Проміжні підсумки використовуються для розрах. Значень, які повторюються. Такими підсумками можуть бути ф-ції: Сума, К-сть зн-нь, Мін, Макс. Перед викон. Такої ф-ції БД має бути відсортована по значенням поля, які повторюються.Знайти б-я ф-цію для певного поля. Курсор у БД; Ком. Данные → Сортировка. Ком. Данные → Итоги; В полі “При каждом изменении в” вказують те поле, в якому відбувається сортування, яке має повторююче зн-ня. У полі “Операція” актив. відповідну ф-цію. У полі “Добавить итоги по” перемикачі (зліва) тих полів, зн-ня яких потрібно розрахувати. Перемикач “Заменить текущие итоги” активний, коли треба розрахувати лише 1 ф-цію. Коли декілька підсумків - він неактивний. Після ОК з’являється БД, в якій після кожної групи однакових значень виводиться підсумок. У лівій частині екрану з’являється структура вкладеності рівнів зн-нь. Кн. 1, 2, 3 … дозволяють згортати (розгортати) перегляд зн-нь. Для вилучення Ф-ції (не значень) – курсор у БД → Данные → Итоги → кн. Убрать все.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]