Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМКП 4 курс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Висновки та пропозиції

Реальний перехід до ринкових відносин об'єктивно вимагає більш уважного ставлення до конкуренції, як найважливішому засобу впливу на ринок. Сьогодні кожен суб'єкт господарювання економічно зацікавлений у використанні ефективних методів конкуренції у своїй практичній діяльності, вони стають важливим способом виживання в умовах ринкових відносин.

В дійсності у розпорядженні компанії Logitech є теоретичний і великий практичний досвід світової конкуренції. Є можливість, не втрачаючи часу на самостійні розробки, опанувати уроки системного, комплексного вирішення проблем, щоб уникнути помилок, які коштують дуже дорого. Проведені дослідження свідчать про посилення конкуренції у всіх сферах ринкової діяльності. Поява великої кількості нових підприємств та організацій, лібералізація імпорту, створення ринку капіталу, акціонерних підприємств, вихід на український ринок нових іноземних компаній – все це у значній мірі ускладнює ринкову ситуацію. Збільшення пропозиції товарів та послуг, з однієї сторони, і скорочення платоспроможного попиту, з іншої, створили умови, в яких конкуренція стала звичайною справою.

Але з'ясувалося, що більшість підприємств конкурентів не готові до активної боротьби. В умовах лібералізації цін і інфляції компанія виявилася у такому становищі, при якому потрібні інтенсивні інновації для розширення асортименту продукції та його якостей. Вихід з важкого фінансового стану може бути тільки у створенні конкурентноспроможного виробництва, зорієнтованого на потреби покупців. І в цьому конкуренція є не тільки дестабілізуючим фактором, а й умовою виживання підприємств.

Адаптація до умов конкуренції – це головне завдання управління компанії Logitech.

Уміння бачити перспективу підприємства з урахуванням різноманітних факторів його внутрішнього і зовнішнього середовищ є однією із найважливіших умов ефективного управління ним. Адже будь-якому суб'єкту господарювання доводиться діяти у досить динамічному конкурентному середовищі, в якому змінюються пріоритети держави, оновлюються технології, асортимент продукції, потреби, інтереси і смаки споживачів, набирають сили і множаться конкуренти або, навпаки, економічно слабнуть і переорієнтовуються на інші ринки.

Кожне підприємство розробляє власну стратегію з огляду на свою мету та особливості ринку. Однак стратегія, як правило, допомагає підприємству досягти наміченого, але не гарантує його, адже в конкурентному середовищі взаємодіє багато факторів, зміст і спрямування впливу яких важко передбачити.

Однією з головних проблем конкурентоспроможності підприємства є можливість утримувати конкурентну перевагу. У основі конкурентної переваги лежить специфічний досвід роботи і навики, професіоналізм компанії, якими не володіють конкуренти і які вони не можуть придбати за короткий відрізок часу. У цьому сенсі формування конкурентної переваги по суті тотожній розробці конкурентної стратегії як способу досягнення переваги на конкретному ринку.

Стратегія фокусування - це більш глибока диференціація продукції, що випускається фірмою, або досягнення нижчих витрат на сегменті, що обслуговується. Іноді обидві сторони цієї стратегії реалізуються одночасно.

Для конкретного підприємства стратегія фокусування являє собою комплекс рішень щодо переліку цільових сегментів, на яких буде працювати фірма, та способу позиціонування товару (послуги) підприємства в кожному з цільових сегментів.

Logitech створив відомий бренд з якісним продуктом, який користується популярністю в усьому світі. Компанією розроблено такі характеристики товару, які будуть приносити лише задоволення від користування маніпуляторами. Ергономічність, яскравий, стильний дизайн, сучасність – ось переваги швейцарської компанії над її конкурентами.

Кожен покупець мишок Logitech отримує у користування лише якісну продукцію, яка задовольнятиме його потреби. Маніпулятори розраховані для покупців будь-якого класу, чи то буде новичок у використанні ПК, чи досвідчений користувач, чи «геймер».

Отже, Logitech займає лідируючі позиції на ринку. Завдяки обраній конкурентній стратегії компанія має великі переваги над іншими виробниками маніпуляторів миша.