Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМКП 4 курс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
432.13 Кб
Скачать

Розділ і аналіз міжнародного конкурентного середовища компанії logitech international s. A.

Приділяючи особливу увагу інноваційним технологіям і якості продукції, компанія Logitech розробляє периферійні пристрої для персональних комп'ютерів, що дозволяють користувачам краще пізнавати сучасний світ цифрових технологій. Історія компанії почалася в 1981 році з виробництва комп'ютерних мишей, які (тільки з'явилися в той час) забезпечували більш інтуїтивний шлях взаємодії з персональним комп'ютером. Компанія стала світовим лідером з виробництва мишей і розробила безліч моделей, відповідних розвиваються потребам користувачів настільних і переносних комп'ютерів.

З тих пір асортимент продукції, що випускається компанією, значно розширився. Крім комп'ютерних мишей, розроблені численні моделі інтерфейсних пристроїв, які представляють собою останню ланку між користувачем і комп'ютером або ігровою приставкою, пристроєм відтворення цифрової музики або домашньої мультимедійною системою.

Продукти компанії продаються майже у всіх країнах світу, зокрема і в Україну. Провідне становище компанії Logitech у розвитку інноваційних технологій зараз забезпечує великий діапазон периферійних пристроїв (як дротяних, так і бездротових) для персональних комп'ютерів. Особливо широко представлені продукти для комп'ютерної навігації, ігор, спілкуванні через Інтернет, управління пристроями відтворення цифрової музики та домашніми мультимедійними системами.

Для кожної з категорій наших продуктів проводяться дослідження, спрямовані на виявлення способів використання користувачами своїх цифрових пристроїв, а потім конструктори та інженери компанії висувають пропозиції щодо створення нових і модернізації існуючих пристроїв, які будуть більш зручними і дозволять отримувати справжнє задоволення від роботи, ігор, спілкування, управління мультимедійними системами та інших видів діяльності, для яких вони призначаються.

Цілком очевидно, що саме винайдення комп’ютера стало для людства найбільшим поштовхом для соціального прогресу. Ні відкриття вогню, металів, ні винайдення колеса, крила, ні відкриття електрики, ні, навіть, виготовлення двигунів внутрішнього згорання, а потім і ядерного двигуна – не були настільки потужними ресурсами для розвитку людини саме як суспільної істоти, не відкривали перед людством таких горизонтів руху вперед, як винайдення комп’ютера і комп’ютеризація Землі. Це пояснюється дуже просто. Прогрес науки йде від простого до складного, і зрозуміло, що кожний новий винахід базується на всіх попередніх, і кожен наступний винахід стає все більш потужним ресурсом для прогресу людства. Винайдення комп’ютера підсумувало винаходи людства за всю попередню історію практично у всіх науках і видах техніки, а тому дало поштовх всім галузям знань і практики людини.

В той час, як комп’ютеризація передових країн світу триває вже приблизно 30 років, і з кожним роком все прискорюється, комп’ютеризація України здійснилась за 5-7, ну можливо за 10 останніх років, не дивлячись на те, що один з перших комп’ютерів в світі був винайдений і збудований в Україні, а саме в Київському університеті, академіком Глушком.

Державні організації в міру можливості закуповують нову техніку, компанії розширюються, з'являються нові суб'єкти підприємницької діяльності, існуючі фірми розширюються або до оснащують комп'ютерами ті робочі місця, які раніше обходилися без них. Все це веде до зростання корпоративного сектора вітчизняної IT-індустрії. Купівля комп'ютера лише два-три роки тому перестала бути прерогативою IT-спеціалістів і заможних сімей - тепер домашні комп'ютери набувають великого поширення. І цей процес далекий від завершення.

В Полтаві, як і по всій Україні, комп’ютери почали з’являтися на ринку в другій половині 90-х років минулого століття.

Перші продавці комп’ютерів здійснювали човникові поїздки в Польщу, Китай, Емірати де закуповували комп’ютерну техніку і постачали її на наш ринок. Складання комп’ютерів відбувалось в кустарних умовах і не досить професійно. Але саме ці люди почали реєструвати перші підприємницькі структури, які продавали комп’ютерну техніку в місті Полтава.

На сьогоднішній день ринок ІТ в Україні стрімко розвивається . Як твердять експерти журналу «Компьютерное обозрение» [18], за підсумками 2007 р. український ринок ПК знов отримав звання найбільш динамічного серед країн Центральної і Східної Європи (ЦСЄ) – річне зростання його становить майже 45%. Приблизно такі ж, але нижчі, показники зафіксовані тільки в Румунії (43%) і Польщі (36%). Крім того, Україна міцно утвердилася на третій позиції за обсягом ринку ПК в регіоні ЦСЄ (після Росії і Польщі), подолавши відмітку 5 млн. комп'ютерів (сумарно десктопів, ноутбуків і х86-серверів), а в нинішньому році він впритул наблизиться до 7 млн. машин. При таких темпах до 2012 р. вітчизняний ринок може наздогнати і навіть випередити польський. Причини цього явища – низький дотепер рівень проникнення ПК в суспільство (на кінець 2007 р. - близько 13 ПК на 100 осіб), висока інфляція (неофіційна - приблизно 25%), бум роздрібної торгівлі (зокрема завдяки розвитку кредитних програм і мереж побутової електроніки) і, звичайно, активність постачальників.

А якщо взяти не сам ринок ПК, а весь сектор ІТ-технологій, то за даними віце-президента з інновацій Корпорації «Інком» Сергія Маглюя галузь демонструє щорічне зростання на рівні 50-60% і є одним з найдинамічніших в економіці світу. Експерти підрахували, що вже через п'ять років частина ІТ-сектора у загальних об'ємах експорту складе 10%, або 1,5-2 млрд. дол. США, поки ж тут працюють півтори тисячі компаній і понад 50 тис. фахівців. [18]

Минулого року в Україні почалося бурхливе зростання продажу ноутбуків. В 2009 році на них припало більше третини проданих комп'ютерів. Це приводить до серйозних змін в каналах збуту всіх типів ПК: зменшується вплив на ринок тих постачальників, які самі комплектують машини з роздобутих вузлів, зменшується доля і роль фірм-складальників десктопів, однак, росте частка і роль дистриб'юторів мобільних ПК. Ця тенденція з кожним роком буде все більш вираженою. Так, в нинішньому році ноутбуки повинні зайняти вже близько 40% ринку, а в 2011-му – половину. Продажі програмного забезпечення і ІТ-послуг традиційно не встигають за збільшенням попиту на устаткування, і український ринок залишається апаратно-орієнтованим – в грошовому виразі на програми припадає більше 80% постачань, що різко (однак не в кращий бік) виділяє Україну серед країн ЦСЄ, – вважають експерти «Компьютерного обозрения».

Важлива риса сфери ІТ-технологій України в тому, що його зростання не закінчилось і поки-що для припинення, чи навіть для сповільнення росту підстав нема. Як і раніше, ринок прагнутиме до насичення, за підрахунками експертів до нього Україні ще треба йти кілька років.