Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКОНОМИКА!!!!!!!!.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
233.81 Кб
Скачать

25 Теорії вартості

Вартість товару – втілені в товарі затрати робочої сили (життєвої енергії людини), необхідні для його виробництва.

1. Теорія витрат виробництва — витрати різних видів економічних ресурсів (сировини, праці, основних засобів, послуг, грошей), безпосередньо пов'язані з виробництвом економічних благ.

2.Теорія факторів виробництваресурси, необхідні для виробництва товарів або послуг. Класичними факторами виробництва є робоча сила (всі розумові та фізичні здібності людей), земля (природні багатства), капітал (вже інсуючі/вироблені засоби виробництва, а також фінансовий капітал). Четвертим фактором вважається підприємливість, яка об'єднує попередні три фактори.

3.Теорія граничної корисності – це додаткова корисність, отримана від споживання додаткової одиниці блага, або приріст сукупної корисності при зміні кількості блага на одиницю

4.Теорі попиту та пропозиції — економічна модель, що описує процес ціноутворення на ринку. Ця модель вводить поняття попиту та пропозиція в якості універсальних характеристик ринку та доводить, що, за умовами певних припущень, ці характеристики урівноважуються та приводять до встановлення певної ціни на даний товар.

5.Трудова теорія вартості-?

26.Суть і функція грошей. Теорія грошей.

Гроші – певний запас засобів, які забезпечують здійснення економічних угод; гроші- це все те, що може виконувати функцію грошей. Функції грошей: міра вартості; засіб обігу(полегшує і прискорює обіг товарів), засіб платежу(сплата податків, погашення заборгованості);засіб нагромадження( засіб збереження багатства); світові гроші(нац..грошові одиниці деяких країн). Теорія грошей – економічна теорія , яка вивчає вплив грошей на економічну систему. 7 основних теорій грошей(металі стична, номіналістична, кількісна, монетаризм, кейнсіанська, функціональна, державна)

27.Закон вартості.

Закон, що регулює еквавілентний обмін товарів відповідно до кількості затраченого в них суспільно – необхідного робочого часу.наз. – законом вартості.

28.Види грошей. Визначення кількості грошей в обігу. Конвертованість грошей.

ВИДИ : Монети, паперові гроші(банкноти( раніше приймались в обмін на золото), казначейські білети(для поповнення бюджету з метою ліквідації його дефіциту), чеки,векселі, кредит.картки, банківські рахунки, міжнародні гроші.

Кількість грошей необхідних для обігу, залежить від кількості товарів, цін на них, від розвитку кредиту, від розвитку безготівкових відносин, від швидкого обороту грошей. Якщо в обігу перебільшена кількість грошей, то виникає інфляція,яка веде до знецінення грошей, зростання цін.

Конвертованість грошей – здатність валюти однієї країни обмінювати на валюти інших країн у певній пропозиції. Здатність конверт.мають країни з високорозвиненою ринковою економікою,стійким грошовим механізмом. За формами буває:повною(вільний обмін), частковою(для певних власників, і для певних операцій), внутрішня(вільний обмін для платежів за кордоном), зовнішня(вільне нагромадження, та переказ її за кордон), за поточними операціями(для забезпечення повсякденної зовнішньоекономічної діял.учасників міжнародних відносин).