Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бакалавр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Розділ 2 оцінка кредитної діяльності лебединського відділення ват «ощадбанк»

2.1. Фінансово - економічна характеристика банку.

ВАТ "Ощадний банк України" - одна з найбільших фінансово-кредитних установ країни. Близько 7 тис. структурних одиниць, майже 60% персоналу, зайнятого в банківському секторі країни, та загальні активи обсягом понад 3,0 млрд. грн. становлять міць та потужність найбільшого державного банку України.

Сьогодні Ощадний банк України - це багаторівнева структура з найбільшою мережею філій і відділень та широким спектром напрямів банківської діяльності. Так, за організаційною структурою з ним не зрівняється жоден вітчизняний банк. Ощадбанк має 8156 установ, у тому числі 25 регіональних управлінь, 447 відділень, 7670 філій та 14 агенств. У його установах працює понад 38 тис. чоловік. Банк надає широкий комплекс банківських послуг і здійснює всі види операцій у національній та іноземній валютах. Через Ощадний банк проводиться основна сума комунальних платежів, інших перерахувань громадян. У банку одержують пенсії понад 1,5 млн. пенсіонерів, а заробітну плату через вкладні рахунки - близько 900 тис. працівників бюджетних установ, громадських та інших організацій, підприємницьких структур. Як і раніше, Державний ощадний є одним з лідерів на ринку залучення коштів населення.

Ощадний банк - це соціально відповідальний інститут, його завданням є надання банківських послуг широким верствам населення й гарантування фінансової стабільності та економічної захищеності своїх клієнтів - суб'єктів ринкової економіки.

Банк традиційно діє на вимогу різних верств суспільства, що підтверджується збереженням мережі у віддалених районах, сільській місцевості, виконує життєво необхідні для суспільства послуги, незважаючи на низький рівень рентабельності.

Ощадбанк тісно співпрацює із суб'єктами господарювання, які посідають важливе місце у структурі української економіки - обслуговування вітчизняного оптового ринку електроенергії.

Потреби підприємств реального сектора економіки в коштах не завжди відповідають спроможності позичальників надати банку необхідне забезпечення і гарантії повернення позичок. Низький рівень кредитної дисципліни та наявний у цій справі ризик враховуються банком при визначенні оптимальних темпів нарощування кредитного портфеля, особливо з огляду на те, що повернення вкладів населення в Ощадбанк гарантовано державою.

Розробленою правлінням концепцією розвитку Державного ощадного банку України передбачено перетворити його в універсальну кредитно-фінансову установу з оптимальною структурою, високою прибутковістю капіталу, стабільною позицією на різних сегментах фінансового ринку. Банк прагне ії матеріалізувати у своїй повсякденній діяльності. Все це в підсумку - робота на клієнта з метою задоволення його потреб.

Ощадбанк приймає від населення різноманітні платежі, кошти на вклади до запитання і строкові, здійснює розрахунково-касове обслуговування, валютні операції, обслуговує міжнародні пластикові картки тощо.

Центральний апарат банку знаходиться в м. Києві. Ощадний банк -велике підприємство, де зайнято близько 35 тис. працівників. Обласне управління філій - Лебединське відділення ВАТ "Ощадний банк України" знаходиться в м. Суми.

Ощадбанк контролює значну частину ринку особистих вкладів населення, оперує більш як 90 мільйонами рахунків. Банк має тісні зв'язки з іноземними банками в багатьох країнах світу. Вже не один рік Ощадбанк підтримує добрі відносини з німецькими ощадкасами, які мають багаторічний досвід ощадної справи, а також Фондом міжнародного співробітництва, Комітетом ТАСІ8 Європейської Комісії. На правах членства банк входить до всесвітньо відомих організацій Visa International, Europay International. Ощадбанком встановлено прямі кореспондентські відносини з провідними іноземними банками.

ВАТ "Ощадний банк України" з 1997 року є принциповим членом міжнародної платіжної системи Master Card та з 1998 року принциповий член Visa International, та пропонує майже весь спектр карткових продуктів цих двох найбільших платіжних систем. Починаючи з 26 серпня 1998 року (випуск першої міжнародної платіжної картки) і до 1 жовтня 2002 року Ощадбанк емітував більш ніж 144 тисячі міжнародних платіжних карток.

Міжнародні платіжні картки Ощадбанку обслуговуються більш ніж у 20 тисячах банків по всьому світі. Ощадбанк має понад півтори тисячі пунктів обслуговування карток по всій території України та постійно розширює мережу обслуговування карток.

Слід визнати, що ВАТ "Ощадний банк України" ще суттєво відстає від інших банків щодо залучення на депозити коштів корпоративних клієнтів, а також коштів в іноземній валюті; має ряд невирішених питань технологічного, фінансового та кадрового характеру. Система обслуговування пластикових карток також потребує певного удосконалення, зокрема збільшення кількості банкоматів.

Незважаючи на все це, банк залишається єдиною юридичною особою, що зосереджує свою діяльність на наданні повного комплексу банківських послуг населенню у його щоденних потребах - платежах, заощадженнях, кредитах: фінансово підтримує розвиток підприємництва і на цій основі стає базовим кредитним інститутом населення, малих і середніх підприємств, державного та місцевих бюджетів України.

Отже, ВАТ "Ощадний банк України", як ніхто, співпрацює із фінансовими органами та бюджетними організаціями сьогодні й спроможний посісти провідне місце в банківських артеріях державної фінансової системи України.

Організаційна структура відділу типова: на чолі стоїть начальник відділу, свою роботу здійснює по довіреності, має двох замісників, які очолюють операційний відділ та відділ по перевезенню та інкасації грошових коштів.

Що стосується бухгалтерії, то вона складається з чотирьох секторів:

1-й - сектор бухгалтерського обліку та статистики, здійснює обробку інформації, складає щоденний баланс та формує всі дані і складає статистичні звіти.

2-й - пенсійний сектор - веде всі справи відомчих пенсіонерів - МВС, МВВС, СБУ та інших, які отримують пенсії з державного бюджету.

3-й - сектор по обробці вкладних документів. Займається прихідними та видатковими ордерам, здійснює контроль по рахунках, нарахування відсотків та перевіряє правильність і законність їх видачі.

4-й - сектор по контролю за платежами населення - займається питаннями прийому всіх видів платежів від населення, причому виплати комісійних за обслуговування клієнт сплачує самостійно. Проводить контроль над правильністю оформлення квитанцій, перевіряє реквізити рахунків організацій.

Кожний працівник бухгалтерій ознайомлюється з посадовою інструкцією.

Відділ бухгалтерського обліку працює спираючись на 566 Постанову НБУ „Про організацію бухгалтерського обліку та звітність в установах НБУ", також керується Законом України "Про податковий облік" згідно якого банк сплачує консолідований податок на прибуток, внутрішніми документами, що стосуються роботи відділу та ін. нормативно-правовими актами. В Ощадбанку ведеться три види обліку - бухгалтерський, податковий та управлінський (прийняття мір на основі економічних показників). Всі види операцій які здійснюються банком за день відображаються у вигляді проводок в системі ОДБ. Як відомо, всі операції що здійснюються будь-якою установою мають фіксуватися документально, не є винятком і Ощадний банк. Порядок функціонування первинних документів регулює 135 Постанова НБУ та Закон України „Про платіжну систему".

Філії - Лебединське відділення №3233 ВАТ "Ощадний банк України" має наступні відділи:

1. Відділ валютних операцій - займається роботою у двох напрямках, перший - робота з фізичними особами по обслуговуванню переказів, купівлі-продажу валюти, здійснює роботу з дорожніми чеками; і другий напрям зовнішньоекономічна діяльність юридичних осіб по здійсненню розрахунків з закордонними партнерами за експортними та імпортними операціями.

Серед банків України Ощадбанк займає перше місце за надходженнями від купівлі-продажу валюти, тобто від гри на курсових різницях. А у 2002 році банк посів перше місце за виплатою переказів по системі \¥езіегп Цпіоп.

2. Відділ інкасації. Роботу відділу регулюють - Закон України „Про зброю", „Про банківську діяльність", „Про міліцію", Кримінальний кодекс України та ін. Служба інкасації обслуговує як свій банк так і інші банки, займається доставкою заробітної плати в каси підприємств, обслуговує банкомати, перевозить дорогоцінності, надає послуги супроводження матеріально відповідальних осіб при перевезенні ними цінностей. Слід зазначити, що в шести безбалансових відділеннях області працюють інкасаційні служби. Вони здійснюють роботу на основі ліцензій та договору, мають подвійне підпорядкування.

3. В Ощадбанку працює відділ автоматизації. Робота відділу переплітається з роботою всіх відділів банку. За штатним розкладом у відділі працює вісім чоловік на чолі з начальником який приймає участь у нарадах банку, визначає шляхи використання технічних засобів та здійснює інші покладені на нього функції.

Робота відділу розбита на два сектори, один з яких - сектор комп'ютерних мереж та телекомунікації ( сюди входять сервери, модемний зв'язок - електронна пошта, як внутрішньо-обласна, так і листування з НБУ, також по пошті здійснюються електронні платежі).

4. Фінансово-економічний відділ - займається складанням бізнес-планів, планового бюджету, визначає рентабельність роботи банку та шляхи її підвищення, здійснює вивчення економічних процесів та надає пропозиції щодо проведенню робіт по матеріальному забезпеченню. Здійснює моніторинг, консолідує і складає проект бюджету регіону, аналізує баланс, активи, пасиви, доходи та витрати, розглядає штатні розклади, контролює використання фонду оплати праці, займається складанням статзвітності для подання її в центральний апарат.

5. Одним із головних напрямків діяльності банку є кредитування. Кредитний відділ в своїй роботі керується законами України, указами Президента, розпорядженнями КМУ, статутом банку, та положенням „Про кредитування фізичних та юридичних осіб", Постановою №279 "Розрахунок резерву при кредитних операціях".

Основна задача у роботі відділу - організація кредитування фізичних та юридичних осіб. Також співробітники відділу займаються перевіркою підвідомчих установ, підготовкою статистичної звітності.

Кредити надаються лише клієнтам банку. Основним при видачі кредиту є платність, строковість, забезпечення, повернення, цільовий характер використання.

Кредитування здійснюється в два етапи:

- передкредитний, збирається та перевіряється пакет документів. На цьому етапі перевіркою клієнта займається юристи, працівники служби безпеки банку, та відділу заставних зобов'язань. Далі здійснюється оцінка ризику працівниками кредитного відділу з урахуванням застави;

- кредитний моніторинг. На цьому етапі відбувається надання кредитних коштів. Як правило, кредити надаються позичальникам першої групи ризику, яка не вимагає формування резерву. Після видачі кредиту перевірка здійснюється один раз в квартал.

На цьому етапі здійснюється контроль фінансового стану позичальника, перевіряються перша та друга форми звітності та ін. документи, здійснюється контроль за наявністю та станом майна, що знаходиться в заставі.

6. У 1995 році створено відділ банківської безпеки. Організаційно відділу має таку ієрархію - Департамент банківської безпеки в м. Київ, відділи банківської безпеки в обласних Управліннях, спеціалісти в районах. Задачами відділу є забезпечення фінансової безпеки, перевірка заставного майна, робота з банкнотами, збереження комерційної та банківської таємниці, перевірка кадрів на перебування під слідством, захист банку від збройних нападів та ін.

7. У банку функціонує відділ касових операцій по обслуговуванню пластикових карток. Ощадний банк обслуговує різні види карток, як дебетні так і кредитні. В місті знаходиться 42 пункти видачі готівки та 23 посттермінали. Також слід зазначити, що банк емітує локальні картки, вони також працюють у відділеннях які їх емітували, зараз банк працює над збільшенням кількості клієнтів які обслуговуються по картам зарплатного проекту.

8. Контрольно-ревізійний відділ здійснює перевірку первинних документів та первинної документації. Організаційно відділ має таке підпорядкування: на чолі стоїть Контрольно-ревізійне Управління, далі йдуть контрольно-ревізійні відділи, в філіалах працюють ревізори. Відділ тісно співпрацює з службою безпеки. Основна функція - ревізія та контроль внутрішніх операцій. При проведенні ревізій часто залучаються спеціалісти інших організацій. Перевірка підзвітних відділів та валютних вікон здійснюється один раз на рік.

9. Відділ кадрів займається роботою з персоналом, проводить роботу по стажуванню, здійснює професійно-економічне навчання працюючих банку.

Також в Ощадному банку працюють:

- операційний відділ - обслуговує клієнтів, організовує підкріплення відділень готівкою та здійснює інші операції;

- відділ депозитів - здійснює методологічну роботу за вкладами населення;

- казначейській відділ - займається контролем рахунків; юридичний відділ;

- відповідає за правове забезпечення роботи банку;

- керівники, спеціалісти: економісти всіх рангів та інженери, молодші спеціалісти: першої та другої категорій, службовці: секретарі, працівники архіву, водії, охорона, робочі.

Отже, ВАТ "Ощадний банк України" пропонує великий спектр послуг, є одним з лідерів по роботі з населенням. З кожним роком банк постійно розширює поле своєї діяльності, збільшує свої ресурси, однак ярмо боргу яке залишилося у спадок з часів Радянського Союзу не дає функціонувати установі на повну потужність. Однак за умов підтримки держави, банк продовжує залишатися одним з основних лідерів ринку банківських послуг. Подальше впровадження нових технологій, модернізація та вдосконалення професійних навичок персоналу створюють неабиякий потенціал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]