Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по Сетям ЭВМ для СР.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Які задачі дозволяють вирішувати локальні обчислювальні мережі?

  2. У чому особливості архітектури LAN, MAN, WAN?

  3. Які інтерфейси використовуються для зв’язку комп’ютерів локально мережі?

  4. Наведіть приклади пристроїв, призначених для об’єднання та розподілення сегментів комп’ютерних мереж.

  5. Яке визначення локальної мережі є найбільш точним?

  6. Які стандарти швидкості передачі даних використовуються в ЛОМ на сьогоднішній день?

  7. Перелічіть найбільш істотні риси локальної мережі.

  8. Які типи інформації можна передавати по локальної мережі?

  9. Як відбувається мережева взаємодія Клієнта та Сервера?

- 8 - - 9 -

Самостійна робота №2

ТЕМА: Гібридні топології локальних мереж

Крім базових топологій локальних мереж нерідко застосовується також мережна топологія «дерево» (tree), яку можна розглядати як комбінацію декількох зірок. Як і у випадку зірки, дерево може бути активним (рис. 1) і пасивним (рис. 2). При активному дереві в центрах об'єднання декількох ліній зв'язку знаходяться центральні комп'ютери, а при пасивному - концентратори (хаби).

Рис. 1. Топологія «активне дерево»

Рис. 2 Топологія «пасивне дерево». К - концентратори

Застосовуються досить часто і комбіновані топології, серед яких найбільше поширення одержали зірково-шинна (рис. 3) і зірково-кільцева (рис. 4).

У зірково-шинній (star-bus) топології використовується комбінація шини і пасивної зірки. У цьому випадку до концентратора підключаються як окремі комп'ютери, так і цілі шинні сегменти, тобто насправді реалізується фізична топологія «шина», що включає всі комп'ютери мережі. У даній топології може використовуватися і кілька концентраторів, з'єднаних між собою й утворюючих так називану магістральну, опорну шину. До кожного з концентраторів при цьому підключаються окремі комп'ютери або шинні сегменти. Таким чином, користувач одержує можливість гнучко комбінувати переваги шинної і зіркової топологій, а також легко змінювати кількість комп'ютерів, підключених до мережі.

Рис. 3. Приклад зірково-шинної топології

Рис. 4. Приклад зірково-кільцевої топології

У

- 10 - - 11 -

випадку зірково-кільцевої (star-ring) топології в кільце поєднуються не самі комп'ютери, а спеціальні концентратори (зображені на мал. 4 у виді прямокутників), до яких у свою чергу підключаються комп'ютери за допомогою зіркоподібних подвійних ліній зв'язку. У дійсності всі комп'ютери мережі включаються в замкнуте кільце, тому що усередині концентраторів усі лінії зв'язку утворюють замкнутий контур (як показане на рис. 4). Дана топологія дозволяє комбінувати переваги зіркової і кільцевої топологій. Наприклад, концентратори дозволяють зібрати в одне місце всі точки підключення кабелів мережі.