Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Настя.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
180.22 Кб
Скачать

2.2 Експериментальна перевірка рівня успішності учнів 1-го класу при проведенні інтегрованих уроків

Дослідження проводила у Бердянській Загальноосвітній школі №7, 1-Б класі. У констатуючому дослідженні брали участь 20 учнів одного класу.

Дослідження мало за мету виявити показник успішності учнів 1-го класу після проведення низки традиційних уроків з математики, читання, охорони довкілля (Додаток А). Для цього з кожним учнем індивідуально проводився тест. За результатами підраховувався середній бал кожного субтесту та виводився відсоток розумового розвитку. Згідно інструкції учень повинен виконати чотири субтеста (Додаток Б), вибір яких зумовлювався насамперед особливостями змісту навчальних предметів, їх обсягом, рівнем узагальнення, віковими можливостями школярів.

На основі зазначених критеріїв виділялися чотири рівні успішності учнів початкових класів: початковий, середній, достатній, високий.

В І субтесті необхідно було закінчити почате речення одним зі слів, яке міститься в дужках.

У ІІ субтесті одне з п’яти слів в рядку не підходить к іншим. Необхідно було викресли його. Наприклад: читання, письмо, ранець, малювання, математика. Не подходить слово «ранець». Чому? Всі останні слова позначають навчальні предмети.

У ІІІ субтесті необхідно було знайти серед п’яти слів, написаних під рисою, одне, яке так же підходило би до слова, написаного над рисою, як підходять одне одному слова сусідньої пари.

Наприклад:

Поезд Самолет

машинисткрылья, пилот, небо, билет, горючее

ІV субтест. Необхідно було підібрати загальне слово к двом зазначеним в рядку. Наприклад: чашка, ложка, кружка. Як це все назвати разом, одним словом? Посуд. Знайдене слово вписати замість крапок.

Дані про показники успішності виконання вербальних завдань містяться у таблиці 1 (Додаток Г ), з якої видно, що високий рівень мають 10% учнів, середній рівень мають 55% учнів, а низький рівень має 35% учнів.

В результаті проведеного дослідження виявлені навчальні та психологічні утруднення, що виникають у категорії дітей з низьким рівнем у різних видах діяльності. Для підвищення рівня успішності розроблено серію інтегрованих уроків (Додаток В).

Таким чином, бачимо, що до кожного учня повинен бути індивідуальний підхід, який можна реалізувати на інтегрованих уроках.

Результати виконання завдань після експериментального навчання наведено у таблиці 2 (Додаток Г).

Таким чином, учнів з високим рівнем розумового розвитку – 45%, з середнім рівнем – 50%, та з низьким рівнем – 5%.

Робимо висновок, що після проведення повторного тестування високий рівень розумового розвитку підвищився.

На нашу думку, в початковій школі інтегровані уроки дають можливість збільшити рівень розумового розвитку учнів, домогтися формування міцних, усвідомлених міжпредметних зв’язків, уникнути дублювання у вивченні низки питань, досягти міцності знань. Інтегровані уроки навчають учня мобілізувати в даній ситуації здобуті знання і досвід. Шлях до формування розумового розвитку вибраний вірно:

На інтегрованих уроках дитина приміняє знання, вміння, життєвий досвід для розв’язання життєвих завдань, вчиться оцінювати, захищати свої інтереси, аналізувати ситуації та відносини; спільно діяти, вирішувати конфлікти; розуміти, створювати та використовувати правила. А це і є мета формування розумового розвитку.