Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаба 31-40 питання.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
49.29 Кб
Скачать

34. Природа та особливості лідерства в організації. Відмінності між менеджером та лідером.

Суть лідерства

Лідерство - це одночасно процес і властивість. Як процес, зосереджений на тому, що лідери роблять, лідерство є використанням непримусових важелів впливу для ви­значення цілей певної групи людей чи організації, мотивування поведінки в напрямі досягнення цих цілей і допомоги у формуванні культури цієї групи чи організацій. Як властивість, лідерство є набором певних рис, притаманних тим особам, які усвідом­люють себе лідерами. Отже, лідери - це ті люди, які можуть впливати на поведінку інших, не покладаючись на силу.

Лідерство і менеджмент

Хоча лідерство і менеджмент є поняттями спорідненими, вони не тотожні. Людина може бути менеджером, лідером, або менеджером і лідером, або ні тим, ні іншим.. Наприклад, у разі виконання планів менеджери концентрують увагу на результатах моніторингу, відповідності цих результатів цілям і усуненні від­хилень. На противагу цьому лідер зосереджує свою увагу на спонуканні людей до долання бюрократичних перепон, що допоможе досягти визначених цілей.

Для того, щоб бути ефективними, організації повинні мати як менеджерів, так і лідерів. Лідерство потрібне для забезпечення змін, а менеджмент - для досягнення запланованих результатів. Менеджмент у поєднанні з лідерством може забезпечити плановані зміни, а лідерство у поєднанні з менеджментом - дати змогу організації належно вписатися в середовище.

Таблиця 11.1. Відмінності між менеджментом і лідерством

Діяльність

Менеджмент

Лідерство

Формування порядку денного

Планування і бюджетний процес. Накреслення послідовних кроків для досягнення потрібних результатів; виділення ресурсів, потрібних для досягнення результатів

Визначення напрямів. Формування планів (далекого майбутнього і розробка стратегій для забезпечення змін, потрібних для досягнення планів)

Створення мережі для реалізації порядку денного

Організація і укомплектування штату. Визначення структури для виконання положень затвердженого плану, укомплектування цієї структури персоналом, надання повноважень для виконання плану, забезпечення політики і процедур для керівництва людьми і створення методів чи систем для моніторингу втілення в життя наміченого плану

Згуртування людей. Забезпечення розуміння наміченого напряму всіма працівниками, зусилля яких потрібні для створення команд і коаліцій які розумітимуть плани і стратегію компанії і визнаватимуть їхню доцільність та обґрунтованість

Виконання планів

Контроль за вирішенням проблем. Моніторинг результатів після попереднього планування, визначення відхилень, детальне планування й організація вирішення проблем

Мотивація і стимулювання. Спонукання людей до подолання головних політичних, бюрократичних і ресурсних перепон шляхом задоволення елементарних, однак часто не задоволених, потреб людей.

Результати

Забезпечує передбачуваність і порядок; має потенціал послідовно гарантувати значні результати, яких очікують зацікавлені особи (наприклад для клієнтів – бути пунктуальними, для акціонерів – укладатись в розмір бюджету)

Забезпечує зміни, часто драматичні; має потенціал домагатися надзвичайно позитивних змін (наприклад випуск нової продукції, потрібної клієнтам, нові підходи до трудових стосунків, що прияє конкурентоспроможності фірми)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]