Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

1.3 Організаційна структура тов «Фірн»

В основі організаційної структури підприємства лежить лінійно-функціональна модель, яка являє собою найбільш поширений вид ієрархічної структури. Її основу складає так званий «шахтний» принцип побудови і спеціалізація управлінського процесу по функціональним підсистемам організації (маркетинг, виробництво, дослідження і розробки, фінанси, персонал тощо). Організаційна структура управління наведена у додатку А.

У главі управління стоїть збірка акціонерів. Оперативне управління фінансово-господарською діяльністю підприємства здійснює генеральний директор.

При лінійно-функціональній структурі підрозділи можуть самі в межах функціональної спеціалізації віддавати розпорядження нижчестоящим званням. Основу лінійно - функціональних структур управління окрім лінійних принципів керівництва, спеціалізації управлінської діяльності по функціональним підсистемам (виробництво, маркетинг, дослідження, збут і т.п.), складає “шахтний” принцип побудови, який означає, що в кожній функціональній підсистемі діє ієрархія служб (“шахта”).

Переваги лінійно - функціональної структури управління:

- стимулювання ділової і професійної спеціалізації;

- посилення гнучкості виробництва за рахунок його вузької спеціалізації і кваліфікації фахівців;

- зменшення дублювання зусиль в функціональних сферах;

- покращення координації діяльності в функціональних сферах.

Недоліки лінійно - функціональної структури управління:

- відсутність тісних взаємозв’язків і взаємодії між підрозділами на горизонтальному рівні;

- втрата гнучкості у взаємовідносинах робітників апарату управління по причині застосування формальних правил і процедур;

- труднощі та повільність передачі інформації;

- неадекватне реагування на вимоги зовнішнього середовища .

Лінійно - функціональні структури управління ефективні в компаніях, працюючих в стабільних умовах, виробляючих відносно обмежену номенклатуру продукції з масовим або серійним типом виробництва в то час, коли апарат управління виконує повсякденні завдання і функції [3, 7, 9, 10].

В більшій мірі на підприємстві в якості моделі керівництва використовується модель авторитарного керівництва з командним методом управління. Дана модель має ряд переваг: забезпечується єдність волі керівництва в досягненні цілей, не потребує великих матеріальних витрат, забезпечується швидка реакція на зміни зовнішньої середи. Однак дана модель має і вагомі недоліки: подавляється ініціатива, творча робота, відсутні дієві стимули праці та можуть з’явитися антистимули, менеджери не зацікавлені в компетентності, тому вона, найчастіше в дефіциті, необхідна громіздка система контролю.

Підприємство включає в свій состав підрозділи, кожний підрозділ займається особливим видом діяльності, необхідним для загальної справи підприємства. Підрозділ приймає специфічні рішення, діє в більшості самостійно і несе за свою діяльність повну відповідальність.

Вищим органом управління ТОВ «Фірн» є збори засновників, що складаються з учасників, що можуть передати свої повноваження на зборах іншому учаснику чи представнику іншого учасника Товариства. Учасники мають кількість голосів, пропорційних розміру їхньої частки в Статутному фонді.

Виконавчим органом ТОВ «Фірн» є директор. З ним укладається контракт, в якому визначаються права, термін обрання, обов’язки та відповідальність перед Товариством, умови матеріального забезпечення та звільнення з посади із урахуванням гарантій, передбачених контрактом та діючим законодавством. Директор вирішує всі питання діяльності підприємства, за винятком стосовних до виняткової компетенції зборів учасників. Директор вправі виконувати дії від імені Товариства.

Відділ бухгалтерії має такі функції:

1 Формування облікової політики відповідно до законодавства про бухгалтерський облік і виходячи із структури і особливостей діяльності підприємства, необхідності забезпечення його фінансової стійкості.

2 Робота з підготовки і ухвалення робочого плану рахунків, форм первинних облікових документів, вживаних для оформлення господарських операцій, по яких не передбачені типові форми.

3 Розробка форм документів внутрішньої бухгалтерської звітності.

4 Контроль за проведенням господарських операцій.

5 Організація бухгалтерського обліку і звітності на підприємстві і в його підрозділах на основі максимальної централізації обліково-обчислювальних робіт і застосування сучасних технічних засобів і інформаційних технологій, прогресивних форм і методів обліку і контролю.

6 Облік майна, зобов'язань і господарських операцій, основних засобів, що поступають, матеріальних цінностей і грошових коштів.

7 Своєчасне віддзеркалення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом основних засобів, ТМЦ і грошових коштів.

8 Своєчасне і правильне оформлення документів.

9 Правильне нарахування і перелік податків і зборів до федерального, регіонального і місцевого бюджетів, страхових, внесків до державних позабюджетних фондів, платежів до банківських установ.

10 Складання балансу і оперативних зведених звітів про доходи і витрати засобів, про використання бюджету, іншої бухгалтерської і статистичної звітності, уявлення їх в установленому порядку у відповідні органи.

Відділ кадрів має такі функції:

1 Розробка кадрової політики і стратегії підприємства.

2 Розробка прогнозів, визначення поточної потреби в кадрах і джерелах її задоволення на основі вивчення ринку праці.

3 Підбір і відбір працівників спільно з керівниками зацікавлених підрозділів і внесення відповідних пропозицій про їх призначення, оформлення наказів про прийом на роботу і іншу необхідну для цього документацію.

4 Інформування працівників підприємства про вакансії, використання засобів масової інформації для розміщення оголошень про найм працівників.

5 Встановлення зв'язків з учбовими закладами і службами зайнятості.

6 Видача довідок про справжню і минулу трудову діяльність працівників.

7 Ведення встановленої документації по кадрах.

8 Розстановка кадрів на основі оцінки їх кваліфікації, особистих і ділових якостей.

9 Організація проведення атестації працівників підприємства.