Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФИРН VI семестр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
417.28 Кб
Скачать

5 Управління інноваціями

На сучасному етапі функціонування ТОВ «Фірн» актуальним завданням є розробка маркетингової стратегії. Це обумовлюється необхідністю підвищення прибутковості підприємства, оскільки, як видно з аналізу баланса, підприємство отримує низькі прибутки. Напрямок будівництва на сьогоднішній день є дуже перспективним і тому ТОВ «Фірн» має високий потенціал розвитку.

В даний час на підприємстві відчувається гостра потреба в маркетингу. Особливо мають потребу в інформації про попит на окремі види послуг будівельних підприємств.

Загальновизнаним є положення про те, що в умовах розвитого ринку розробка і застосування стратегії маркетингової діяльності - одна з найважливіших функцій керівників підприємств вищої ланки.

Стратегія - це генеральна програма дій, що виявляє пріоритети проблем і ресурси для досягнення головної мети.

Стратегія маркетингу полягає в приведені можливостей підприємства у відповідність із ситуацією на ринку, тобто внутрішнє середовище - із зовнішнім середовищем. Стратегій може бути багато, головне - вибрати придатну для кожного ринку і кожного послуги, щоб вона відповідала вимогам досягнення цілей підприємства.

Необхідно відрізняти маркетинг як визначену концепцію від маркетингу як комплексу різноманітних видів діяльності, здійснюваних фахівцями, і маркетинг як спосіб мислення - від маркетингу як способу дії.

Маркетинг повинний починатися з розробки стратегії, що характеризує не види діяльності, а їх ціль, що, якщо на підприємстві прийняли цю стратегію, підприємство може використовувати самі різні форми організації роботи в області маркетингу в залежності від конкретних внутрішніх обставин і тих зовнішніх умов, у яких діє підприємство.

Таким чином, розробка стратегії маркетингу на підприємстві є основною філософією підприємництва в умовах ринкової економіки.

Для того, щоб скоординувати їх і створити основи для прийняття рішень, корисно використовувати послідовний процес стратегічного планування. З погляду маркетингу, стратегічний план указує, які маркетингові дії підприємство повинне почати, чому вони необхідні, хто відповідає за їхню реалізацію, де вони будуть початі і як вони будуть довершені. Він також визначає поточне положення підприємства, його майбутню орієнтацію і розподіл ресурсів.

Існує ряд причин, у зв’язку з якими стратегічне планування в маркетингу має велике значення для підприємства. Стратегічний план, по-перше, задає напрямок для діяльності підприємства і дозволяє йому краще розуміти структуру маркетингових досліджень, процеси вивчення споживачів, планування продукції, її просування і збуту, а також плануванні цін.

По-друге, він забезпечує кожному підрозділу в підприємстві чіткі цілі, що погоджуються з загальними задачами підприємства.

По-третє, він стимулює координацію зусиль різних функціональних напрямків.

По-четверте, стратегічне планування змушує підприємство оцінювати свої сильні і слабкі сторони з погляду конкурентів, можливості і погрози в навколишнім середовищі.

По-п'яте, цей план визначає альтернативні дії чи комбінації дій, що може почати підприємство.

По-шосте, створює основу для розподілу ресурсів.

По-сьоме, демонструє важливість застосування процедур оцінки діяльності.

Плани маркетингу можуть розроблятися знизу нагору чи зверху вниз.

У першому випадку мета, бюджети, прогнози і стратегії маркетингу встановлюються на основі інформації продавців, що керують по послугах. Плани, розроблювальні знизу, реалістичні, оскільки ґрунтуються на оперативній інформації, добре впливають на психологічний клімат (оскільки співробітники, що беруть участь у процесі планування, відповідають за його реалізацію).

Однак при цьому можуть виникати труднощі при координації і зведенні планів, розроблювальних знизу в єдиний інтегрований план і ув'язування різних припущень щодо однієї і тієї ж проблеми.

Таких труднощів не виникає при розробці планів зверху вниз, коли планова діяльність централізована керується і контролюється. У цьому випадку можна використовувати комплексні альтернативні чи щодо конкуренції інших зовнішніх факторів забезпечувати єдиний напрямок маркетингової діяльності.

Ці два підходи сполучаються, якщо вище керівництво встановлює загальні цілі і напрямки, а співробітники, що займаються збутому, рекламою, послугаами, розробляють плани реалізації поставлених задач. Стратегічне планування повинне задовольняти конкретні потреби маркетингу й інших функціональних областей. Це не завжди просто, тому що мета і потреби різних функціональних підрозділів відрізняються.

Вище керівництво повинне домагатися, щоб кожен функціональний підрозділ хотів збалансувати точки зору в процесі прийняття спільних рішень і брати участь у цьому процесі.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Практика на ТОВ «Фірн» дала окрім теоретичних знань, отриманих в університеті, ще й практичні навички праці на будівельному підприємстві. Приймалися рішення різноманітного роду завдань пов'язаних з організацією виробництва, планово-економічною та фінансово-обліковою діяльністю.

Робота проводилась з фіксованою інформацією, з довідковою літературою. Проведено дослідження системи інформаційного забезпечення процесу керівництва; використання сучасних інформаційних технологій. Відокремлено перелік задач по кожному підрозділу підприємства. Також проведено оцінку систему управління якості діяльності підприємства в цілому і відповідальність та задачі робітників. Досліджено засоби та методи управлінського аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств, проведено аналіз структури підприємства, служб, відділів, документообігу підприємства. Можна розробити наступні пропозиції для покращення діяльності ТОВ «Фірн»:

- реорганізація та оптимізація структури управління та складання нового штатного розкладу керівників, фахівців та службовців. Даний напрямок має за мету, з одного боку, максимальне здешевлювання утримання апарату управління, а з іншого боку - посилення окремих управлінських функцій, зокрема, розширення та активізація діяльності маркетингових служб, що передбачає:

- скорочення окремих керівних посад ТОВ «Фірн», зміна структури посад вищого менеджменту та нові кадрові призначення;

- скорочення та укрупнення деяких відділів та служб, ліквідація паралелізму в роботі;

- укрупнення всіх підрозділів ТОВ «Фірн», пов’язаних з забезпеченням, збутом, об’єднання їх в єдине управління маркетингу.

- проведення політики по стимулюванню збуту послуг підприємства;

- розробка нової стратегії розвитку підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1 Виноградський М.Д., Виноградська А.М., Шкапова О.М. Організація праці менеджера: Навч. посіб. для студ. екон. вузів.-К.:“Кондор”-2002.- 518 с.

2 Савельєва В.С., Єськов О.Л. Управління персоналом: Навч. посібник. - К.: ВД “Професіонал”, 2005. - 336 с.

3 Шегда А.В. Менеджмент: Учебник. - 3-е изд., испр. и доп. - К.: Знання, 2006. - 645 с.

4 Крушельницька О.В., Мельничук Д.П. Управління персоналом, Навчальний посібник. – К., Кондор. – 2003. – 296с.

5 Менеджмент персоналу: Навч. посіб. / В.М. Данюк, В.М. Петюх, С.О. Цимбалюк та ін..; За ред. В.М. Данюка, В.М. Летюха. – К.: КНЕУ, 2005. – 398с.

6 Дубич К.В., Кірочок О.Г., Процюк В.К. основи теорії управління та менеджменту: Навчальний посібник. – К.: „Пектораль”, 2005. – 104с.

7 Савельєва В.С., Єськов О.Л. Управління персоналом: Навчальний посібник. – К.: ВД „Професіонал”, 2005. – 336с.

8 Єсінова Н.І. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2004. – 432 с.: іл.., табл.. – Бібліогр.: 40 назв

9 Махсма М.Б. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навч. посіб. – Кю: Вид-во Європ. ун-ту, 2004. – 188с.

10 Щекин Г.В. Основы кадрового менеджмента: Учебник. – 4-е изд., испр. – К.: МАУП, 2002 – 280с.: ил. – Библиогр. в конце глав.

11 Фінансовий менеджмент: Навч. – метод. посібник для самост. вивч. дисц./ А.М. Поддєрьогін, Л.Д. Буряк, Н.Ю. Калач та ін. – К.: КНЕу, 2001, - 294с.

12 Менеджмент персоналу: Навч. посіб./ В.М.Данюк, В.М. Петюх, М 50 С.О. Цимбалюк та ін.; За заг. ред. В.М. Данюка, В.М. Петюха. – К.: КНЕУ, 2005. – 398с.

13 Анализ финансовой отчетности: Кононенко О., учебное пособие