Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦIЯ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.09.2018
Размер:
91.14 Кб
Скачать

4. Методи стимулювання виховання. Педагогічні вимоги до їх застосування.

Стимулювати (лат.) – збуджувати, заохочувати, надихати. Їхні функції: регулювання, корегування, стимулювання (дій, поведінки).

Змагання – ґрунтується на природній схильності дітей до здорового суперництва і самоутвердження в колективі. Воно організовує, згуртовує колектив, спрямовує на досягнення успіхів, навчає перемагати, змушує відстаючих підтягуватися до рівня передових, а передових надихає на нові успіхи. Форми змагання: конкурси, олімпіади, фестивалі, огляди худ-ї сам-ті, вікторини, спартакіади.

1. Заохочення – схвалення позитивних дій і вчинків з метою спонукання учнів по повторення. Заохочення – позитивна оцінка вчинків, поведінки, діяльності. Його види: схвалення, похвала, подяка, премія, нагорода, важливе доручення, грамота, цінний подарунок, медаль. Вимоги: заохочувати не лише тих, хто досяг успіху, а й тих, хто проявив працелюбність, чуйність, відповідальність; не можна часто заохочувати одних й тих самих; врахування індивідуальних особливостей дітей; об’єктивність і справедливість вчителя; заохочення має більшу цінність, коли йде від громадської думки колективу (особливо в підлітковому віці). Мета – спрямування поведінки учня у потрібне русло, посилення прагнення до позитивних вчинків. Види заохочення: подяка директора (за наказом), фото на дошку відмінників навчання, нагородженя грамотою, цінним подарунком, золотою чи срібною медаллю після закінчення школи.

2.Покарання – несхвалення, осуд негативних дій та вчинків з метою їх припинення, або недопущення в майбутньому. Види покарань: догана за наказом директора, усне зауваження (директора, заступника, учителя, кл.керівника), зауваження із записом у щоденнику, зниження оцінки за поведінку, виключення зі школи.

Вимоги: не можна карати дуже часто; заборонені групові покарання; об’єктивність і справедливість педагога; спиратись на громадську думку колективу; не принижувати гідність дитини і не ображати її; не можна перетворювати покарання у помсту; врахування індивідуальних особливостей дітей; педагогічний такт.

5. Умови вибору методів виховання.

У використанні методів виховання не може бути конкретних рецептів. Треба вивчати закони психічних явищ, зіставляти власні дії з соціально-психологічними законами та обставинами. Дбаючи про оптимальний вибір методу, слід мати на увазі, що жоден з них не слід універсалізувати, а використовувати систему методів.

Вибір конкретних методів:

  • має узгоджуватися із завданнями і змістом виховного заходу;

  • конкретними умовами, в яких здійснюється виховний вплив;

  • відповідати віковим та індивідуальним особливостям учнів;

  • враховувати особливості учнівського колективу.

9

Соседние файлы в предмете Педагогика