Добавил:
instagram.com КПНУ ім. І.Огієнка Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
187
Добавлен:
26.05.2018
Размер:
59.79 Кб
Скачать
  1. Основні особливості творів епічного роду. Жанри епосу: оповідання, новелла, нарис, повість, роман, епопея тощо. Роман як основний епічний жанр.

  • Сучасний епос пов’язують здебільшого з прозою, у якій автори вільно оперують часопросторовими вимірами.

  • План зображенні поступається місце перед планом вираження.

  • Ведення оповіді від першої, другої чи третьої особи однини чи множини теж не відіграє родовизначальної ролі

  • Як і поділ художнього світу на внутрішній і зовнішній.

У епосі існує три його види – поетичний, прозовий і драматичний.

Як і в ліриці у епосі протягом тисячоліть відбулася значна еволюція, і все ж багато давніх епічних жанрів досі зберігають свої основні характеристики та місце в літературному процесі.

Це – казка, байка, притча, оповідання, повість, роман. Усі вони існують у прозовому і поетичному та драматизованому видах, легко надаються до інсценізації, перенесенні на кіно- і телеекрани.

Оповідання – це невеликий за обсягом епічний прозовий твір, у якому зображується подія з життя одного сформованого персонажа. Невеликі розміри оповідання вимагають нерозгалуженого, як правило, однолінійного, чіткого за побудовою сюжету. Харакрети показані збеліьшого у сформованому вигляді. Описів мало, вони стислі, лаконічні. Важливу роль відіграє художня деталь (деталь побуту, психологічна деталь).

Новела – невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією. Новелі властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів. Серед різновидів епічного жанру новела вирізняється строгою й усталеною конструкцією. Увага сконцентрована на змалюванні внутрішнього світу, переживань і настроїв персонажів.

Нарис – невеликий твір художньо-публіцистичнного жанру, у якому зображено дійсні факти, події в житті конкретних людей Найчастіше нариси присвячуються відтворенню сучасних подій чи зображенню людей, яких особисто знав письменник.

Повість – прозовий епічний твір, що за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням. Крім обсягу, повість різниться від оповідання розгорнутішим сюжетом, більшою кількістю другорядних персонажів, повнішою та глибшою їх характеристикою, наявністю описів.

Роман – це літературний жанр, великий за обсягом, складний за будовою епічний твір, у якому широко охопленні життєві події, глибоко розкривається історія формування характерів багатьох персонажів. Головним структурним елементом роману є оповідь, присутні розповідь, пряма мова, описи, авторські відгуки, а також невласне пряма мова.

Епопея – це значний за обсягом монументальний твір епічного змісту, в якому широко і всебічно відтворено епохальний перелом у житті цілого народу, відображені події, що мають вирішальне значення для багатьох поколінь.

  1. Специфічні особливості лірики. Рольова і автопсихологічна лірика. Медитативне начало в ліриці. Жанри лірики (ода, сатира, епіграма, елегія, епістола, епітафія тощо). Ліро-епічні жанри.

Соседние файлы в папке Літературознавство (Шпаргалки)