Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. проф. экзамен 1-40.docx
Скачиваний:
1072
Добавлен:
09.05.2018
Размер:
48.95 Mб
Скачать
  1. Професійна сфера як інтеграція офіційно-ділового, наукового і розмовного стилів.

Поняття "професійна мова" охоплює три функціональні різновиди літературної мови

  1. офіційно-діловий,

  2. науковий,

  3. розмовний. 

Професійна сфера репрезентує офіційно-діловий і науковий стилі у єдності спільних мовних засобів досягнення мети, адже кожна людина, незалежно від фаху, віку, статі, соціального становища, стикається з проблемою написання заяви, службової довідки, листа, виступу.

Науковий і діловий стилі мають спільні особливості:

· не допускають уживання художніх засобів мовлення, звуконаслідування слів, вигуків, питальних і окличних речень та н..

· Розраховані на раціональне, а не емоційне сприйняття.

· Уникають викладу від першої особи однини (крім документів щодо особового складу) («я дослідив», «я повідомляю») і замінюють її першою особою множини («ми дослідили», «ми повідомляємо») або безособовими конструкціями («було досліджено», «дослідження було проведено»).

Основою професійної підготовки є комунікативна компетенція, тобто уміння і навички говорити, запитувати, відповідати, аргументувати, переконувати, висловлювати точно і ясно думку, правильно поводити себе в конкретній ситуації. І тут на допомогу прийде розмовний стиль, зокрема його різновид – розмовно-професійний.

  1. Становлення і розвиток наукового стилю української мови

Зародження - в давній книжній українській мові за зразками і під впливом грецької і латинської мов (латина на той час була мовою наук усієї Європи):

  • переклад світової історії Іоана Малали (VIст.), що являв собою історію Давньої Греції, Риму та Візантії;

  • «Хроніка» Георгія Многогрішного, в якій йдеться про історію Візантії. Елементи наукового викладу є і в

  • «Ізборнику» Святослава (1073). Крім історичних творів, у X–XIст. були поширені й природничі.

  • «Шестодневи» – виклад природознавства у формі коментаря до історії шести днів творення світу.

  • «Фізіолог» – збірка оповідань про навколишній світ.

  • збірник сентенцій знаменитих людей «Бджоли» та ін.

У XVI-XVII ст.наукові книги готувалися і видавалися українськими вченими в Острозькій академії, Львівському братстві, Києво-Могилянській академії, Києво-Печерській лаврі та в інших навчальних закладах, братствах, монастирях України.

Відсутність українських наукових установ та вищих навчальних закладів в Україні у часи бездержавності, постійні заборони урядів різних держав викладати українською мовою і друкувати книги негативно позначилися на розвитку наукового стилю.

Середина XIX ст. видання журналу «Основа»  це був початок розвитку смачного українскього наукового стилю

Перша серйозна спроба поставити питання про науковий стильукраїнської мови в теоретичному плані належить П. Житецькому (1836-1911).

1893р. Першою українською науковою установоюсправедливо вважаютьНаукове товариство імені Шевченкау Львові засноване у 1872 році як суто літературне, у 1893 році воно з суто літературного було перетворене на загальнонаукове.

1907р.Українське нау­кове товариствоу Києві було засновано

Ці наукові установи видавали “Запис­ки”, а також спеціальні збірники секцій (філологічна, історико-філософська, математична, природничо-технічна, медична).

З кінця XIX ст.більш-менш інтенсивно розгортається видання наукових праць, перед­усім науково-популярних, українською мовою переважно з гуманітар­них дисциплін; майже не видавалися з фізики, математики, хімії.

Від 90-х рр. XIX ст.науковий стиль української мови починає від­носно активно розвиватися. У його розвиток великий внесок зробили українські вчені М. Драгоманов, І. Франко, А. Кримський, В. Гнатюк, К. Михальчук та ін. Переважно це сфери гуманітарна та суспільна. У лексиці української наукової літератури кінця XIX – початку XX ст. вже помітно представлена загальнонаукова термінологія, напр.:аргу­мент, аспект, аксіома, гіпотеза, дедукція, дефініція, експеримент, елемент, класифікація, принцип, система, теорія, форма, формула та ін.

XX ст Закінчення процесу формування наукового стилю української мови в усіх його жанрових різновидах. Він досягає тако­го рівня розвитку, що дає змогу передати найскладніші здобутки люд­ської думки в будь-якій сфері наукових знань. В українській науковій мові виробилися власні принципи використання словесних і граматич­них засобів загальнонаціональної літературної мови, а також у ній представлені й індивідуальні манери письма відомих учених. Усе це є показником її стилістичної зрілості та багатства.

Наприкінці XX ст.прийняттяЗакону про мови, яким за українською мовою визнано її статус державної, почався процес оздоровлення науки, наукової термінології, збагачення фахових терміносистем відповідно до рівня сучасного розвитку наук питомо українськими термінами і терміносполученнями.